Κανένα περιθώριο αύξησης των συντάξεων

Η υλοποίηση του νόμου 3863 με τη βασική και αναλογική σύνταξη, η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ αλλά και η διατήρηση μιας σειράς παρεμβάσεων (αποσπασματικών και μη) στις οποίες προχώρησαν οι ελληνικές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, αποτελούν βασική προϋπόθεση για να αποδειχθεί και στην πράξη το βασικό συμπέρασμα της αναλογιστικής μελέτης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το αυστηρό μεν, εύθραυστο δε, αναλογιστικό υπόδειγμα θα μπορούσε να καταρρεύσει από μια και μόνο παρέμβαση, την αύξηση για παράδειγμα των συντάξεων ή τη χρηματοδότηση των επικουρικών Ταμείων από το κράτος, ή ακόμη και την επιλογή μικρότερης μείωσης στα εφάπαξ, για λόγους κάθε άλλο παρά δημοσιονομικούς.

Αν και η αντίστοιχη μελέτη της ΓΣΕΕ καταλήγει σ’ ένα άκρως απαισιόδοξο και ανησυχητικό συμπέρασμα για τα ασφαλιστικά Ταμεία, φέρνοντας το «σημείο μηδέν» του ασφαλιστικού εντός του 2016, στο υπουργείο Εργασίας εμφανίζονται αισιόδοξοι, υπό την προϋπόθεση να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια.

Οπως, μάλιστα, έχει υποστηρίξει μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης, η μακροοικονομική ισορροπία των Ταμείων και η μακροχρόνια διατήρησή της στηρίζεται σε τρεις βασικές αρχές:

Πρώτον, το ασφαλιστικό να μείνει μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες.

Δεύτερον, να διατηρηθεί το σύγχρονο και λειτουργικό θεσμικό πλαίσιο όπως μέχρι σήμερα έχει διαμορφωθεί και ισχύει. Ταυτόχρονα, μάλιστα, άμεσες θα πρέπει να είναι παρεμβάσεις και βελτιώσεις στο σύστημα, στην κατεύθυνση της αναλογιστικής δικαιοσύνης και διαφάνειας.

Τρίτον, οι όποιες προκλητικές αδικίες, στρεβλώσεις και ανισότητες, όποτε και όταν εντοπίζονται στο μέλλον, να αντιμετωπίζονται και να διορθώνονται άμεσα.

Στο σημείο αυτό να επισημανθεί ότι στην αναλογιστική μελέτη δεν έχουν εκτιμηθεί παρεμβάσεις όπως η αύξηση του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης για τη λήψη σύνταξης στα 20 έτη από τα 15 που ισχύουν σήμερα, καθώς και η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στις περιπτώσεις των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Πρόκειται για αλλαγές που είχαν σχεδόν συμφωνηθεί μεταξύ τρόικας και ελληνικής κυβέρνησης πριν από τη διακοπή των συνομιλιών, την αποτυχημένη προσπάθεια εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και τον ορισμό ημερομηνίας διεξαγωγής εκλογών, στις 25 Ιανουαρίου.

 

Πηγή: Καθημερινή