Ζαν-Κλωντ Γιουνκέρ: «Δεν θα συμβεί έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ»

«Δεν θα συμβεί έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ», είναι ο τίτλος συνέντευξης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, στην γερμανική οικονομική επιθεώρηση «WirtschaftsWoche», στην οποία καταλογίζει στη νέα ελληνική κυβέρνηση, λάθη και στους Έλληνες ευθύνες για την κρίση, δεν θεωρεί ωστόσο ότι θα φθάσουμε σε ένα «Grexit». 

«Είναι αυτονόητο ότι όλες οι υποχρεώσεις απέναντι στους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους της Ελλάδας πρέπει να τηρηθούν» δηλώνει για την Αθήνα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε μια συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα «WirtschaftsWoche». Αναγνωρίζει ότι τα προγράμματα βοήθειας έπληξαν τον ελληνικό λαό, ωστόσο προσθέτει πως «δεν ήταν οι Ολλανδοί ή οι Γερμανοί που ψήφιζαν για πάνω από 40 χρόνια ΠΑΣΟΚ και ΝΔ», ενώ αφήνει αιχμές για τον πρωθυπουργό λέγοντας πως «όταν βρίζει κανείς τους Γερμανούς δύο φορές σε μια εβδομάδα (…) δεν το θεωρώ αυτό μορφή υψηλής πολιτικής τέχνης».

 

Ειδικότερα, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη συνέντευξή του τονίζει ότι «έως το καλοκαίρι πρέπει να είμαστε σε θέση να συνεννοηθούμε με τη νέα κυβέρνηση στην Αθήνα σε ένα νέο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και ανάπτυξης για την Ελλάδα. Θα εργαστώ μέρα-νύχτα ώστε να το πετύχουμε και μάλιστα με την απαιτούμενη κοινωνική ισορροπία. Είναι αυτονόητο ότι όλες οι υποχρεώσεις απέναντι στους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους της Ελλάδας πρέπει αν τηρηθούν. Αυτό πρέπει να αποτελεί τη βάση για κάθε νέα συμφωνία».

 

«Μέχρι τώρα δεν συνάντησα πολύ μεγάλη πείρα. Αλλά δεν πρέπει να βγάλουμε πρόωρα συμπεράσματα από αυτό. Δεν έπεσε από τον ουρανό ποτέ κανένας ειδικός – ούτε στην Ελλάδα», δηλώνει ο κ. Γιουνκέρ, απαντώντας σε ερώτηση αν οι κύριοι Τσίπρας και Βαρουφάκης είναι «τόσο άπειροι ή απλώς μόνο θρασείς», αλλά τονίζει ότι «πρέπει να υποδεχτούμε τη νέα ελληνική κυβέρνηση φιλικά – αν και υψηλόβαθμοι έλληνες πολιτικοί πλειοδοτούν στην επιλογή των λέξεων». Όταν ένας πρωθυπουργός «βρίζει τους Γερμανούς δύο φορές σε μια εβδομάδα στις προγραμματικές δηλώσεις, δεν το θεωρώ αυτό μορφή υψηλής πολιτικής τέχνης, αλλά οδηγεί σε αναγέννηση των δυσάρεστων αισθημάτων.

 

«Είναι πολύ δύσκολο να διεκδικείς προνόμια που δεν έχουν άλλα κράτη» τονίζει επίσης ο πρόεδρος της Κομισιόν.

«Αν η Ελλάδα αυξήσει τον κατώτατο μισθό, τότε θα υπάρξουν έξι ευρωπαϊκά κράτη που έχουν χαμηλότερο κατώτατο μισθό, και επιπρόσθετα θα πρέπει να υιοθετήσουν το ελληνικό πρόγραμμα στα κοινοβούλιά τους (…) ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα θα είναι υψηλότερος από την Ισπανία ή τη Σλοβακία» διευκρινίζει ο επικεφαλής της Επιτροπής.

 

«Εξηγώ υπομονετικά ότι η Ευρωζώνη δεν αποτελείται μόνο από μία δημοκρατία, αλλά και από 18 άλλες, τις οποίες πρέπει να λάβει κανείς υπόψη του. Eξηγώ ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να πάρεις από την Ισπανία, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία προνόμια τα οποία δεν έχουν οι ίδιες. Αυτές οι χώρες πέρασαν μέσα από την κοιλάδα των δακρύων… Ο πληθυσμός του δεν θα καταλάβει γιατί η Ελλάδα θα πρέπει να έχει διαφορετική μεταχείριση» πρόσθεσε δε.

 

Η εξυπηρέτηση του χρέους είναι σε μερικές χώρες υψηλότερη από ό,τι στην Ελλάδα, τονίζει ακόμη ο κ. Γιούνκερ και προσθέτει:«Όταν η ελληνική κυβέρνηση λέει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, τότε αυτό σημαίνει ότι στις χώρες με υψηλότερη εξυπηρέτηση χρέους η οικονομική κατάσταση θα έπρεπε να είναι ακόμη λιγότερο βιώσιμη. Προφανώς κάποιοι δεν έχουν καταλάβει ότι δεν θα έπρεπε να παίζουν με τη φωτιά».

 

Ερωτηθείς δε για ενδεχόμενο Grexit απάντησε ότι «αν έλεγα ότι αυτή είναι μια πραγματική ανησυχία, τότε αυτόματα θα γινόταν πραγματική ανησυχία… Η Ελλάδα είναι ένα μόνιμο μέλος της ‘ευρωοικογένειας’ (…) Δεν μού αρέσει αυτή η ολισθηρή, περιστρεφόμενη γύρω από το όνομα της Ελλάδα, απλούστευση (…)». «Δεν θα υπάρξει έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ» ξεκαθαρίζει.

 

Ο πρόεδρος της Κομισιόν επισημαίνει πάντως ότι η Ευρωζώνη είναι επαρκώς προστατευμένη από ένα Grexit, έχοντας διαμορφώσει από το 2012 και έπειτα τα απαιτούμενα «τείχη προστασίας». «Αλλά αυτό δεν είναι λόγος για να προσεγγίσουμε την προοπτική της αποχώρησης μιας χώρας από τη ζώνη του ευρώ… Αν και ο κίνδυνος μόλυνσης είναι λιγότερο μεγάλος από ό,τι ήταν, εξακολουθεί να υπάρχει ένα συστημικό πολιτικό ρίσκο» σημειώνει ο λουξεμβούργιος πολιτικός.

 

Αναφερόμενος στην κακή προδιάθεση μεταξύ των Ελλήνων για τα προγράμματα διάσωσης, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ υποστηρίζει ότι «στα προγράμματα της τρόικας περιλαμβάνονται μέτρα που έχουν αφαιρέσει από τον μέσο Έλληνα την διάθεση για ζωή» και προσθέτει ότι «ποτέ δεν δημιουργήθηκε ατμόσφαιρα νέου ξεκινήματος, διότι ο κάθε Έλληνας είχε την αίσθηση ότι είχε πληγωθεί η αξιοπρέπειά του, συνέβαινε ότι κάτι άδικο», ενώ οι άνθρωποι στην Ελλάδα πιστεύουν ότι δεν ευθύνονται για τα προβλήματα στη χώρα τους. «Δεν ήταν όμως οι Ολλανδοί ή οι Γερμανοί που ψήφιζαν για πάνω από 40 χρόνια ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Η ευθύνη είναι και στις πλάτες των Ελλήνων πολιτών και δεν μπορούν να την αγνοήσουν», τονίζει.

 

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την λειτουργία του ελληνικού κράτους, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει ότι «το κράτος στην Ελλάδα λειτουργεί λιγότερο καλά από ό,τι αλλού» και υπενθυμίζει ότι «η Ελλάδα δεν έχει πχ. Κτηματολόγιο», ενώ «πέρα από αυτό, υπάρχει διαφθορά σε όλα τα επίπεδα», για να καταλήξει παρατηρώντας ότι «η Ελλάδα έχει την τάση όλα αυτά να τα ξεχνάει». Ο ίδιος πάντως επισημαίνει ότι καταβάλλεται τώρα προσπάθεια να εξοπλιστεί διοικητικά το ελληνικό κράτος. «Πρέπει να δοθεί βοήθεια με διάφορες μορφές. Η είσπραξη των φόρων παραμένει πρόβλημα το οποίο είναι δύσκολα κατανοητό από τους βορειοευρωπαίους. Δεν αποτελεί υπεύθυνη στάση έναντι του ίδιου του κράτους σου, όταν πολίτες, κατά τον προεκλογικό αγώνα, σταματούν να πληρώνουν φόρους διότι περιμένουν ότι, υπό τον κ. Τσίπρα, δεν θα πρέπει πλέον να πληρώσουν. Αλλά κάτι κινείται προς την σωστή κατεύθυνση. Περιμένω ότι τώρα θα υπάρξει ένα διάλειμμα μεταρρυθμίσεων, το οποίο όμως δεν πρέπει να κρατήσει πάρα πολύ», τονίζει ο κ. Γιουνκέρ.