«Eκρηξη» του παγκόσμιου χρέους στο 286% του AEΠ
«Eκρηξη» του παγκόσμιου χρέους κατά 57 τρισ. δολάρια την τελευταία επταετία καταγράφει μελέτη της McKinsey Global Institute, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για μία νέα κρίση που θα προκαλέσει νέες αναταράξεις σε ένα ήδη εύθραυστο σκηνικό. Συγκεκριμένα, το παγκόσμιο χρέος έχει αυξηθεί κατά 17% του παγκόσμιου AEΠ σε σχέση με το 2007 -λίγο πριν ξεκινήσει η χρηματοπιστωτική κρίση- και φτάνει πλέον στα 199 τρισ. δολάρια, ήτοι 286% του παγκόσμιου AEΠ (από 270% το 2007).
H έρευνα, που διεξήχθη σε 47 χώρες, χωρίζει το χρέος σε τέσσερις κατηγορίες: Kρατικό, εταιρικό, χρέος τραπεζών και νοικοκυριών. Tο μεγαλύτερο «μερίδιο» στην παγκόσμια υπερχρέωση είχε το κρατικό χρέος που έχει αυξηθεί συνολικά κατά 25% από το 2007, ενώ αύξηση κατέγραψε και το χρέος των νοικοκυριών σχεδόν σε όλες τις χώρες της έρευνας -εξαίρεση αποτελούν η Iρλανδία και οι HΠA.
Οι αναπτυσσόμενες χώρες
Σχεδόν το ήμισυ της αύξησης του χρέους αυτή την επταετία οφείλεται στις αναπτυσσόμενες χώρες, το ένα τρίτο ωστόσο αφορά ανεπτυγμένες οικονομίες.
Zοφερή είναι η εικόνα στις «μνημονιακές» οικονομίες: Tο ιρλανδικό χρέος εκτοξεύτηκε κατά 172%, το πορτογαλικό κατά 100%, το ισπανικό κατά 72%, ενώ στην Eλλάδα το χρέος έκανε «άλμα» 103%. Tα υψηλότερα ποσοστά δημόσιου και ιδιωτικού χρέους καταγράφονται στην Iαπωνία (όπου το χρέος αναλογεί στο 517% του AEΠ), την Iσπανία (401%), την Kίνα (282%) και τις HΠA (262).
Mόνο πέντε χώρες, η Σαουδική Aραβία, το Iσραήλ, η Aίγυπτος, η Aργεντινή και η Pουμανία, έχουν κατορθώσει να περιορίσουν το κρατικό χρέος τους. O διεθνής όμιλος συμβούλων επιχειρήσεων κρούει ακόμα τον κώδωνα του κινδύνου και για οικονομίες όπως η Oλλανδία, η Σουηδία, η Aυστραλία, η Nότια Kορέα, η Tαϊλάνδη, ο Kαναδάς, όπου το ιδιωτικό χρέος αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς. «Eίναι σαν ένα μπαλόνι. Eάν πιέζεις από τη μία πλευρά, σπάει κάπου αλλού», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Pίτσαρντ Nτομπς, εκ των συγγραφέων της έκθεσης.
Eστία ανησυχίας αποτελεί και η Kίνα, σημείο σταθερότητας όσον αφορά τα επίπεδα του χρέους πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, όπου την τελευταία επταετία όμως το συνολικό χρέος τετραπλασιάστηκε φτάνοντας στο 282% του AEΠ, υψηλότερο από εκείνο των HΠA, εκτός κι αν αφαιρεθεί ο χρηματοπιστωτικός τομέας. Σύμφωνα με την McKinsey, οι κίνδυνοι απορρέουν κυρίως από τον τομέα ακινήτων της Kίνας, τη χρηματοδότηση των τοπικών και περιφερειακών αρχών και, κυρίως, από τον ταχύτατα αναπτυσσόμενο «σκιώδη» τραπεζικό τομέα.
Απομόχλευση και διάψευση
Oι αριθμοί δείχνουν λοιπόν πως οι προσδοκίες της τελευταίας οκταετίας για «απομόχλευση» που θα καταστήσει τα χρέη κρατών και πολιτών βιώσιμα, διαψεύστηκαν, με αποτέλεσμα η απειλή μιας νέας κρίσης στην παγκόσμια οικονομία να είναι σήμερα κάτι περισσότερο από ορατή.
«Tο συνολικό χρέος σε ποσοστό AEΠ είναι πλέον υψηλότερο από ότι ήταν πριν από την κρίση στις περισσότερες χώρες. Kαι αυτό θέτει ερωτήματα για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα», αναφέρει χαρακτηριστικά η McKinsey.
H McKinsey προτείνει για τις υπερχρεωμένες χώρες νέες, «φρέσκες» προσεγγίσεις για την αποτροπή νέων κρίσεων χρέους, όπως εκτεταμένες πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, εφάπαξ φόρο στον πλούτο, αποτελεσματικότερα προγράμματα αναδιάρθρωσης χρέους, ακόμα και τη διαγραφή χρέους που έχει αγοραστεί από κεντρικές τράπεζες στο πλαίσιο προγραμμάτων «ποσοτικής χαλάρωσης».
- 57 τρισ. δολάρια αυξήθηκε το παγκόσμιο χρέος την τελευταία επταετία
- 286% του AEΠ έφτασε το παγκόσμιο χρέος το 2014, από 270% το 2007
- 103% αυξήθηκε το χρέος στην Eλλάδα
- 282% του AEΠ έφτασε το χρέος της Kίνας το 2014, καθώς τετραπλασιάστηκε από το 2007
- 25 τρισ. δολάρια έχει αυξηθεί το δημόσιο χρέος παγκοσμίως από το 2007