Περιμένοντας την απόφαση για τη διαγραφή των παράνομων όρων στα τραπεζικά δάνεια…

Μπορεί η νέα κυβέρνηση να μετράει λίγες μόνο ημέρες, αλλά για τα μείζονα θέματα, όπως η υπερχρέωση των Ελλήνων από τράπεζες που άπασες ασκούν σε βάρος των πελατών τους τις πλέον τοκογλυφικές και κατα συνέπεια παράνομες πρακτικές δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής τουλάχιστον κανένα μέτρο από όσα είχε υποσχεθεί προεκλογικά με κυριότερο τη διαγραφή των άκυρων, παράνομων και καταχρηστικών όρων στις δανειακές συμβάσεις.

Προεκλογικά και μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στο enikos.gr ο νέος πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε πει όσα θα ήθελαν να ακούσουν οι δανειολήπτες που έχουν καταστραφεί οικονομικά από τις τράπεζες.

 

Προς μεγάλη χαρά του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος ο Αλέξης Τσίπρας υιοθέτησε την άποψη του προέδρου του Συλλόγου, Χαράλαμπου Περβανά, από την ίδρυση του Συλλόγου το 1997.

 

Πάγια θέση εδώ και 18 χρόνια είναι να διαγραφούν όλοι οι άκυροι, παράνομοι και καταχρηστικοί όροι (πανωτόκια, πρόστιμα κλπ.) από το σύνολο των συμφωνιών δανειοδότησης ανάμεσα στις τράπεζες και στους δανειολήπτες. 

 

Επομένως όταν ο κ. Χατζηνικολάου ρώτησε τον κ. Τσίπρα τί θα κάνει με τα «κόκκινα» δάνεια ο ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση που κυβερνήσει εκείνος του απάντησε,  δηλώνοντας ότι θα δημιουργηθούν επιτροπές εξωδικαστικού διακανονισμού στο πλαίσιο ενός δημόσιου ενδιάμεσου φορέα αφού όμως πρώτα διαγραφούν όλες οι παράνομες τοκογλυφικές πρακτικές των τραπεζών και ενδεικτικά αναφέρθηκε στα πανωτόκια και στα πρόστιμα. 

 

Μήπως (και) η νέα κυβέρνηση χορεύει σε τραπεζικούς ρυθμούς;

 

Πλην όμως, ο τρόπος, με τον οποίο θα διαγράφονται ή θα κουρεύονται χρέη δεν διευκρινίστηκε στη συνέντευξη με σαφήνεια. Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι οι τράπεζες δεν θα μπορούν να παίρνουν πλέον του 30% των συνολικών εσόδων του δανειολήπτη και οι δόσεις θα καθορίζονται αναλόγως με την οικονομική δυνατότητα του δανειολήπτη και σύμφωνα με τον πρωθυπουργό με αυτό τον τρόπο θα μπούνε είκοσι δισεκατομμύρια ευρώ στο δημόσιο ταμείο σε πέντε χρόνια. Αν όμως ο δανειολήπτης δεν έχει καν να διαθέσει το 5% των εσόδων του διότι τα έσοδά του είναι π.χ. 300 ευρώ το μήνα τότε τί γίνεται; Τον αφήνουμε στο έλεος των τραπεζών να συνεχίσουν την αφαίμαξή του;

 

Επιπλέον, δεν έγινε προς λύπη μας καμία αναφορά από τον πρωθυπουργό στη βελτίωση του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά υπέρ του δανειολήπτη. Ισως αυτό να συνέβη λόγω περιορισμένου τηλεοπτικού χρόνου ή λόγω της τροπής της συνέντευξης. Διακρίνουμε ωστόσο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα και προφανώς και οι ΑΝΕΛ δίνουν προτεραιότητα στη δημιουργία της επιτροπής εξωδικαστικού διακανονισμού παρά στην ενίσχυση του νόμου Κατσέλη. Καθημερινά, στον Σύλλογο προσέρχονται δανειολήπτες που έχοντας πλέον φτάσει στα όρια της υπομονής τους βρίσκουν ως μοναδικό καταφύγιο τον νόμο 3869/2010, τον νόμο Κατσέλη, για να γλιτώσουν από τη μέγκενη της παράνομης υπερχρέωσης.  

 

Θα πρέπει να μας απαντήσει ο πρωθυπουργός για ποιο λόγο χαρακτηρίζει τα «κόκκινα» δάνεια «σύνθετη περίπτωση»  και πόσο πιο θετική για τους δανειολήπτες σε σχέση με τη βελτίωση του νόμου Κατσέλη -ταχύτερη π.χ. απονομή δικαιοσύνης, απλοποίηση της διαδικασίας εκδίκασης των υποθέσεων- θα ήταν η ίδρυση ενός ενδιάμεσου φορέα διαμεσολαβητών που θα πάρει τα δάνεια και θα τα εξυγιάνει από πανωτόκια, πρόστιμα και λοιπά και αφού υπολογιστεί το πραγματικό χρέος του δανειολήπτη θα επιχειρήσει να φέρει τον δανειολήπτη σε συμβιβασμό με την τράπεζα.

 

Τί είδους θα είναι αυτός ο συμβιβασμός όταν ο δανειολήπτης βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα μεγαθήριο που ακουσίως το τάιζε μέσω της υπερφορολόγησής του και εκείνο τον υπερχρέωνε παρανόμως  επί χρόνια για να έχει την περιουσία του στο χέρι. 

 

Αν τελικά ο συμβιβασμός αποτύχει, διασφαλίζεται από τα σχέδια της νέας κυβέρνησης ότι ο δανειολήπτης θα διατηρήσει το δικαίωμά του να προσφύγει στη Δικαιοσύνη και στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ή η νέα κυβέρνηση θα του στερήσει αυτό το δικαίωμα ώστε οι τράπεζες να συνεχίσουν να τον έχουν δεμένο χειροπόδαρα και μάλιστα με τις ευλογίες μιας κυβέρνησης -υποτίθεται πλέον- του λαού;

 

Η μήπως στο εγγύς μέλλον θα λέμε ότι αυτοί που φώναζαν για εκκαθάριση των οφειλών και διαγραφεί τον χρεών μας, θα προχωρήσουν ουσιαστικά στην κατάργηση του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αναγκάζοντας τον δανειολήπτη να υποταχθεί στη «σεισάχθεια».που εξήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ χάνοντας και τη δυνατότητα δικαστικής προσφυγής κατα της τραπεζοκρατίας. 

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr