Συναντήσεις Τσίπρα με Σούλτς – Γιούνκερ στις Βρυξέλλες
Την αισιοδοξία πως «στο τέλος θα υπάρξει ένας έντιμος συμβιβασμός» καθώς η Ελλάδα έχει την πολιτική βούληση να βρεθεί σύντομα λύση εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τις συναντήσεις που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Η Ελλάδα θέλει να εφαρμόσει με τον καλύτερο τρόπο τη συμφωνία της 20ης Φερβρουαρίου στο Eurogroup και να προχωρήσει μαζί με την Ευρώπη δήλωσε στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου ο κ. Τσίπρας ενώ υπογράμμισε πως «είμαστε χαρούμενοι που ξεκινάμε να συζητάμε για τις απαραίτητες δράσεις με φίλους της Ελλάδας και ευρωπαϊστές.
Ο έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε επίσης αισιόδοξος ότι υπάρχει η πολιτική θέληση να βρεθούν σύντομα λύσεις, προσθέτοντας ότι «η Ευρώπη πρέπει να δώσει βοήθεια και αλληλεγγύη προς την Ελλάδα».
Από την πλευρά του, ο κ. Σουλτς παραδέχτηκε πως «υπάρχουν εντάσεις στην Ευρωζώνη ανάμεσα σε κάποιες χώρες. Σαφέστατα έχουν υπάρξει διαφορετικές απόψεις και ερμηνείες. Εγώ έχω πάντα δίνω τη συμβουλή στον κ. Τσίπρα να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει αυτές τις εντάσεις. Είμαστε αισιόδοξοι ότι οι παρερμηνείες μπορούν να ξεπεραστούν».
Ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στην Ελλάδα και την κατάρτιση σχεδίου για την πρόσληψη νέων ανέργων.
Η συνάντηση Τσίπρα – Σουλτς ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 9.30 το πρωί για να ακολουθήσει αμέσως η συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ. Κατά τις σύντομες δηλώσεις που έκαναν οι δύο άνδρες προσερχόμενοι στη συνάντηση, ο κ. Γιούνκερ τόνισε πως «δεν θέλω να υπάρξει αποτυχία στις συζητήσεις με την Ελλάδα», ενώ ο κ. Τσίπρας δήλωσε αισιόδοξος «γιατί συζητούμε με καλούς φίλους της Ελλάδας».
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι η Κομισιόν δεν αποτελεί τον κύριο παράγοντα σε αυτές τις διαβουλεύσεις, καθώς, όπως σημείωσε, όλες οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν από το Eurogroup.
Ωστόσο, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένος από τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων. «Δεν πιστεύω ότι υπήρξε αρκετή πρόοδος» ανέφερε και τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρξει αποτυχία.
Ο Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε, χθες, από την έδρα του ΟΟΣΑ σειρά μεταρρυθμίσεων, τονίζοντας ότι οι άμεσες προτεραιότητες είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και η πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. Όπως τόνισε, για το θέμα της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, η κυβέρνηση θα στοχεύσει στο λαθρεμπόριο καυσίμων και καπνού, θα αυστηροποιηθεί η νομοθεσία σχετικά με τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, θα ενισχυθεί η ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, ενώ θα εξασφαλισθεί η πλήρης λογοδοσία και διαφάνεια των λειτουργιών της. Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, θα διευρυνθεί ο ορισμός της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής, ενώ θα καταργηθεί η φορολογική ασυλία.
«Η μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα είναι πιο δύσκολο εγχείρημα. Έχουμε ήδη ξεκινήσει, με τον εξορθολογισμό της ίδιας της κυβέρνησης. Για παράδειγμα, έχουμε ήδη μειώσει τον αριθμό των υπουργείων» είπε και πρόσθεσε: Θα προωθήσουμε μηχανισμούς για καλύτερους διορισμούς, αξιολογήσεις και καθιέρωση δίκαιων διαδικασιών για τη μεγιστοποίηση της κινητικότητας ανθρώπινων και άλλων πόρων στο πλαίσιο του δημόσιου τομέα.
Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη δραστική βελτίωση της αποτελεσματικότητας των κεντρικών και τοπικών κυβερνητικών υπηρεσιών στοχεύοντας τις δημοσιονομικές διαδικασίες, την αναδιάρθρωση της διαχείρισης, και την ανακατανομή των πόρων που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σωστά. Επίσης, ο κ. Τσίπρας και ο Ανχελ Γκουρία υπέγραψαν συμφωνία με την οποία ο ΟΟΣΑ αναλαμβάνει να δώσει τεχνογνωσία στην ελληνική πλευρά όσον αφορά τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Πηγή: Έθνος