Έρχονται ριζικές αλλαγές στον νόμο για τα αυθαίρετα
Αλλάζει ο νόμος για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων στα σημεία που αφορούν τον πολεοδομικό σχεδιασμό και την προστασία του περιβάλλοντος, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Τσιρώνης.
Δεν θίγονται ωστόσο οι πολίτες που έχουν ενταχθεί στον νόμο, ειδικά μάλιστα όσοι έχουν καταβάλει το παράβολο και τις δόσεις του ειδικού προστίμου και βρίσκονται στη β΄ φάση της υποβολής των σχεδίων και των μελετών που συνοδεύουν τη δήλωση αυθαιρέτου.
Ο υπουργός διευκρίνισε πως η παράταση που έχει δοθεί από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία «τρέχει» κανονικά και θα ισχύσει τουλάχιστον μέχρι τη θεσμοθέτηση του νέου νομοθετήματος. «Δεν είναι εύκολο να μηδενίσεις το κοντέρ σε ρύθμιση που έχει ήδη γίνει ούτε η Πολιτεία έχει τις ανάλογες υποδομές», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οι σχεδιαζόμενες «ανατροπές» στον νέο νόμο των αυθαιρέτων θα ισχύσουν μετά τη λήξη της παράτασης που έχει δοθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και θα ολοκληρωθούν χρονικά σε έναν χρόνο από σήμερα, δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2016.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρχει καλύτερο πολεοδομικό αντιστάθμισμα για τις περιοχές που είναι ιδιαίτερα επιβαρημένες, εξετάζοντας ακόμη και μείωση του συντελεστή δόμησης.
Μολονότι προς το παρόν, δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί το νέο πλαίσιο που θα κινείται ο νόμος, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβαλλοντικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεσμεύτηκε ότι όσοι από τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων έχουν υποβάλει φακέλους για την τακτοποίηση δεν πρόκειται να θίγουν από τις ρυθμίσεις του νέου νόμου.
Όπως τόνισε, στόχος της κυβέρνησης είναι η κατάθεση νέου νόμου για τα αυθαίρετα καθώς θεωρεί πως η υφιστάμενη ρύθμιση επιβαρύνει το περιβάλλον.
Μάλιστα, φέροντας στο προσκήνιο τα στατιστικά στοιχεία, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, αποκάλυψε ότι μόλις το 50% των αυθαιρετούχων που θα μπορούσαν να ενταχθούν στην υφιστάμενη ρύθμιση δεν έκανε ποτέ εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας. Το 20% έχει προχωρήσει στο τελικό στάδιο της διαδικασίας νομιμοποίησης, ενώ το 30% βρίσκεται στο αρχικό, δηλαδή δεν έχει καταθέσει τις σχετικές μελέτες.
Κτηματολόγιο
Αναφορικά με το ζήτημα «παγώματος» των 28 μελετών-συμβάσεων που αφορούν την κτηματογράφηση της υπόλοιπης έκτασης της Ελλάδας, ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι μέχρι στιγμής, δεν έχει ξεκαθαριστεί το τοπίο της επόμενης ημέρας.
Όπως είναι γνωστό, η διαδικασία μπλόκαρε λίγο πριν μπουν οι υπογραφές τον περασμένο Δεκέμβριο. Πηγές του Κτηματολογίου εξηγούν ότι στις 6 μελέτες-συμβάσεις έγιναν από τις εταιρείες που πήραν μέρος στον διαγωνισμό εκπτώσεις από 20% έως 35%, ενώ για τις υπόλοιπες 22 οι εκπτώσεις ήταν της τάξεως του 1,5%.
Μάλιστα, πριν από μερικούς μήνες, έγινε καταγγελία από σχήματα στα οποία συμμετείχαν ισπανικές εταιρείες ότι στη δημοπράτηση που πραγματοποιήθηκε ξεχωριστά για τις 28 μελέτες -συμβάσεις αλλού έγιναν μεγάλες εκπτώσεις και αλλού πολύ μικρές. Έτσι, από την «Κτηματολόγιο», επικαλούμενοι λόγους δημοσίου συμφέροντος μπλόκαραν οι 22 συμβάσεις.