Οι τραπεζίτες εκβιάζουν και θέλουν κι άλλο αίμα

Τραπεζικός εκβιασμός για άλλη μια φορά από Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τα υποκαταστήματα στην Ελλάδα, καθώς προειδοποιούν ότι τα λεφτά που θα δοθούν στις τράπεζες δεν θα πάνε πουθενά αλλού. 

 

Παράλληλα,επιτελικά στελέχη τραπεζών, προειδοποιούν ότι μια ρήξη με τους εταίρους θα προκαλούσε πολύ γρήγορα σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία. Την ίδια ώρα αξιωματούχοι της ΕΚΤ υπενθυμίζουν ότι ο ELA αφορά βραχυχρόνιες ανάγκες και δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση κρατών.
 

Ολα αυτά τα διαβάζουμε (που αλλού) στην Καθημερινή. Στελέχη τραπεζών υποστηρίζουν ότι οι κανόνες είναι ξεκάθαροι: όσο οι τράπεζες έχουν εγγυήσεις και δεδομένης της ισχυρής κεφαλαιακής τους βάσης δεν υπάρχει θέμα αποκοπής της ρευστότητας από τον ELA. Σημειώνουν ότι η εξάρτηση των εγχώριων τραπεζών από τη ρευστότητα του ευρωσυστήματος, που σήμερα φτάνει τα 80 δισ. ευρώ, παραμένει πολύ χαμηλότερα από τα επίπεδα του Ιουνίου 2012 (142 δισ. ευρώ). Οπως υποστηρίζουν, ήδη έχει απορροφηθεί το μεγαλύτερο μέρος του ELA που πρόσφατα ενέκρινε η ΕΚΤ -ύψους 10 δισ. ευρώ- και είναι πιθανό η ΤτΕ να αιτηθεί στην ΕΚΤ για την αύξηση του ορίου του ELA.
 

Χθες, σε δηλώσεις του ο Πέτερ Πράετ στο Λονδίνο, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, επανέλαβε ότι ο έκτακτος μηχανισμός ρευστότητας, ο ELA, εγκρίνεται μόνο όταν υπάρχουν αξιόπιστες προοπτικές. Οπως σημείωσε ο μηχανισμός ELA αφορά την κάλυψη βραχυπρόθεσμων αναγκών και είναι σημαντικό να αποτελεί χρηματοδότηση – γέφυρα για την επίτευξη άλλου στόχου. Ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, της Bundesbank, κ. Γιενς Βάιντμαν σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει μια αξιόπιστη προσπάθεια να σταθεί και πάλι στα πόδια της μέσω νοικοκυρεμένων δημόσιων οικονομικών και μιας πιο ανταγωνιστικής οικονομίας.

 

Παράλληλα ο κ. Βάιντμαν τόνισε πως η Ευρωζώνη δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δημιουργήσει υποψίες ότι συμμετέχει στη νομισματική χρηματοδότηση κρατών. Τέλος, υποστήριξε πως η Ευρωζώνη είναι λιγότερη ευάλωτη από ό,τι πριν κάποια χρόνια και πως οι τράπεζες είναι πιο σταθερές και έχουν μικρότερη έκθεση στην Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ, χθες, ένας ακόμα διεθνής οίκος, αυτή τη φορά η Fitch, τοποθέτησε την αξιολόγηση (Β-) του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου των ελληνικών τραπεζών σε καθεστώς επιτήρησης με αρνητικές επιπτώσεις. Σύμφωνα με τη Fitch η απόφαση αντανακλά την πιθανότητα υποβάθμισης λόγω των αυξημένων κινδύνων χρηματοδότησης και ρευστότητας, ενόψει των δύσκολων διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές.

 

Ο λαός στους δρόμους, οι τραπεζίτες στις επάλξεις των παλατιών που έκτισαν στην άμμο και οι δανειολήπτες περιμένουμε πότε θα έρθει το κύμα για να παρασύρει τα πάντα στο πέρασμά του και να ζήσουμε ως Ανθρωποι και όχι ως Δούλοι του Χρέους που ανήκει σε εκείνους που μας το φόρτωσαν και στην πραγματικότητα μας χρωστάνε. 

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr