FT: Η Ελλάδα «καίγεται» τώρα για… ρευστό

Τους τρεις βασικούς κινδύνους που καραδοκούν, παρά την συμφωνία για παράταση της δανειακής σύμβασης, επισημαίνει σε εκτενές δημοσίευμά της η εφημερίδα Financial Times, κάνοντας ειδική μνεία στις πολιτικές αντιδράσεις στη συμφωνία, το πρόβλημα της χρηματοδότησης, καθώς το ενδεχόμενο μίας νέας διαπραγμάτευσης για τρίτο πρόγραμμα.

 

«Η συμφωνία ήρθε έπειτα από εβδομάδες σκληρών διαπραγματεύσεων κατά τις οποίες η νέα ελληνική κυβέρνηση επέμενε ότι δεν μπορεί να περιορίζεται από τις δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις που έκαναν οι προκάτοχοί της, ενώ η Γερμανία και οι άλλοι πιστωτές απαιτούσαν να το κάνει προτού συζητήσουν οιαδήποτε παράταση», αναφέρει στην εισαγωγή του το άρθρο που υπογράφει ο Πίτερ Σπίγκελ.

 

«Αλλά ενώ ο συμβιβασμός μπορεί να απομάκρυνε τον κίνδυνο της εκροής καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες -ακόμη και μια χρεοκοπία- ωστόσο υπάρχουν κίνδυνοι που παραμονεύουν για τους επόμενους τέσσερις μήνες», προσθέτει.

 

Βραχυπρόθεσμος κίνδυνος: η πολιτική

Αν και η τετράμηνη παράταση εγκρίθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών και των 19 χωρών της ευρωζώνης την Τρίτη, υπάρχουν μερικά εθνικά κοινοβούλια τα οποία θα πρέπει να προσυπογράψουν τη συμφωνία, με πιο αξιοσημείωτο αυτό της Γερμανία και της Ελλάδας. Πολιτικοί και των δύο χωρών ισχυρίζονται ότι η έγκριση αν και είναι δεδομένοι, αλλά θα μπορούσενα αποδειχθεί δύσκολη.

 

Η πιο δύσκολη μάχη θα είναι στην Ελλάδα, όπου τα ακροαριστερά μέλη του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ έχουν αρχίσει να διαμαρτύρονται για μία αθέτηση των προεκλογικών υποσχέσεων για τέλος του μνημονίου άπαξ και διά παντός.

 

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συνάντησε βουλευτές του κόμματός του για τέσσερις ώρες την Τετάρτη σε μία κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση για την στήριξη της συμφωνίας παράτασης, η οποία περιλαμβάνει σειρά μεταρρυθμίσεων που στοιχειοθέτησε η κυβέρνησή του. Αλλά το κλίμα είναι τεταμένο. Αρκετοί εκ των 149 βουλευτών εκφράζουν ανησυχία ότι οι υποσχόμενες μεταρρυθμίσεις έρχονται σε σύγκρουση με την πολιτική της κυβέρνησης που εγκρίθηκε από τη βουλή.

 

Στη Γερμανία, ο κυβερνητικός συνασπισμός ελέγχει τόσο μεγάλη πλειοψηφία που η επικύρωση στην ψηφοφορία της Bundestag την Παρασκευή φαίνεται εξασφαλισμένη. Αλλά οι διαρροές από τους Χριστιανοδημοκράτες της Καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ θα είναι αξιοσημείωτες, με αρκετά στελέχη του κόμματος να έχουν ήδη εκφράσει δημοσίως την αντίθεσή τους, λόγω αμφιβολιών για την ελληνική λίστα μεταρρυθμίσεων.

 

Μεσοπρόθεσμος κίνδυνος: Η ρευστότητα

 

Ακόμη κι αν εγκριθεί η παράταση σε Αθήνα και Βερολίνο τίποτα από τα 7,2 δισ. της βοήθειας δεν θα εκταμιετυούν μέχρι η Ελλάδα να εκπληρώσει τις τρέχουσες απαιτήσεις, κάτι που μπορεί να διαρκέσει μήνες. Αυτό φέρνει στο προσκήνιο ένα επείγον πρόβλημα: αναλυτές πιστεύουν ότι η Αθήνα θα ξεμείνει αμέσως από ρευστό -τον προηγούμενο μήνα η είσπραξη φόρων ήταν 1 δισ. κάτω από το στόχο- και μπορεί να χρειαστεί εξωτερική βοήθεια μέχρι το τέλος Μαρτίου.

 

Η Αθήνα έχει συζητήσει δημοσίως δύο πιθανές πηγές ρευστού: 1,9 δισ. ευρώ κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που διατηρεί τη ΕΚΤ ή έκδοση βραχυπρόθεσμων τίτλων, δηλαδή εντόκων γραμματίων. Αλλά οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης έχουν αποκλείσει και τις δύο προοπτικές. Τα 1,9 δισ. από τα κέρδη των ομολόγων μπορούν να εκταμιευτούν μόνο το τέλος του προγράμματος, έχουν ξεκαθαρίσει. Όσο για τα έντοκα γραμμάτια, η ΕΚΤ ανησυχεί για επέκταση του υφιστάμενου ανώτατου ορίου των 15 δισ. ευρώ στις εκδόσεις νέων τίτλων εν μέσω αυξανόμενων ενδείξεων ότι τα αγοράζουν μόνο οι ελληνικές τράπεζες.

 

Μακροπρόθεσμος κίνδυνος: Η ολοκλήρωση

Για τα διεθνή δημοσιονομικά, οι τέσσερις μήνες είναι λίγο χρονικό διάστημα. Αλλά για την Ελλάδα είναι μία αιωνιότητα. Ακόμη κι αν τα κοινοβούλια εγκρίνουν την παράταση η Ελλάδα θα έχει βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση και θα πρέπει να συμπληρώσει το υφιστάμενο πρόγραμμα με όρους πολύ πιο επαχθείς από αυτούς του κ.Βαρουφάκη. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξέφρασαν ανησυχίες για τις υποσχεθείσες μεταρρυθμίσεις. Πράγμα που σημαίνει ότι η Αθήνα μπορεί ναβρεθεί αντιμέτωπη με νέα προβλήματα, εάν κάποιος από τους δύο θεσμούς δεν υπογράψουν την καταβολή των 7,2 δισ. ευρώ.

 

Και στο τέλος έρχεται άλλη μία μεγαλύτερη πρόκληση: η διαπραγμάτευση για ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης με τη λήξη της παράτασης τον ερχόμενο Ιούνιο. Η Αθήνα αντιμετωπίζει πληρωμές δόσεων 6,7 δισ. ευρώ για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και πρέπει να έχει μέχρι τότε μία νέα στήριξη. Με το αρνητικό κλίμα όμως που επικρατεί σε Βρυξέλλες και Βερολίνο, μάλλον θα είναι Γολγοθάς…