FT: Η Ελλάδα βάζει χέρι στα Ταμεία για να καλύψει το κενό του Μαρτίου
Υπό την πίεση της ελλιπούς ρευστότητας, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πιέζει τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης να παραδώσουν άμεσα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ώστε να εξασφαλιστεί ότι θα πληρωθούν αυτόν το μήνα μισθοί του Δημοσίου και συντάξεις, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.
Το δημοσίευμα που υπογράφουν οι δημοσιογράφοι Κέριν Χόουπ και Πίτερ Σπίγκελ υποστηρίζει πως «η πρωτοφανής μεταφορά καταθέσεων, στην οποία αντιδρούν τα συνταξιοδοτικά ταμεία και τα ταμεία κοινωνικής πρόνοιας, ακολουθεί την αιφνιδιαστική απότομη μείωση των φορολογικών εσόδων τον Ιανουάριο, η οποία έφερε το ΥΠΟΙΚ στη δυσμενή θέση να αναζητά κεφάλαια ώστε για τη δόση του 1,2 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ μέχρι τις 20 Μαρτίου».
Επικαλούμενη ανώτερο αξιωματούχο, η εφημερίδα εκτιμά πως -παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη ότι η Ελλάδα έχει επαρκή ρευστότητα για να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις αυτό το μήνα- η κυβέρνηση χρειάζεται να μαζέψει επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη Μαρτίου ώστε να αποφύγει την αναβολή στις πληρωμές μισθών και συντάξεων.
«Τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης, μαζί με άλλους φορείς του Δημοσίου έχουν συνολικά αποθέματα ρευστότητας ύψους 2 δισ. ευρώ που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη λύση για αυτό το μήνα και τον επόμενο εάν μεταφερθούν στο Κοινό Κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδας, που ήδη διαχειρίζεται ρευστότητα φορέων του Δημοσίου η οποία ξεπερνά τα 8 δισ. ευρώ», γράφουν οι FT προσθέοντας πως η Ελλάδα θα πάρει μία ανάσα τον Απρίλιο όταν λήγουν τόκοι προς το ΔΝΤ αξίας μόλις 600 εκατ. ευρώ.
«Μέχρι τότε, η αριστερή κυβέρνηση μπορεί να έχει προχωρήσει τόσο πολύ τις διαρθρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις ώστε να μπορεί να πάρει μέρος από τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ που κρατείται μέχρι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση».
«Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προσπάθησε να αντλήσει χρήματα από τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης προσφέροντάς τους μία επενδυτική ευκαιρία μέσω του Κοινού Κεφαλαίου, με επιτόκια υπερδιπλάσια από εκείνα που προσφέρουν οι εμπορικές ελληνικές τράπεζες», γράφει η εφημερίδα σημειώνοντας ότι αρκετές μεγάλες κρατικές επιχειρήσεις στις οποίες ζητήθηκε να συνεισφέρουν είναι διστακτικές να κάνουν το βήμα, υποστηρίζοντας ότι εάν αναλάβει η κεντρική τράπεζα τη διαχείριση των χρημάτων τους, τότε εκτίθενται σε μεγαλύτερο κρατικό κίνδυνο.
Προς το παρόν, τα μόνα ρευστά στα οποία μπορεί να υπολογίζει η κυβέρνηση για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό είναι τα 550 εκατ. που βρίσκονται το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το όχημα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που στήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης το 2010 και το οποίο επιβλέπει ο EFSF, το ευρωπαϊκό ταμείο στήριξης, καταλήγουν οι FT.
Σύμφωνα με νομικό σύμβουλο της κυβέρνησης οι ασφαλιστικά ταμεία μπορεί να υποχρεωθούν να δώσουν τα απόθεματα τους με βάση νόμο που ψηφίστηκε πριν από 60 χρόνια.