Η λέξη «συμβιβασμός» κυριαρχεί στα ξένα ΜΜΕ
Μια λέξη, η λέξη «συμβιβασμός», κυριαρχούσε χθες βράδυ στους τίτλους της γερμανικής ειδησεογραφίας.
Ορμώμενος από… τις δηλώσεις που έκανε η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ κατά την άφιξή της στη Σύνοδο Κορυφής, ο γερμανικός Τύπος (Spiegel, Stern, Frankfurter Allgemeine, Suddeutsche Zeitung, Kleine Zeitung, Τ-Online κ.ά.) αφιέρωσε πολύ «χώρο» στην πρόθεση-ετοιμότητα του Βερολίνου να καταλήξει σε μια κοινά αποδεκτή συμφωνία με την Αθήνα.
«Η Μέρκελ εξετάζει το ενδεχόμενο συμβιβασμού με την Ελλάδα», ήταν ο χαρακτηριστικός τίτλος άρθρου στην ιστοσελίδα του Spiegel.
«Η Μέρκελ έτοιμη για συμβιβασμό», σημειώνει από την πλευρά της η Frankfurter Allgemeine, με τον συντάκτη της εφημερίδας να βλέπει τα πρώτα σημάδια «προσέγγισης μεταξύ Αθήνας και τρόικας», υπογραμμίζοντας, ωστόσο, παράλληλα ότι τα χρονικά περιθώρια είναι στενά και ότι η όποια νέα συμφωνία θα πρέπει να λάβει το πράσινο φως από το γερμανικό κοινοβούλιο.
Αλλά και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, το πρακτορείο Bloomberg κινήθηκε στο ίδιο πνεύμα δημοσιεύοντας άρθρο με τον τίτλο «Ελλάδα και Γερμανία εργάζονται προς έναν συμβιβασμό».
Η Γερμανία δεν θα επιμείνει στη συνέχιση όλων των στοιχείων του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος και είναι ανοιχτή στο ενδεχόμενο αναθεώρησης του μεγέθους που θα πρέπει να έχει το ελληνικό πλεόνασμα, σημειώνει χαρακτηριστικά το Bloomberg επικαλούμενο αξιωματούχους από το Βερολίνο, οι οποίοι μάλιστα παρουσιάζονται να βλέπουν θετικά δύο πράγματα: την προθυμία της ελληνικής πλευράς να τηρήσει πάνω από τα 2/3 των υποσχέσεών της και το βάρος που ρίχνει η Αθήνα τόσο στη συγκέντρωση των φόρων όσο και στην καταπολέμηση της διαφθοράς.
Ιδιωτικοποιήσεις
Το Bloomberg υποστηρίζει επίσης χαρακτηριστικά ότι «ο κυβερνητικός συνασπισμός του Αλέξη Τσίπρα ίσως θα ήταν διατεθειμένος να συμβιβαστεί στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων». Η γερμανική Die Welt βλέπει και αυτή αποδοχή από το Βερολίνο μιας αναθεώρησης στον στόχο του ελληνικού πλεονάσματος (από το 3% στο 1,5% όπως ζητάει η ελληνική πλευρά).
Η Welt βλέπει ωστόσο και κάτι άλλο: το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να αποχωρήσει λαμβάνοντας το ποσό των 700 εκατ. ευρώ από την Ελλάδα.
Η επίσης γερμανική Die Zeit εστιάζει από την πλευρά της σε δύο πράγματα: στον χρόνο που πιέζει και στο επόμενο Eurogroup της Δευτέρας, «όπου θα πρέπει να υπάρξει οπωσδήποτε μια κάποια απόφαση για να εξασφαλιστεί η συνέχεια στη χρηματοδότηση της Ελλάδας». «Ο συμβιβασμός αναμένεται μάλλον στο Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου», προβλέπει χαρακτηριστικά και η γαλλική Les Echos.
Πηγή: Έθνος