Άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές ενόψει Eurogroup

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem συμφώνησαν σήμερα ότι η Ελλάδα και η τρόικα των δανειστών θα ξεκινήσουν συνομιλίες «σε τεχνικό επίπεδο» αύριο Παρασκευή «για να αξιολογήσουν το κοινό έδαφος μεταξύ του τρέχοντος προγράμματος χρέους και των σχεδίων της ελληνικής πλευράς». 

Τη συμφωνία ανακοίνωσε και επισήμως πριν λίγο ο εκπρόσωπος του Jeroen Dijsselbloem, ο οποίος ανέφερε πως οι δύο άνδρες κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα Πέμπτη «συμφώνησαν να ζητήσουν από τους θεσμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) να αρχίζουν συζητήσεις με τις ελληνικές Αρχές ώστε να επιχειρηθεί να γίνει προπαρασκευαστικό έργο» ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας, είπε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι αυτό που αναζητείται είναι μια «κοινή βάση» ανάμεσα στο τρέχον πρόγραμμα και τις προτάσεις της Αθήνας.
 

 

 

«Θετικό βήμα» χαρακτήρισαν τη δήλωση Ντάισελμπλουμ κυβερνητικές πηγές, σημειώοντας ότι «η μετάβαση από το μνημόνιο στο νέο ελληνικό πρόγραμμα είναι πλέον το αντικείμενο των διαβουλεύσεων καθώς και του επόμενου Eurogroup».

«Διακινήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, μέσα και έξω από τη χώρα, σενάρια κρίσης και χρεοκοπίας σε περίπτωση που η Ελληνική κυβέρνηση δεν υπέγραφε την παράταση και την ολοκλήρωση του μνημονίου καθώς και τη χτεσινοβραδινό κοινό ανακοινωθέν του Εurogroup. Δεν τα υπογράψαμε -καμία καταστροφή δεν επήλθε. Η μετάβαση από το μνημόνιο στο νέο ελληνικό πρόγραμμα είναι πλέον το αντικείμενο των διαβουλεύσεων καθώς και του επόμενου Eurogroup. Η Ελλάδα έχει καθαρές θέσεις, τις υπερασπίζεται και πείθει. Δεν εκβιάζει και δεν εκβιάζεται» τονίζουν οι κυβερνητικές πηγές.

 

Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί ουσιαστικά μια κίνηση εκτόνωσης της έντασης που προέκυψε χθες το βράδυ όταν ο κ. Ντάισελμπλουμ και άλλοι αξιωματούχοι απείλησαν ότι αν δεν υπογραφεί το κοινό ανακοινωθέν, δεν θα υπάρξει καμία συνομιλία των τεχνικών επιτροπών. Με τον τρόπο αυτό, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, το κεφάλαιο αυτό έκλεισε σε καλό κλίμα, ήδη προετοιμάζεται η συνεδρίαση του Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας και επιπλέον ότι η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε με τις κινήσεις της να αποφύγει μια κρίση, λόγω του γεγονότος ότι δεν ζητά παράταση του προγράμματος.

 

Εξάλλου, οι δανειστές και η ελληνική πλευρά με την εξέλιξη αυτή εργάζονται ήδη για μια νέα συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα και αυτό ικανοποιεί την ελληνική κυβέρνηση, άφησαν σαφώς να εννοηθεί οι ίδιες πηγές. Οι τεχνικές επιτροπές θα παραδώσουν την εργασία τους στην ομάδα εργασίας του Eurogroup, που με τη σειρά του και υπό τον όρο ότι θα υπάρξει συμφωνία, θα προωθηθεί στους υπουργούς.

 

Οι εξελίξεις αυτές, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, αποδεικνύει ότι «δεν τελεσφόρησαν τελεσίγραφα», ενώ η ελληνική κυβέρνηση εμμένει στις δεσμεύσεις της ότι δεν πρέπει να υπάρξουν νέα ελλείμματα, να ελέγξει τις δαπάνες και γενικότερα να τηρήσει όσα δημοσίως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

 

Αιχμές Σουλτς – Ανησυχία Γιουνκέρ

 

Συγκρατημένη αισιοδοξία για συμφωνία -ακόμα και στη Σύνοδο Κορυφής- για το ελληνικό ζήτημα εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και πρόσθεσε: «Είμαι αισιόδοξος ότι τις επόμενες ημέρες, ίσως ακόμη και σήμερα, θα έχουμε στο τραπέζι συμβιβασμούς που θα είναι ανεκτοί και για τις δύο πλευρές».

Ο Γερμανός πολιτικός πρόσθεσε ότι είναι δίκαιο να δοθεί χρόνος στην ελληνική κυβέρνηση ώστε να παρουσιάσει το πλήρες σχέδιό της. «Είναι πράξη δικαιοσύνης να κάνει κανείς αυτή την παραχώρηση σε μια κυβέρνηση. Επεσήμανα, όμως, στο όνομα των συναδέλφων μου, ότι η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος. Όποιος περιμένει αλληλεγγύη κι έχει αξίωση για αλληλεγγύη πρέπει να εκπληρώνει τα καθήκοντά του και πρωτίστως να είναι ικανός για συμβιβασμό και να θέλει συμβιβασμό. Η εντύπωσή μου είναι ότι και οι δύο πλευρές το κατανοούν αυτό».

 

Την ανησυχία του για τα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup εξέφρασε από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

 

«Ήλπιζα χθες ότι μετά την πρόοδο που είχαμε στο Eurogroup, ότι θα είχαμε κάτι πιο συγκεκριμένο», πρόσθεσε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένουν να ακούσουν τις νέες δηλώσεις της Ελληνικής κυβέρνησης, τονίζοντας ότι «στην οθόνη του ραντάρ μας έχουμε πάντα τον ελληνικό λαό».

 

«Παράθυρο» συμβιβασμού από Μέρκελ

 

«Γνωρίζετε ότι η επιτυχία της Ευρώπης στηρίζεται στην εξεύρεση συμβιβασμών. Οι συμβιβασμοί είναι εφικτοί όταν τα πλεονεκτήματα ξεπερνούν τα μειονεκτήματα. Η Γερμανία είναι έτοιμη να κάνει κάτι τέτοιο» είχε δηλώσει νωρίτερα προσερχρόμενη στη Σύνοδο η η κ.Μέρκελ. Η ίδια συνέχισε λέγοντας ότι για την αξιοπιστία της Ευρώπης, είναι απαραίτητο να τηρούνται οι κανόνες. Όπως είπε, όλα αυτά θα τα συζητήσουν οι υπουργοί Οικονομικών στο επόμενο Eurogroup. «Έχουμε ακόμα μερικές μέρες χρόνο», κατέληξε η Γερμανίδα καγκελάριος.

 

«Το βασικό σημείο δεν είναι η ελληνική οικονομική πολιτική, αλλά να αλλάξει η ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική, ώστε να υπάρξει περισσότερη ευελιξία και ανάπτυξη», τόνισε από την πλευρά του ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, μιλώντας σε ιταλικά Μέσα.

Μαξίμου: Θετικό βήμα

Ως θετικό βήμα αποτιμούν κυβερνητικές πηγές τη δήλωση του προέδρου του eurogroup, δηλώνοντας πως πλέον το αντικείμενο των διαβουλεύσεων είναι η “μετάβαση από το μνημόνιο στο νέο ελληνικό πρόγραμμα.” 

Ίδιες πηγές , σημείωναν πως : “Διακινήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, μέσα και έξω από τη χώρα, σενάρια κρίσης και χρεοκοπίας σε περίπτωση που η Ελληνική κυβέρνηση δεν υπέγραφε την παράταση και την ολοκλήρωση του μνημονίου καθώς και τη χτεσινοβραδινό κοινό ανακοινωθέν του Εurogroup. Δεν τα υπογράψαμε -καμία καταστροφή δεν επήλθε”.

Και καταλήγουν: “Η Ελλάδα έχει καθαρές θέσεις, τις υπερασπίζεται και πείθει. Δεν εκβιάζει και δεν εκβιάζεται”.

Ενδεικτικό της θετικής υποδοχής που χαίρει η συμφωνία Τσίπρα – Dijsselbloem είναι και το tweet του Πάνου Καμμένου: