«Η Μέρκελ έτοιμη για το παιχνίδι της υπομονής με την Ελλάδα»

Με ανταποκρίσεις και άρθρα, αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρονται και σήμερα στις εξελίξεις σε σχέση με την Ελλάδα, τα περισσότερα από τα οποία συναινούν πως η Ελλάδα είναι πιο κοντά σε μια συμφωνία για το χρέος.

 

Έτοιμη να παίξει το παιχνίδι της αναμονής με την Ελλάδα ακόμα και έως τον Απρίλιο ή τον Μάιο είναι η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο πηγή που έχει γνώση της υπόθεσης.

 

Σύμφωνα με το Bloomberg, το Βερολίνο εκτιμά πως οι διαπραγματεύσεις με τη νέα ελληνική κυβέρνηση θα διαρκέσουν πέραν της 28ης Φεβρουαρίου, όμως γνωρίζει πως η Αθήνα έχει στη διάθεσή της επαρκείς πόρους ώστε να αποφύγει μια άμεση χρεοκοπία.

Για το λόγο αυτό, η κ. Μέρκελ φέρεται να είναι διατεθειμένη να περιμένει έως ότου η χώρα μας βρεθεί ενώπιον άμεσης χρηματοδοτικής ανάγκης, κάτι που θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της Γερμανίας.

 

«Η Γερμανία δεν θα αφήσει την Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη», αναφέρεται σε δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου CNBC.

Σε συνέντευξη στο αμερικανικό δίκτυο, ο Ντένις Γκάρτμαν (Dennis Gartman), εκδότης του «The Gartman Letter», τόνισε ότι «μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είχε τόσο μεγάλο αρνητικό αντίκτυπο στη γερμανική οικονομία, που η Γερμανία θα έκανε τα πάντα για να αποφύγει κάτι τέτοιο».

Σε δημοσίευμα της New York Times καταγράφονται οι θέσεις της Ελλάδας και της Γερμανίας για το θέμα του χρέους και σημειώνονται εκτιμήσεις αναλυτών ότι «ένας συμβιβασμός που θα προκύψει από διαπραγμάτευση είναι πιθανός». Επίσης, σημειώνεται ότι «η Ελλάδα θα μπορούσε να αφήσει το ευρώ, αν κι ένα Grexit θα προκαλούσε μεγαλύτερη αναταραχή στη χώρα, ενώ οι επιπτώσεις του στην ευρωζώνη και στις παγκόσμιες οικονομίες είναι λιγότερο σαφείς».

Σε δημοσίευμα στη Wall Street Journal σημειώνονται πέντε ερωτήσεις που περιγράφουν την «πολύπλοκη σχέση» μεταξύ της Ελλάδας και της ΕΚΤ. Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, «οι συζητήσεις με τους διεθνείς πιστωτές, η αγορά ομολόγων, το ELA, μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, είναι ερωτήματα που βρίσκουν τις απαντήσεις στη σύντομη αυτή παρουσίαση της σχέσης μεταξύ Ελλάδας και ΕΚΤ».