Στρατούλης: 1,5 δισ. ευρώ στα ταμεία εφέτος, με τη ρύθμιση των 100 δόσεων

Ως την «πιο βελτιωμένη ρύθμιση που έχει υπάρξει στη χώρα αναφορικά με τις οφειλές μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αυτοαπασχολουμένων κλπ προς τα ασφαλιστικά ταμεία», χαρακτηρίζει ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης την ρύθμιση των 100 δόσεων για τις οφειλές.

 

Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δήλωσε πως «στόχος μας είναι με αυτή τη ρύθμιση να υπάρξει ανακούφιση στα οικονομικά της κοινωνικής ασφάλισης».

 

Εκτίμηση των οικονομικών υπηρεσιών του υπουργείου είναι ότι με αυτή τη ρύθμιση εφέτος θα έχουμε έσοδα ύψους 1,46 δισεκ. ευρώ -περίπου 1,5 δισεκ. ευρώ. Δεύτερος στόχος, με τη ρύθμιση αυτή, είναι να υπάρξει μια μεγάλη οικονομική ανάσα στις μικρές, πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους. Έτσι θα σπάσουμε το υφεσιακό κλίμα και θα υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας.

 

Ο κ. Στρατούλης σημειώνει ότι δίνεται η δυνατότητα να μπουν στη ρύθμιση όλοι όσοι οφείλουν οποιοδήποτε ποσό. «Δεν έχουμε βάλει τα όρια που υπήρχαν με τη ρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης που έλεγε ότι αν οφείλεις μέχρι 15.000 ευρώ μπορείς να κάνεις 100 δόσεις ενώ αν οφείλεις 15.000 έως ένα εκατομμύριο ευρώ μπορείς να κάνεις 72 δόσεις. Η ρύθμισή μας λέει ότι οποιοδήποτε ποσό και αν οφείλεις μπορείς να το εξοφλήσεις σε 100 δόσεις. Επίσης, ενώ με τη ρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης ο ετήσιος τόκος ήταν 4,56%, τώρα με τη δική μας ρύθμιση αν χρωστάς μέχρι 5.000 ευρώ είναι μηδενικό το επιτόκιο, δεν υπάρχει επιβάρυνση. Αν χρωστάς από 5.000 και πάνω, το 4,56% επιτόκιο γίνεται 3%. Και τρίτον και το βασικότερο, αν δώσεις εφάπαξ αυτά που οφείλεις διαγράφεται το 100% των προσαυξήσεων από τόκους, πρόστιμα, που πολλές φορές είναι το 50% της οφειλής. Αν κάνεις ρύθμιση με 50 δόσεις θα διαγράφεται το 70% των προσαυξήσεων και αν κάνεις με 100 δόσεις θα διαγράφεται το 50% των προσαυξήσεων από 20% που ήταν με την προηγούμενη ρύθμιση. Με αυτά τα εργαλεία πιστεύουμε ότι θα πετύχουμε τους στόχους μας».

 

Ερωτηθείς για δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας ότι η ελληνική κυβέρνηση λεηλατεί τα ταμεία, ο κ. Στρατούλης τονίζει: «Η κυβέρνησή μας όχι μόνο δεν ακουμπάει τα αποθεματικά της κοινωνικής ασφάλισης, αλλά θέση της και δέσμευσή της είναι ότι θα αρχίσει να αποκαθιστά σταδιακά τη λεηλασία που υπέστησαν τα αποθεματικά της Κοινωνικής Ασφάλισης διαχρονικά και κυρίως με το περιβόητο PSI, με χρηματοδότηση αυτού του κουμπαρά από το Ταμείο Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης το οποίο θα συγκροτήσουμε και το οποίο θα έχει έσοδα για να χρηματοδοτεί την Κοινωνική Ασφάλιση από την αξιοποίηση του φυσικού και ορυκτού πλούτου της χώρας και της δημόσιας κινητής και ακίνητης δημόσιας περιουσίας».