Αλλαγές και θεσμικές παρεμβάσεις από τη νέα ηγεσία του Αθλητισμού

Τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η πολιτική της κυβέρνησης στον Αθλητισμό δημοσιοποίησε ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής, εξαγγέλλοντας παράλληλα άμεσες θεσμικές παρεμβάσεις με σκοπό την υλοποίησή της.

 

Οι πυλώνες αυτοί είναι α) η φυσική αγωγή στην εκπαιδευτική διαδικασία, β) η δραστηριότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης για τον «αθλητισμό για όλους» και γ) τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία.

 

Η νέα πολιτική ηγεσία του Αθλητισμού έδειξε από τις πρώτες ημέρες ανάληψης των καθηκόντων έντονη κινητικότητα σε επίπεδο συναντήσεων με θεσμικούς φορείς κυρίως του ποδοσφαίρου, και τη συνδύασε με δηκτική ρητορική περί «διαπλοκής» και «διαφθοράς» που «ενδημούν στον επαγγελματικό αθλητισμό» και όχι μόνο.

 

Ασφαλώς το ενδιαφέρον εστιάζεται στον τρόπο αντιμετώπισης των φαινομένων διαφθοράς που υπάρχουν στο ποδόσφαιρο και ως προς τις ποινικές τους διαστάσεις ερευνώνται από την τακτική δικαιοσύνη. Η ΕΠΟ καλυπτόμενη πίσω από το «αυτοδιοίκητο» που κατοχυρώθηκε και νομοθετικά το 2006 και επικαλούμενη τη διεθνώς αναγνωρισμένη «αυτονομία του αθλητισμού», δεν εμφανίζεται θετική σε παρεμβάσεις που θα φέρουν αλλαγές σε τομείς όπως το εκλογικό σύστημα, η διαιτησία και η ποδοσφαιρική δικαιοσύνη.

Στη συνάντηση των δύο πλευρών επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη χάσματος, ενώ από την πλευρά του υφυπουργού ζητήθηκε να υπάρξει επικοινωνία με τη FIFA και την UEFA και από το αρμόδιο υπουργείο να επισπευσθούν από τη δικαιοσύνη οι διαδικασίες διαλεύκανσης των ανοιχτών ποινικών υποθέσεων του ποδοσφαίρου.

Εναν άλλο τομέα που ο κ. Κοντονής ιεραρχεί στην κορυφή των προτεραιοτήτων του είναι η καταπολέμηση της βίας με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις «στον φαύλο κύκλο της οποίας νέοι άνθρωποι εγκλωβίζονται».

Επειτα από συνάντηση που είχε με τους συναδέλφους του υπουργούς του υπουργείου στο οποίο ανήκει ο αθλητισμός, τόνισε ότι είναι «απορίας άξιον το γεγονός, ότι μέχρι σήμερα το σύστημα “Ελέγχου πρόσβασης αθλητικών εγκαταστάσεων – Κάρτας φιλάθλου – Διαχείρισης εισιτηρίων” όχι μόνο δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά στην ουσία δεν μπορεί να παράγει αποτελέσματα… Παρά το γεγονός ότι έχουν δαπανηθεί 13.080.007 ευρώ, σήμερα δεν διαθέτουμε κανένα μέσον που θα μας επέτρεπε την αποτελεσματική παρέμβαση του κράτους για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της βίας εκ του λόγου ότι ορισμένες ΠΑΕ αντιδρούν στην εφαρμογή του νόμου ή προκρίνουν την εφαρμογή του κατά τον τρόπο που αυτές επιθυμούν ακυρώνοντάς τον τελικά…».

Οσον αφορά τις «άμεσες θεσμικές παρεμβάσεις» που ανακοινώθηκαν, αυτές είναι:

• Η Συγκρότηση ολοκληρωμένης βάσης δεδομένων που θα αφορά το σύνολο των σωματείων και των αθλητικών ομοσπονδιών, προκειμένου να αποκτηθεί πλήρης και σαφής εικόνα των συλλόγων και των ομοσπονδιών. Η αποσαφήνιση και απλοποίηση του τρόπου και των όρων που θα χρηματοδοτείται το σύνολο των αθλητικών φορέων και συλλόγων. Η διενέργεια άμεσου διαχειριστικού και οικονομικού ελέγχου όλων των εποπτευόμενων φορέων και των εθνικών αθλητικών ομοσπονδιών.

• Η σταθερή ετήσια χρηματοδότηση των ερασιτεχνικών αθλητικών δραστηριοτήτων στο πλαίσιο του προϋπολογισμού.

• Η επαναχάραξη της φορολογικής πολιτικής στον χώρο των υπηρεσιών αθλητισμού και αθλητικού θεάματος και η θέσπιση καθεστώτος ανταποδοτικότητας και καθορισμού κινήτρων.

• Η θέσπιση αυτοτελούς κονδυλίου για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό από τον ετήσιο κρατικό προϋπολογισμό και η σταθερή ετήσια χρηματοδότηση των ερασιτεχνικών αθλητικών δραστηριοτήτων.

• Η κατηγοριοποίηση των αθλητικών υποδομών και εξυπηρέτηση των αναγκών από ενιαίο σύστημα προμηθειών.

• Η σταθερή χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων προγραμμάτων για την ενεργειακή αυτοτέλεια των εγκαταστάσεων, ούτως ώστε να καταστούν οικονομικά βιώσιμες.

• Η κατάργηση της υποχρέωσης των αθλητικών σωματείων να μετατρέπονται σε Ανώνυμες Εταιρείες και δυνατότητα επιλογής από τη γενική συνέλευση των μελών.

• Η μη αναγνώριση κανενός πρωταθλήματος και κανενός αγωνιστικού αποτελέσματος και μη εκπροσώπηση της χώρας σε καμιά διεθνή διοργάνωση εφόσον οι ομοσπονδίες δεν έχουν φροντίσει να περάσουν οι αθλητές από έλεγχο ντόπινγκ. Εφεξής το ποσό του προϋπολογισμού των αθλητικών ομοσπονδιών που αντιστοιχεί στα έξοδα αντιντόπινγκ θα εντάσσεται σε ειδικό κωδικό ώστε να φτάνει στους δικαιούχους. Τέλος, η οικονομική, τεχνική και οργανωτική υποστήριξη των δειγματοληπτών και του επιστημονικού προσωπικού που εντάσσεται στο δυναμικό του ΕΣΚΑΝ.

 

Πηγή: Καθημερινή