Επιστρέφει τις μίζες από τη Siemens ο Τάσος Μαντέλης
Την επιστροφή χρημάτων που έλαβε από τη SIEMENS προανήγγειλε ο πρώην υπουργός Τάσος Μαντέλης, ο οποίος δικάζεται για την υπόθεση της δωροδοκίας, προκειμένου να πετύχει ευνοϊκότερη ποινική μεταχείριση από το δικαστήριο.
Ο πρώην υπουργός Μεταφορών, που από τον Νοέμβριο του 2013 λογοδοτεί με άλλους τέσσερις κατηγορουμένους για το ποσό των 230 χιλιάδων ευρώ που είχε λάβει σε δύο δόσεις από τη μητρική ΖΗΜΕΝΣ, με αίτημά του προς τον εισαγγελέα Έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Π. Παναγιωτόπουλο ζητά να επιστρέψει στο αποκαλούμενο «ταμείο κλεμμένων» επίδικα χρήματα με σκοπό να εφαρμοστεί ο νόμος για ευνοϊκότερη ποινή.
Η υπόθεση αφορά το συνολικό ποσό των περίπου 450 χιλιάδων μάρκων που έλαβε ο πρώην υπουργός από τη γερμανική εταιρεία, το 1998 και το 2000, χρήματα τα οποία, κατά τη δικογραφία, αποτελούσαν «δώρο» της SIEMENS για την επιλογή της στο έργο ψηφιοποίησης κέντρων του ΟΤΕ με τη σύμβαση 8002, το 1997.
Στο εδώλιο, πλην του κ. Μαντέλη, κάθονται ο επιχειρηματίας, κουμπάρος του πρώην υπουργού Γιώργος Τσουγκράνης, η εφοριακός Αντωνία Μάρκου, το άλλοτε στέλεχος της ελληνικής ΖΗΜΕΝΣ Ηλίας Γεωργίου και ο πρώην συνεργάτης του βασικού κατηγορουμένου Αριστείδης Μαντάς.
Οι κατηγορούμενοι, κατά περίπτωση, αντιμετωπίζουν την κατηγορία της ενεργητικής δωροδοκίας κατά μόνας και από κοινού, άπαξ και κατ΄εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
Στο αίτημά του προς τον εισαγγελέα, το οποίο συνυπογράφουν ο κ. Τσουγκράνης αλλά και η κόρη τού πρώην υπουργού -που δεν είναι κατηγορούμενη αλλά συνδικαιούχος λογαριασμού που δέχθηκε τα επίδικα χρήματα- ο κ. Μαντέλης μεταξύ άλλων αναφέρει ότι έχει δεσμευθεί λογαριασμός του με 174.000 ευρώ και έτσι προσφέρει άλλες 56.000 ευρώ τα οποία κατέθεσε στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ώστε να συμπληρωθεί το επίμαχο ποσό των 230 χιλιάδων ευρώ. Έτσι, επικαλούμενος τον νόμο που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, ζητά ευνοϊκότερη ποινική μεταχείριση με μείωση της απειλούμενης ποινής η οποία ορίζεται σε 10 έως 20 χρόνια.
Ο νόμος που επικαλείται ο κ. Μαντέλης, προνοεί δραστική μείωση ποινών, όπως από 20 ακόμη και σε 3 έτη ή από ισόβια σε 15 έτη, για κατηγορουμένους που ζημίωσαν το Δημόσιο «εφόσον εξαλειφθεί η ζημιά του Δημοσίου».
Εξαιρεί, ωστόσο, από τις προβλέψεις του, νυν και πρώην κρατικούς αξιωματούχους και έτσι αναμένεται με ενδιαφέρον η ερμηνεία και κρίση του δικαστηρίου για τον πρώην υπουργό και τους συγκατηγορουμένους του.