Αποζημιώσεις επιβατών και στις αστικές συγκοινωνίες
Αποζημιώσεις σε επιβάτες στα πρότυπα των αεροπορικών εταιρειών θα περιλαμβάνει η αναθεωρημένη «Χάρτα Δικαιωμάτων των Επιβατών» που επεξεργάζεται η διοίκηση των Συγκοινωνιών Αθηνών προκειμένου να εναρμονιστεί με την κοινοτική οδηγία για ενιαίες ρυθμίσεις σε όλες τις χερσαίες μεταφορές.
Δύο είναι οι περιπτώσεις στις οποίες αναμένεται να ορίζεται αποζημίωση επιβάτη ύψους 30 ευρώ ή ισόποσης αξίας εισιτηρίων:
Οταν εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες δεν συμπεριφέρονται σωστά σε επιβάτη ή η εξυπηρέτηση είναι ελλιπής. Προϋπόθεση είναι η καταγγελία να έχει αποδειχθεί και να υπάρχει καταδίκη του υπαλλήλου από το Πειθαρχικό Συμβούλιο.
Οταν σημειώνεται καθυστέρηση στην απάντηση σε αίτημα, παρατήρηση ή σχόλιο επιβάτη. Με βάση τα όσα ισχύουν έως σήμερα, η συγκοινωνιακή εταιρεία που λαμβάνει το αίτημα οφείλει να απαντήσει σε διάστημα τριάντα ημερών. Υπολογίζεται ότι καθημερινά κατά μέσο όρο φτάνουν στις εταιρείες περίπου πενήντα παράπονα, αριθμός ο οποίος διπλασιάζεται σε περιόδους μαζικών αλλαγών στα δρομολόγια ή απεργιών. Τα περισσότερα παράπονα αφορούν στα λεωφορεία που καλύπτουν περίπου 12.000 δρομολόγια και είναι και το μέσο στο οποίο οδηγός και επιβάτες έρχονται σε άμεση επαφή.
Παράλληλα η χάρτα θα περιλαμβάνει και συγκεκριμένες οδηγίες ώστε η συμπεριφορά των επιβατών να μην ενοχλεί τους συνεπιβάτες τους.
Στόχος των κινήσεων αυτών είναι να βελτιωθεί η εξυπηρέτηση των επιβατών αλλά και να γίνουν πιο αξιόπιστες οι αστικές συγκοινωνίες, καθώς ένα από τα πιο συχνά παράπονα των μετακινούμενων με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι οι μεγάλες καθυστερήσεις στα δρομολόγια των λεωφορείων. Αυτός είναι και ο λόγος που από την αρχή της νέας χρονιάς αναμένεται εντατική αστυνόμευση των λεωφορειολωρίδων, οι περισσότερες εκ των οποίων τα τελευταία χρόνια έχουν ουσιαστικά καταργηθεί καθώς παραβιάζονται συνεχώς από άλλα οχήματα, ενώ πολλές απ’ αυτές -όπως στην οδό Πατησίων- έχουν μετατραπεί σε… υπαίθρια πάρκινγκ.
Ηδη η διοίκηση των Συγκοινωνιών Αθηνών βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με την Αστυνομία προκειμένου να δοθεί δύναμη της Τροχαίας για την αστυνόμευση των ειδικών λωρίδων για τα λεωφορεία: «Ελπίζουμε ότι από τις 7 Ιανουαρίου η κίνηση αυτή θα προχωρήσει. Είναι μεγάλο στοίχημα για μας αφού η παραβίαση των λωρίδων σημαίνει τεράστια απώλεια χρόνου για τα δρομολόγια», επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των ΣΑ, Γρηγόρης Δημητριάδης. Ωστόσο, το ζήτημα των καθυστερήσεων στα δρομολόγια φαίνεται ότι είναι πιο σύνθετο, καθώς παρά τις αλλαγές και τη σμίκρυνση των διαδρομών σε αρκετές γραμμές, προβλήματα εξακολουθούν να δημιουργούν η έλλειψη οχημάτων και οδηγών, αφού οι προσλήψεις που είχαν εξαγγελθεί δεν έχουν πραγματοποιηθεί ακόμα, ενώ οι συνταξιοδοτήσεις προσωπικού συνεχίζονται.
Οπως επισημαίνει η διοίκηση των Συγκοινωνιών Αθηνών, ουσιαστικά πρόκειται για αντικαταστάσεις και όχι προσλήψεις, υπογραμμίζοντας ότι οι ελλείψεις συχνά αυξάνουν τα κόστη, αφού προκειμένου να πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια η εταιρεία αναγκάζεται να πληρώσει τα ρεπό που δουλεύουν οι οδηγοί.
Την ίδια στιγμή, σε αγώνα δρόμου επιδίδεται η εταιρεία προκειμένου να μπορέσει να αντικαταστήσει εγκαίρως τα παλαιότερα από τα οχήματα του στόλου των λεωφορείων.
Κι αυτό γιατί σε περίπτωση που δεν αντικατασταθούν μετά το πέρας της 20ετούς κυκλοφορίας τους, η χώρα μας κινδυνεύει με υψηλά πρόστιμα, δεδομένου ότι τα οχήματα που κυκλοφορούν ειδικά στο κέντρο της πόλης πρέπει να ικανοποιούν συγκεκριμένες περιβαλλοντικές προδιαγραφές.
Πηγή: Έθνος