Πρυτανικές ΑΠΘ: Στην τελική ευθεία
Όλα είναι έτοιμα για την επαναληπτική εκλογική διαδικασία στο ΑΠΘ, μετά την ακύρωση των εκλογών που αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας, ύστερα από την προσφυγή του καθηγητή Ανδρέα Γιαννακουδάκη.
Ο Ανδρέας Γιαννακουδάκης θα είναι υποψήφιος και ο μοναδικός αντίπαλος του Περικλή Μήτκα, ο οποίος και εξέπεσε του αξιώματος του στις αρχές Δεκεμβρίου, όταν εκδόθηκε η σχετική απόφαση του ΣτΕ. Οι εκλογές θα γίνουν την Τρίτη, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα, με ηλεκτρονική ψηφοφορία.
Τη Δευτέρα θα μεταδοθεί ζωντανά η διαδικτυακή ακρόαση των δύο υποψηφίων πρυτάνεων, από τις 11 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι, ενώ όσα μέλη ΔΕΠ θέλουν μπορούν να αποστέλλουν ερωτήσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ο συγκεκριμένος τρόπος παρουσίασης των υποψηφίων επιλέχθηκε δεδομένου ότι στην προηγούμενη εκλογική διαδικασία η εκδήλωση -που γινόταν στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ- διεκόπη από φοιτητές.
Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές του Ιουνίου είχαν περάσει στην επαναληπτική ψηφοφορία οι κ. Μήτκας (643 ψήφοι στον πρώτο γύρο) και Στ. Λογοθετίδης (578 ψήφοι στον πρώτο γύρο). Ο Γ. Παπαδογιάννης, που είχε αποκλειστεί τότε στον πρώτο γύρο με 439 ψήφους, παραιτήθηκε στις 5 Ιανουαρίου από τις επαναληπτικές εκλογές, «για να διευκολύνει» τη διαδικασία, όπως έγραψε στην επιστολή παραίτησής του.
Την ημέρα της ψηφοφορίας, κατά την υποβολή της ψήφου, το σύστημα «Ζευς» αποστέλλει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ένα μήνυμα με την ψηφιακή απόδειξη καταχώρησης της ψήφου.
Κάθε μέλος του εκλεκτορικού σώματος μπορεί να ψηφίσει όσες φορές χρειαστεί με τον ίδιο τρόπο. Η μία και μοναδική ψήφος που θα καταχωρηθεί τελικά στο σύστημα είναι αυτή που θα υποβληθεί τελευταία.
Κάθε φορά το σύστημα «Ζευς» αποστέλλει στο ιδρυματικό e-mail τη σχετική ψηφιακή απόδειξη.
Στον δεύτερο γύρο, στις 13 Ιουνίου, πρύτανης είχε εκλεγεί ο κ. Μήτκας με 928 ψήφους (56,41%), ενώ ο κ. Λογοθετίδης έλαβε 717 ψήφους (43,59%). Σε σύνολο 2.048 εγγεγραμμένων εκλογέων οι έγκυρες ψήφοι ήταν 1.645.
«Η πανεπιστημιακή κοινότητα θα επιβεβαιώσει την επιλογή του περασμένου Ιουνίου, αφού οι περισσότεροι συνάδελφοι έχουν αποφασίσει ότι έχουμε πρύτανη και θα έχουμε ξανά», δήλωσε στη «Μ» ο κ. Μήτκας. «Η υποχρεωτική παρένθεση μετά την απόφαση του ΣτΕ θα κλείσει οριστικά και το πανεπιστήμιο θα επανέλθει σε ομαλή λειτουργία».
Ο κ. Γιαννακουδάκης δηλώνει ότι λυπάται που δεν έγιναν αποδεκτές οι δύο ενστάσεις που έχει καταθέσει για την εκλογική διαδικασία (ζητώντας να γίνει με κάλπη και μετά τις βουλευτικές εκλογές), ενώ προτείνει «την τοποθέτηση εμπειρογνωμόνων που θα εγγυηθούν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την ηλεκτρονική ψήφο» και διαμαρτύρεται επειδή «στην πραγματικότητα είχα μόνο τρεις εργάσιμες μέρες για την προεκλογική εκστρατεία».
ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ «ΖΕΥΣ»
Σύμφωνα με τις οδηγίες της επιτροπής που έχει αναλάβει τη διενέργεια των πρυτανικών εκλογών, την ημέρα της ψηφοφορίας, κατά την υποβολή της ψήφου, το σύστημα «Ζευς» αποστέλλει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (στην ίδια διεύθυνση e-mail) ένα ηλεκτρονικό μήνυμα με την ψηφιακή απόδειξη καταχώρησης της ψήφου. Κάθε μέλος του εκλεκτορικού σώματος μπορεί να ψηφίσει όσες φορές χρειαστεί με τον ίδιο τρόπο.
Η μία και μοναδική ψήφος που θα καταχωρηθεί τελικά στο σύστημα είναι αυτή που θα υποβληθεί τελευταία (κάθε ψήφος ακυρώνει την προηγούμενη ψήφο του ιδίου ψηφοφόρου). Κάθε φορά το σύστημα «Ζευς» αποστέλλει στο ιδρυματικό e-mail τη σχετική ψηφιακή απόδειξη/Ετσι, σε κάθε περίπτωση μπορεί να διαπιστωθεί τυχόν παρατυπία κατά τη διαδικασία ελέγχου.
Απαντώντας στην κριτική για την επιλογή της μεθόδου της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, ενώ είναι σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα για να διαπιστωθεί αν συνέβησαν παρατράγουδα στην πρώτη εκλογική διαδικασία που έγιναν με την ίδια μέθοδο, η επιτροπή διεξαγωγής πρυτανικών εκλογών τονίζει ότι «η απευθείας προσφυγή στην ηλεκτρονική ψηφοφορία είναι επιβεβλημένη προς αποφυγή του κινδύνου διαταράξεως της ψηφοφορίας και προς διασφάλιση της αποτελεσματικής και ακώλυτης άσκησης του εκλογικού δικαιώματος και της αποτελεσματικότερης και ταχύτερης διεξαγωγής της διαδικασίας. Η ταχεία διενέργεια της πρυτανικής εκλογής επιβάλλεται από λόγους υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος, το οποίο επιτάσσει την άμεση και πλήρη αποκατάσταση της ομαλής και εύρυθμης λειτουργίας του πανεπιστημίου».
Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία