Επικρατέστερος για πρόεδρος της δημοκρατίας ο Αβραμόπουλος

Πρόσωπο από τον χώρο της Κεντροδεξιάς και συγκεκριμένα ο κ. Δημ. Αβραμόπουλος, θα αποτελέσει κατά πάσα πιθανότητα την πρόταση των κ. Τσίπρα και Καμμένου για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οποίες δεν διαψεύδονται από καμιά πλευρά, το όνομα του Ελληνα κοινοτικού επιτρόπου ήταν από τα επικρατέστερα εδώ και αρκετές εβδομάδες και μάλιστα το σχετικό σενάριο είχε προβληθεί και λίγο πριν από τις εκλογές.

 

Τώρα, μετά και το εκλογικό αποτέλεσμα, ο κ. Τσίπρας φαίνεται ότι επανήλθε και έχει και τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου των ΑΝΕΛ, ο οποίος ευθύς εξαρχής είχε μιλήσει για την ανάγκη ανάδειξης ενός κεντροδεξιού πολιτικού προσώπου στη θέση του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα της χώρας.

 

Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, το όλο θέμα έχει συζητηθεί μεταξύ των κ. Τσίπρα και Αβραμόπουλου και υπάρχει συμφωνία. Για τον λόγο αυτό δεν είναι τυχαίο ότι ο Ελληνας κοινοτικός επίτροπος ήταν από τους πρώτους που τηλεφώνησαν αργά το απόγευμα της Κυριακής στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για να τον συγχαρεί για την εκλογική του επιτυχία. Επίσης στο ίδιο πλαίσιο των καλών σχέσεων που διατηρούν οι δύο άνδρες, ήταν οι πολλές – θετικές αναφορές που έγιναν εν μέσω προεκλογικής περιόδου από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για τον Ελληνα κοινοτικό επίτροπο.

 

Η ανακοίνωση της πρότασης του κυβερνώντος κόμματος αναμένεται να γίνει εντός των αμέσως προσεχών 24ώρων, καθώς οι διαδικασίες για την ανάδειξη νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα.

 

Στη ΝΔ υπάρχει έντονος σκεπτικισμός για τη στάση που θα πρέπει να τηρήσουν οι βουλευτές του κόμματος απέναντι στο ενδεχόμενο υποψηφιότητας Αβραμόπουλου. Επισήμως ο κ. Σαμαράς δήλωνε λίγο πριν από τις εκλογές ότι θα στηρίξει την υποψηφιότητα του κ. Στ. Δήμα μέχρι τέλους (σε συνέντευξή του στο «Εθνος»), αλλά τώρα, με δεδομένο ότι οι συνθήκες άλλαξαν, ίσως επανακαθορίσει τη στάση του ανάλογα και με την πρόταση Τσίπρα.

 

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που φαντάζει αδιανόητο είναι να υπάρξουν δύο υποψηφιότητες προερχόμενες από την κεντροδεξιά, αυτές των κ. Δήμα και Αβραμόπουλου. Ο πρώην πρωθυπουργός είναι βεβαιο ότι πριν καταλήξει σε οποιαδήποτε απόφαση και εφόσον δημοσιοποιηθεί η επιλογή των κ. Τσίπρα και Καμμένου, θα συζητήσει με τον κ. Στ. Δήμα και θα λάβουν από κοινού τις αποφάσεις τους.

 

Ο κ. Σαμαράς, πάντως, αναμένει να ενημερωθεί επισήμως είτε από τον κ. Τσίπρα είτε από τον κ. Αβραμόπουλο. Στην τελευταία συνάντηση που είχε με τον επίτροπο της χώρας μας στην Κοινότητα, είχε θέσει το ζήτημα και είχε εισπράξει την απάντηση ότι «δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα».

 

Την ίδια δήλωση είχε κάνει ο κ. Αβραμόπουλος και εξερχόμενος τότε του Μεγάρου Μαξίμου, χωρίς όμως να πει κάτι περισσότερο και κυρίως το ποια θα ήταν η απάντησή του, σε περίπτωση που του γινόταν πρόταση από τον κ. Τσίπρα.

 

Εάν, πάντως, ο κ. Αβραμόπουλος προταθεί και εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τη θέση του στην επιτροπή θα αναλάβει κάποιος εκ των κ. Παπαδημούλη και Μηλιού.

Η διαδικασία που προβλέπει το Σύνταγμα

 

Σύμφωνα με το άρθρο 32 του Συντάγματος, η Βουλή που αναδεικνύεται από τις νέες εκλογές, αμέσως μόλις συγκροτηθεί σε Σώμα, εκλέγει με ονομαστική φανερή ψηφοφορία Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών (180 βουλευτές). Αν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μέσα σε πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 βουλευτές).

 

Αν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μια φορά, ύστερα από πέντε ημέρες, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν. Με αυτά τα δεδομένα, οι διαδικασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα έχουν περατωθεί πιθανόν έως τις 6 Φεβρουαρίου, και αμέσως μετά και την εκλογή προέδρου και προεδρείου της Βουλής ξεκινάει η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία δεν μπορεί να είναι πριν από τις 7 Φεβρουαρίου.

 

Πηγή: Έθνος