Αγώνας δρόμου για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού

Σε αγώνα δρόμου για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού έχει αποδυθεί η κυβέρνηση, καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα και μέσα στην εβδομάδα θα υπάρξει το πρώτο crash test με τη λήξη έντοκων γραμματίων και την πληρωμή μέρους της δόσης, ύψους 1,5 δις ευρώ, στο ΔΝΤ.

 

Την ίδια ώρα κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών και την κατ’ εξαίρεση αποδοχή των ελληνικών ομολόγων αναμένεται να λάβει μεθαύριο Τετάρτη 4 Μαρτίου το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αποφάσεις που θα έχουν άμεση επίπτωση και στο χρηματοδοτικό κενό του Δημοσίου.

 

Και αυτό επειδή θα κριθεί κατά πόσο οι ελληνικές τράπεζες θα αντλούν ρευστότητα μέσω του έκτακτου μηχανισμού -με επιτόκιο 1,55%- ή θα επιστρέψουν στη χρηματοδότηση από την ΕΚΤ (με κόστος 0,05%). Σήμερα η γραμμή του ELA έχει «ανοίξει» στα 68,5 δισ. ευρώ.

 

Μάλιστα σε νέα συνέντευξη στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, τονίζει ότι η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες και συγκεκριμένα τις πληρωμές προς το ΔΝΤ.

 

«Δεν πρόκειται να είμαστε η πρώτη χώρα που δεν θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ. Θα βγάλουμε από τη «μύγα ξίγκι», αν χρειαστεί να το κάνουμε αυτό μόνοι μας, και θα το κάνουμε. Στις αποπληρωμές στο ΔΝΤ φυσικά πρόκειται να δώσουμε προτεραιότητα», δήλωσε.

 

Διαφορετική αντιμετώπιση είχε, όμως, σχετικά με τις πληρωμές προς την ΕΚΤ λέγοντας ότι ανήκουν σε άλλη κατηγορία «και θα πρέπει να το καθορίσουμε αυτό σε συνεργασία με τους εταίρους μας και τους θεσμούς».

 

Σε ό,τι αφορά τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ, σημειώνουμε ότι από την περασμένη Πέμπτη ο επικεφαλής της, Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, διαβεβαίωσε πως μόλις η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει να εκπληρώσει τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμόρφωσης προς το πρόγραμμα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επαναφέρει την κατ’ εξαίρεση αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο (έπαψαν να γίνονται δεκτά από τις 11 Φεβρουαρίου).

 

Μάλιστα ο κ. Ντράγκι εξήγησε ότι η ΕΚΤ αποφάσισε να καταργήσει την εξαίρεση, επειδή έκρινε ότι δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις για την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος. «Οταν καταργήσαμε την απόφαση της εξαίρεσης, ξεκάθαρα δηλώσαμε ότι εάν δεν γίνει η αξιολόγηση του προγράμματος, τότε δεν θα την επαναφέρουμε», ανέφερε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.

 

Υπενθυμίζουμε ότι στις 17 Φεβρουαρίου, σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε, ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας απέρριψε το νέο αίτημα της ελληνικής πλευράς να επιτραπεί στις τράπεζες να αγοράσουν νέες εκδόσεις έντοκων γραμματίων ύψους 5 δισ. ευρώ (όπως εξάλλου είχε πράξει και στο προηγούμενο αίτημα για αύξηση του ορίου κατά 10 δισ. ευρώ). Το όριο κατοχής έντοκων γραμματίων από τις ελληνικές τράπεζες είναι στα 15 δισ. ευρώ.