Μετρούν τις πληγές της κακοκαιρίας

Ενα από τα σημαντικότερα μνημεία της λαϊκής αρχιτεκτονικής της χώρας, το Γεφύρι της Πλάκας στα Τζουμέρκα, ήταν το μεγαλύτερο θύμα του σφοδρού κύματος κακοκαιρίας που έπληξε τη χώρα.

 

Από την Ηπειρο έως τη Λέσβο και από τον Εβρο έως την Κρήτη, πολλές περιοχές δοκιμάστηκαν από τους θυελλώδεις ανέμους, η ταχύτητα των οποίων πλησίασε ακόμα και τα 150 χιλιόμετρα την ώρα, και τις ισχυρές καταιγίδες. Οι αεροπορικές, σιδηροδρομικές και θαλάσσιες συγκοινωνίες παρέλυσαν, πολλά χωριά αποκλείστηκαν λόγω των πλημμυρών και των κατολισθήσεων στο οδικό δίκτυο, ενώ χωριά εκκενώθηκαν στην Ηπειρο και τα Καλάβρυτα. Ολα αυτά συνοδεύτηκαν από επέλαση σκόνης, η οποία ήρθε από την Αφρική και «έπνιξε» μεγάλο μέρος της χώρας.

 

Ο Αραχθος «αγρίεψε» και παρέσυρε στο πέρασμά του μέρος της ηπειρώτικης πολιτιστικής κληρονομιάς, εισέβαλε σε χωριά, ξεσπίτωσε εκατοντάδες κατοίκους και έθεσε σε συναγερμό τις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας. Τα πρωτοφανή για τις τελευταίες δεκαετίες καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το Σαββατοκύριακο την Ηπειρο αφήνουν στην περιοχή ανοικτές πληγές που δύσκολα θα επουλωθούν, ενώ ευτύχημα είναι ότι δεν υπήρξαν απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

 

«Καλύτερα να έπεφταν τα σπίτια μας, παρά το γεφύρι. Δώσαμε αγώνες για να το διασώσουμε», έλεγαν κάποιοι, ενώ ο δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων Γ. Σεντελές έκανε λόγο για ένα στολίδι που χάθηκε και ζήτησε τη συνδρομή όλων για την αποκατάστασή του. Μέχρι χθες το απόγευμα ήταν έκδηλη η ανησυχία και για το Γεφύρι της Αρτας, το οποίο «χτυπήθηκε» από χιλιάδες τόνους νερού. «Υπάρχει μια ανησυχία για το γεφύρι, καθώς το ύψος του νερού έφτασε να αγγίξει τα τόξα του, αλλά ελπίζουμε πως θα αντέξει. Στο παρελθόν άντεξε σε μεγαλύτερο ύψος», είπε στο «Εθνος» ο γενικός γραμματέας του Δήμου Αρταίων, Η. Σερβετάς, ο οποίος νωρίς χθες το απόγευμα έβλεπε με ανακούφιση τα πρώτα σημάδια εκτόνωσης του φαινομένου, με την παροχέτευση νερού να πέφτει στα 1.500 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο.

Συναγερμός σήμαινε και στον Δήμο Νικολάου Σκουφά, κυρίως στα όρια του πρώην Δήμου Αράχθου, με πολλούς οικισμούς κοντά στις όχθες του Αράχθου. Με απόφαση του έκτακτου συντονιστικού οργάνου είχε στηθεί από το πρωί μια γιγαντιαία επιχείρηση εκκένωσης των οικισμών αυτών πριν εισβάλει το νερό του ποταμού. Με λεωφορεία και με τα ΙΧ τους, εκατοντάδες κάτοικοι των χωριών Ανθότοπος, Αγία Παρασκευή, Κολομόδιο και Ακροποταμιά μεταφέρθηκαν σε ασφαλείς περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο.

 

Εργα αποκατάστασης

 

«Είμαστε αντιμέτωποι με μια εικόνα που δεν έχει εμφανιστεί σε τέτοια ένταση εδώ και πολλές δεκαετίες. Υπήρξαν πλημμύρες και το 2004-2005, αλλά όχι αυτού του μεγέθους. Δεν είναι ώρα για αναζήτηση ευθυνών, αλλά εδώ και χρόνια ζητούμε την οριοθέτηση της κοίτης ώστε να γίνουν τα απαραίτητα εγγειοβελτιωτικά έργα», επισήμανε ο δήμαρχος Ν. Σκουφά Ε. Γιαννούλης. Σκληρά δοκιμάστηκε και το Κομπότι Αρτας, όταν από τα νερά «φουσκωμένου» χειμάρρου κατέρρευσε η κεντρική γέφυρα, με αποτέλεσμα να διακοπεί η συγκοινωνία, να πλημμυρίσουν σπίτια και μεγάλο μέρος του κάμπου και να μείνει ο οικισμός χωρίς υδροδότηση.

 

«Πρώτο καθήκον σήμερα είναι να προστατεύσουμε τους πολίτες και αύριο καθήκον μας θα είναι να αποκαταστήσουμε τις ζημιές» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά το τέλος της σύσκεψης που έγινε στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος στο Χαλάνδρι. Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «θλιβερό γεγονός» την κατάρρευση του Γεφυριού της Πλάκας, τονίζοντας ότι επικοινώνησε με τους επιστήμονες του ΕΜΠ, οι οποίοι προσφέρθηκαν να αναλάβουν τη μελέτη ανακατασκευής του. Για τον λόγο αυτόν, μεταβαίνει σήμερα στην Ηπειρο κλιμάκιο των υπουργείων Πολιτισμού και Υποδομών με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη. Η Ηπειρος και η Ευρυτανία κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

 

ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ
Στα δύο το Κρίκελλο – Χωριά χωρίς ρεύμα

 

Ο νομός κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω των κατολισθήσεων που έκλεισαν το μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου. Κομμένο στη μέση είναι το χωριό Κρίκελλο στην Ευρυτανία και η περιφερειακή ενότητα Ευρυτανίας έδωσε εντολή για την εκκένωσή του. Πολλά χωριά του νομού έμειναν χωρίς ρεύμα.

 

ΕΒΡΟΣ
Σε επιφυλακή

 

Δέντρα, κολόνες και πινακίδες σήμανσης ξηλώθηκαν στον νομό, ενώ στην Αλεξανδρούπολη έκλεισε τμήμα της παραλιακής. Η στάθμη του Εβρου παραμένει πάνω από το όριο επιφυλακής, ωστόσο προς το παρόν δεν προκαλεί ανησυχία. Αυξημένες ποσότητες νερού αναμένονται τις επόμενες δύο μέρες από τους παραποτάμους.

ΛΕΣΒΟΣ
Πτώσεις δέντρων

 

Οι θυελλώδεις άνεμοι προκάλεσαν την πτώση δεκάδων δέντρων και σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση. Σοβαρό πρόβλημα προέκυψε στην παραλία της Σκάλας Ερεσσού, όπου καταστράφηκε προστατευτικό τοιχίο, με αποτέλεσμα τα κύματα της θάλασσας να “τρώνε” την παραλία. Υπάρχει κίνδυνος για τη στατικότητα σπιτιών.

 

ΤΡΙΚΑΛΑ
Πλημμύρισαν εκτάσεις

 

Μεγάλες εκτάσεις στον κάμπο των Τρικάλων πλημμύρισαν από την υπερχείλιση του Πηνειού και του παραποτάμου του “Ανάποδου”, ενώ υπήρξε ετοιμότητα για λήψη έκτακτων μέτρων. Συνεργεία της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων βρίσκονταν στους δρόμους, απομακρύνοντας δέντρα και πέτρες για να κρατήσουν ανοιχτό το οδικό δίκτυο.

 

ΑΡΤΑ
Κινδυνεύει το γεφύρι

 

Στα όριά της έφτασε η τεχνητή λίμνη του Υδροηλεκτρικού Σταθμού Πουρναρίου στην Αρτα, λόγω της βροχόπτωσης. Οι εισροές υδάτων έφταναν στα 2.000 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο. Από το πρωί του Σαββάτου δούλεψαν οι υπερχειλιστές και οδήγησαν το νερό στην κοίτη του Αραχθου ποταμού.

 

ΠΡΕΒΕΖΑ
Φούσκωσε ο Αχέροντας

 

Ο κάμπος του Φαναρίου στην Πρέβεζα πλημμύρισε από την υπερχείλιση του ποταμού Αχέροντα και από τοπικά νερά που κατεβαίνουν από τα βουνά του Σουλίου. Ανάλογα προβλήματα υπήρξαν και στον νομό Θεσπρωτίας, από την υπερχείλιση του Καλαμά, με επίκεντρο την περιοχή της Βρυσέλλας, όπου έκλεισε ο δρόμος για τους Φιλιάτες.

 

ΓΙΑΝΝΙΝΑ
Πνίγηκαν στις λάσπες

 

Μεγάλες εκτάσεις στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων θυμίζουν τη λίμνη Παμβώτιδα, αφού έχουν καλυφθεί από το νερό. Εκλεισαν επαρχιακοί δρόμοι, πλημμύρισαν κτηνοτροφικές μονάδες, ενώ αγροικίες πνίγηκαν στη λάσπη. Καθίζηση υπέστη το οδόστρωμα στην εθνική οδό Ιωαννίνων – Αθηνών, στο ύψος του Τέροβου.

 

ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ
Πρόβλημα σε πλοίο

 

Ενα φορτηγό και ένα επικαθήμενο ανατράπηκαν μέσα στο γκαράζ του επιβατικού – οχηματαγωγού πλοίου Super Fast II, το οποίο έπεσε σε σφοδρή θαλασσοταραχή ενώ εκτελούσε το δρομολόγιο Πάτρα-Ηγουμενίτσα-Μπάρι. Το πλοίο έδεσε στην Ηγουμενίτσα από όπου επρόκειτο να παραλάβει άλλους 341 επιβάτες και οχήματα.

 

ΦΘΙΩΤΙΔΑ
Διακοπή κυκλοφορίας

 

Προβλήματα στη σιδηροδρομική σύνδεση της Αθήνας με τη Θεσσαλονίκη σημειώθηκαν χθες καθώς διακόπηκε η κυκλοφορία στο τμήμα Λιανοκλάδι – Τιθορέα λόγω υπερχείλισης του Σπερχειού ποταμού από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και τις βροχοπτώσεις στη Φθιώτιδα. Οι επιβάτες επιβιβάζονταν σε λεωφορεία.

 

ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ
Ακύρωση πτήσεων

 

“Μπλακ άουτ” σε περιφερειακά αεροδρόμια προκάλεσε χθες το πρωί η έλλειψη ορατότητας από τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης. Αποτέλεσμα ήταν να ακυρωθούν οι πρωινές πτήσεις από Αθήνα προς Μυτιλήνη, Ικαρία, Μύκονο και Κάλυμνο, ενώ η πτήση από Αθήνα προς Χανιά προσγειώθηκε τελικά στο Ηράκλειο.

 

ΑΧΑΪΑ
Κατολισθήσεις

 

Μεγάλες κατολισθήσεις σημειώθηκαν στο χωριό Πλάκα Κλειτορίας του δήμου Καλαβρύτων. Το Σάββατο δόθηκε εντολή για εκκένωσή του. Οι γεωλόγοι εκτίμησαν την κατάσταση και αποφάνθηκαν πως δεν συντρέχει λόγος εκκένωσης του χωριού και πρότειναν λύσεις για την εκτροπή των υδάτων.

 

Πηγή: Έθνος