Φαρμακοποιοί αναζητούν σκευάσματα για τους πελάτες σε άλλα φαρμακεία
Στην αναζήτηση του φαρμάκου του πελάτη τους από αποθέματα άλλων φαρμακείων ή στην αντικατάσταση του σκευάσματος που ζητεί με άλλο αντίστοιχο, όπου αυτό είναι εφικτό, καταφεύγουν σε καθημερινή βάση πολλοί φαρμακοποιοί.
Οι ελλείψεις φαρμάκων, που ξεκίνησαν να εμφανίζονται σε τακτική βάση πριν από 1,5 με 2 χρόνια, πλέον έχουν παγιωθεί ως φαινόμενο. Φάρμακα ευρείας κυκλοφορίας, όπως π.χ. γνωστά αναλγητικά, αντικαταθλιπτικά φάρμακα, αντιβιοτικά, αντιυπερτασικά φάρμακα, ακόμα και εμβόλια λείπουν συχνά από τα ράφια των φαρμακείων κατά κύριο λόγο επειδή οι φαρμακευτικές εταιρείες τροφοδοτούν την αγορά με το «σταγονόμετρο».
Ειδικά στα παιδικά εμβόλια, οι ελλείψεις καταγράφονται από τον Αύγουστο έως και σήμερα και όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας (ΟΣΦΕ) Σταύρος Μπελώνης, όταν ένας πολίτης ζητήσει το εμβόλιο, οι επιλογές είναι τρεις: ή θα του προτείνει να το ψάξει σε άλλο φαρμακείο ή θα επικοινωνήσει με άλλο φαρμακείο για το ενδεχόμενο να έχει μείνει κάποιο εμβόλιο ή θα καθυστερήσει ο εμβολιασμός για έναν, δύο ή και τρεις μήνες! «Είμαστε 800 φαρμακοποιοί που επικοινωνούμε μέσω Facebook», σημειώνει στην «Κ» ο αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Γιάννης Δαγρές, για να βρουν φάρμακο από συνάδελφό τους.
Για μια εικόνα εξαθλίωσης που επικρατεί στο εμπόριο φαρμάκων κάνει λόγο ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κων. Λουράντος, ο οποίος τόνισε ότι αντί να μειώνονται οι ελλείψεις, διογκώνονται.
Πολλοί φαρμακοποιοί κατηγορούν τις φαρμακευτικές εταιρείες ότι έχουν κλείσει την «κάνουλα» στην αγορά. Σε κάποιες περιπτώσεις ο λόγος που επικαλούνται αφορά προβλήματα παραγωγής. Σε άλλες περιπτώσεις, οι ελλείψεις συνδέονται με τις παράλληλες εξαγωγές, οι οποίες ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΣΦΕ, έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια – το 2014 δεν θα ξεπεράσουν τα 400 εκατ. ευρώ όταν προ κρίσης έφταναν το 1,5 δισ. ευρώ.
Πηγή: Καθημερινή