Προειδοποίηση για κλείσιμο της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και μπλακ-άουτ

Τους κινδύνους επανεμφάνισης των μπλακ άουτ στην ηλεκτροδότηση αλλά και του κλεισίματος ξανά της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας επισημαίνουν εκπρόσωποι των ιδιωτικών μονάδων παραγωγής ρεύματος.

 

Στη διάρκεια ενεργειακού συνεδρίου ο διευθύνων σύμβουλος της Elpedison Μισέλ Πικέ και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Protergia Ντίνος Μπενρουμπή περιέγραψαν με μελανά χρώματα την κατάσταση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πικέ «αν και έχει απελευθερωθεί στην Ελλάδα από το 1999, εντούτοις δεν έχουν ακόμη υιοθετηθεί συγκεκριμένα μέτρα που θα οδηγήσουν στη δραστηριοποίηση καθετοποιημένων ιδιωτικών εταιριών ηλεκτρικής ενέργειας».

 

Όπως σημείωσαν οι εκπρόσωποι των δύο εταιριών που έχουν στο χαρτοφυλάκιο τους τέσσερις από τις έξι ιδιωτικές μονάδες παραγωγής ρεύματος η λιανική αγορά ρεύματος κυριαρχείται από τη ΔΕΗ κατέχοντας μερίδιο της τάξης του 97%, ενώ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας δεν έχουν πρόσβαση στη φθηνή πρώτη ύλη του λιγνίτη και του νερού παρά την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε βάρος της χώρας μας.

 

Εντούτοις οι έξι μονάδες φυσικού αερίου, παρά τις αντίξοες συνθήκες που προκαλεί στον ανταγωνισμό η κυριαρχία της ΔΕΗ παράγουν ρεύμα, κρατώντας την ισορροπία στο σύστημα ηλεκτροδότησης: «Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο πέντε μονάδες των ιδιωτών δούλευαν κάθε μέρα. Υπάρχει μία επίπλαστη εικόνα υπερεπάρκειας ισχύος», τόνισε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Protergia, εξηγώντας τους λόγους της αναγκαίας ύπαρξης και λειτουργίας των ιδιωτικών μονάδων, οι οποίες είναι και ευέλικτες, δηλαδή μπορούν ανά πάσα στιγμή να συμμετάσχουν στην παραγωγή ρεύματος.

 

Σύμφωνα και με τον κ. Πικέ «από το 2018, όπως δείχνουν τα στοιχεία του ευρωπαϊκού διαχειριστή ηλεκτρικής ενέργειας ENTSO-E, θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στην επάρκεια ισχύος. Αυτό σημαίνει ότι οι ανάγκες θα πρέπει να καλυφθούν με τις ακριβές εισαγωγές ρεύματος. Το πρόβλημα επιτείνεται και με την ανεξέλεγκτη διείσδυση των ΑΠΕ που ακολουθήθηκε τα προηγούμενα χρόνια».

 

Τη θέση αυτή ανέπτυξε και ο κ. Μπενρουμπή, ο οποίος μάλιστα πρόσθεσε και την παράμετρο της μείωσης της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη λόγω των περιβαλλοντικών περιορισμών.

 

Οι εκπρόσωποι των δύο εταιριών ηλεκτρικής ενέργειας υπογράμμισαν την ανάγκη της επαναλειτουργίας των μηχανισμών αμοιβής για την παρεχόμενη ισχύ καθώς και για την ανάκτηση κόστους αφού η αγορά δεν είναι πλήρως απελευθερωμένη και οι ανεξάρτητοι παραγωγοί ρεύματος αδυνατούν να ανταγωνιστούν τη ΔΕΗ.

 

Σημειώνεται ότι τέτοιοι μηχανισμοί λειτουργούν στις αγορές των ΗΠΑ και ευρωπαϊκών κρατών. Τόνισαν επίσης την ανάγκη ώστε η κυβέρνηση να δώσει πρόσβαση στους ιδιώτες στη λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή προκειμένου να ανοίξει η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Προειδοποίησαν δε, με πρόωρο οικονομικό αφανισμό των μονάδων τους γεγονός που θα κλείσει ξανά την αγορά. Να σημειωθεί ότι οι ιδιωτικές εταιρίες επένδυσαν συνολικά 1,5 δισ. ευρώ για τη δραστηριοποίηση τους στην εγχώρια αγορά.

 

Πηγή: Έθνος