Άνγκελα… φτιάξε μας τη μέρα
Η Αφροδίτη της Μήλου πρωταγωνιστεί και πάλι σε πολιτικό πρωτοσέλιδο, αυτή τη φορά όμως απευθυνόμενη προς την Ανγκελα Μέρκελ και όχι προς τον ελληνικό λαό.
«Εμπρός Ανγκελα, φτιάξε μου τη μέρα» αναφωνεί ως άλλος… «Βρώμικος Χάρι» το πασίγνωστο άγαλμα, που κραδαίνει ένα πιστόλι στο εξώφυλλο του «Economist». Το περιοδικό ασχολείται με την «ελληνική πρόκληση προς τη Γερμανία και το ευρώ» και παρουσιάζει τα σενάρια για το τι μέλλει γενέσθαι με κεντρική ιδέα ότι «η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρώ, αλλά θα έπρεπε να οδηγήσει σε ένα καλύτερο μέλλον για το ευρώ».
Το περιοδικό αναφέρει ότι υπάρχουν τρία πιθανά σενάρια: το καλό, το καταστροφικό και ο συμβιβασμός. «Η ιστορία του ευρώ ήταν πάντοτε η αποφυγή του πόνου, αλλά τώρα η μάχη γίνεται για την πολιτική και όχι για την οικονομία, οπότε ο συμβιβασμός θα μπορούσε να είναι πολύ δυσκολότερος».
«Υπάρχει, ωστόσο, μια καλή λύση τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη. Ο κ. Τσίπρας έχει δίκιο σε δύο μεγάλα θέματα, αλλά κάνει και ένα μεγάλο λάθος. Εχει δίκιο να λέει ότι η λιτότητα στην Ευρώπη είναι υπερβολική. Οι πολιτικές της Ανγκελα Μέρκελ έχουν στραγγαλίσει την οικονομία της ηπείρου και έχουν φέρει αποπληθωρισμό. Το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ δείχνει ακριβώς αυτό. Ο κ. Τσίπρας έχει δίκιο να λέει πως το χρέος της Ελλάδας (το οποίο ανέβηκε από το 109% του ΑΕΠ στο 175% του ΑΕΠ τα τελευταία χρόνια, παρά τις περικοπές και την αύξηση στη φορολογία) δεν μπορεί να αποπληρωθεί.
Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας κάνει λάθος στο να εγκαταλείψει τις μεταρρυθμίσεις. Τα σχέδιά του να επαναπροσλάβει 12.000 δημοσίους υπαλλήλους, να εγκαταλείψει τις ιδιωτικοποιήσεις και να φέρει μεγάλη αύξηση στον κατώτατο μισθό θα φέρουν πολύ πίσω την ανταγωνιστικότητα της χώρας, την οποία κέρδισε με θυσίες» σχολιάζει το περιοδικό, που προτείνει στον Ελληνα πρωθυπουργό να «παρατήσει τον τρελό σοσιαλισμό του και να μείνει στην τροχιά των μεταρρυθμίσεων με αντάλλαγμα μια αναδιάρθρωση του χρέους».
Από την άλλη, προειδοποιεί τη Μέρκελ να πάψει να αντιτίθεται σε όλες τις αναπτυξιακές προσπάθειες γιατί στην αντίθετη περίπτωση «θα καταδικάσει την Ευρώπη σε μια χαμένη δεκαετία πολύ πιο εξουθενωτική από τα 90s της Ιαπωνίας. Αυτό θα πυροδοτήσει ένα πολύ μεγαλύτερο κύμα λαϊκισμού από εκείνο της Ελλάδας, σε ολόκληρη την Ευρώπη. Θα είναι δύσκολο για το ευρώ να επιβιώσει μέσα σε αυτές τις συνθήκες και ο μεγαλύτερος χαμένος θα είναι η ίδια η Γερμανία» καταλήγει ο «Economist».
Στην Ανγκελα Μέρκελ απευθύνεται και η «Washington Post», η οποία γράφει ότι «στην ελληνική κρίση, η Γερμανία θα πρέπει να διδαχθεί από το δικό της δημοσιονομικό παρελθόν» και καλεί το Βερολίνο να θυμηθεί τη δική του διαγραφή χρέους. Η εφημερίδα αναφέρει ότι «τόσο για λόγους στρατηγικής, όσο και οικονομικούς, θα αποτελούσε καταστροφή για τη Γερμανία εάν η Ελλάδα υποχρεωνόταν στην αποκήρυξη των χρεών της και στην έξοδό της από την Ευρωζώνη, καθώς μία τέτοια κίνηση θα απειλούσε την ίδια την ύπαρξη της νομισματικής ένωσης» ενώ προσθέτει: «Η νέα ελληνική κυβέρνηση αντιπροσωπεύει, το λιγότερο, τη ρήξη με την πρότερη κακοδιαχείριση της Ελλάδας. Οι πρώτοι διορισμοί σηματοδοτούν μία καινοφανή εξέλιξη στη διακυβέρνηση της Ελλάδας, τη μάχη κατά της διαφθοράς και του ευνοιοκρατικού καπιταλισμού που διαβρώνουν εδώ και χρόνια την οικονομία της χώρας».
Αλλο ένα χιουμοριστικό εξώφυλλο φιλοξενεί η γερμανική εφημερίδα «Der Freitag», με τίτλο «Ο χορός ξεκίνησε» και η Ανγκελα Μέρκελ χορεύει ήδη συρτάκι με τον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα.
Η Ευρωζώνη ίσως να μην υποχωρήσει πρώτη, κ. Τσίπρα
«Φρένο» στην αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης επιχειρεί να βάλει η «Wall Street Journal», με δημοσίευμα που φέρει τον τίτλο «Η Ευρωζώνη ίσως να μην υποχωρήσει πρώτη, κύριε Τσίπρα». «Στην πραγματικότητα η πολιορκούμενη mainstream Αριστερά δεν μπορεί να δώσει στον Τσίπρα τη συμφωνία που επιδιώκει. Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι εκτός συζήτησης», αναφέρει η εφημερίδα που εκτιμά ότι «ένα δυνητικά μεγαλύτερο εμπόδιο είναι το ζήτημα του προγράμματος μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.
Μηνύματα
Εδώ, είναι μάλλον η Ισπανία και όχι η Γερμανία αυτή που θα αποδειχθεί ο πιο αδίστακτος αντίπαλος του Τσίπρα». Και μάλιστα, προσθέτει η «WSJ», ότι η Ευρωζώνη ενδεχομένως να θυσιάσει την Ελλάδα για να κρατήσει την Ισπανία. Ανάλογα μηνύματα στέλνει και η γερμανική «Welt», που σε άρθρο με τίτλο «Οι μοναχικοί Ελληνες», σημειώνει ότι «η Αθήνα υπολογίζει στη δημιουργία ενός αριστερού άξονα στην Ευρώπη. Ωστόσο δεν πρόκειται να υπάρξει άξονας όσων αρνούνται τις μεταρρυθμίσεις. Η Ιταλία και η Ισπανία έχουν άλλα προβλήματα».
Στον αντίποδα η «Guardian» με δύο άρθρα της παίρνει διαφορετική θέση. Στο editorial της εφημερίδας προτείνεται ο συμβιβασμός, που θα περιλαμβάνει διαγραφή χρέους, και χαρακτηρίζει «παραληρηματική περιφρόνηση» τις αρνητικές αντιδράσεις στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το χρέος. Σε άρθρο του ο Οουεν Τζόουνς για την ίδια εφημερίδα, καλεί να σταματήσει «το bullying στην Ελλάδα, προτού καταφέρει να περάσει η λιτότητα» και απευθύνει έκκληση στους Ευρωπαίους πολίτες να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ στον αγώνα κατά της πολιτικής των περικοπών.
Πηγή: Έθνος