«Οπλισμένη και επικίνδυνη»: η γυναίκα που κυνηγά όλη η Γαλλία

Η γαλλική αστυνομία συνεχίζει το Σάββατο το ανθρωποκυνηγητό, μετά την εξουδετέρωση των απαγωγέων σε δύο διαφορετικά σημεία στο ανατολικό τμήμα και τα προάστια του Παρισιού χτες.

 

Στο στόχαστρο είναι η Χαγιάτ Μπουμεντιέν, σύντροφος του Αμεντί Κουλιμπαλί, του απαγωγέα που σκοτώθηκε από άνδρες της αντιτρομοκρατικής ενώ κρατούσε όμηρους σε εβραϊκό παντοπωλείο. Η γαλλική αστυνομία την περιγράφει ως «οπλισμένη και επικίνδυνη».

Οπως είπε ο επικεφαλής της εισαγγελίας Φρανσουά Μολάν, οι Αρχές εστιάζουν ταχύτατα την προσοχή τους στην Μπουμεντιέν, που βρισκόταν με τον 32χρονο Κουλιμπαλί όταν σκοτώθηκε η αστυνομικός στο Παρίσι την Πέμπτη.

Αμέσως μετά εξαφανίστηκαν και οι δύο, για να ακολουθήσει την Παρασκευή η ένοπλη εισβολή και η ομηρεία στο εβραϊκό παντοπωλείο Hypercasher κοντά στο Porte de Vincennes, στα ανατολικά του Παρισιού. Εκεί, και πριν σκοτωθεί από τα πυρά των αστυνομικών, ο Κουλιμπαλί φέρεται να σκότωσε τέσσερα άτομα, σύμφωνα με τον Μολάν, είτε κατά την είσοδό του είτε λίγο αργότερα. Ο ανώτατος δικαστικός λειτουργός ήταν κατηγορηματικός πως τα θύματα δεν έχασαν τη ζωή τους από σφαίρες αστυνομικών κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.

 

Ζευγάρι τουλάχιστον από το 2010

 

Η Le Monte δημοσιεύει σειρά φωτογραφιών όπου φέρεται να απεικονίζεται το ζευγάρι το 2010.

Σε μία από αυτές, η 26χρονη φέρεται να φοράει νικάμπ, το πέπλο που καλύπτει όλο το πρόσωπο της γυναίκας και έχει απαγορευτεί στην Γαλλία.

Στο χέρι της κρατάει μία βαλίστρα, με την οποία «σημαδεύει» το φακό.

Οπως είπε ο Μολάν, η έρευνα θα «εστιάσει στον εντοπισμό των συνεργατών, της χρηματοδότησης των πράξεών τους και στις οδηγίες και τη βοήθεια που μπορεί να έλαβαν είτε εντός της Γαλλίας είτε από το εξωτερικό».

 

Μέχρι τώρα τουλάχιστον 16 άτομα κρατούνται σχετικά με την υπόθεση, μεταξύ τους η σύζυγος ενός από τους αδερφούς Κουασί και άλλοι συγγενείς.

 

Οι χειρότερες μέρες της Ευρώπης από το 2005

Χτες γράφτηκε με αιματηρό τρόπο η τελευταία σελίδα στον τριήμερο εφιάλτη της Γαλλίας, που ξεκίνησε με την πολύνεκρη επίθεση στην Charlie Hebdo, την φονική επίθεση κατά δημοτικών αστυνομικών, την καταδίωξη και την ομηρεία στην Νταμαρτέν εν Γκελ και την ταυτόχρονη στο εβραϊκό παντοπωλείο του Παρισιού.

 

Πρόκειται για τις πιο μαύρες μέρες που γνωρίζει η Ευρώπη μετά τις επιθέσεις στο Λονδίνο το 2005, οι οποίες άρχισαν την Τετάρτη με την επίθεση υπό τις κραυγές “Ο Αλλάχ είναι μεγάλος” στα κεντρικά γραφεία του Charlie Hebdo στο Παρίσι.

Η επίθεση κατά την οποία σκοτώθηκαν 12 άνθρωποι, ανάμεσά τους οι σημαντικότεροι σκιτσογράφοι της εφημερίδας και, τραυματίστηκαν άλλοι δέκα, συγκλόνισε όλο τον κόσμο, ενώ το σύνθημα αλληλεγγύης “Είμαι και εγώ Charlie” ξεπέρασε χθες το όριο των πέντε εκατομμυρίων tweets, ανακοίνωσε το Twitter Γαλλίας.

 

Από την Τετάρτη μέχρι την Παρασκευή, εκτός από τους τρεις δράστες των επιθέσεων, 17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περίπου 20 τραυματίστηκαν.

“Η Γαλλία, παρότι έχει επίγνωση της ότι (τις) αντιμετώπισε, δεν έχει τελειώσει με τις απειλές των οποίων αποτελεί στόχο”, δήλωσε ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. “Είμαστε ελεύθερος λαός που δεν ενδίδει σε καμία πίεση, που δεν φοβάται”, τόνισε καταγγέλλοντας “φανατικούς που ουδεμία σχέση έχουν με τη μουσουλμανική θρησκεία” και “μια αποτρόπαια αντισημιτική ενέργεια”.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε χθες στο Διαδίκτυο, θρησκευτικό ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (AQPΑ) απείλησε με νέες επιθέσεις Γαλλία, σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης ισλαμιστικών ιστοσελίδων, SITE. “Δεν θα είστε ασφαλείς όσο πολεμάτε τον Αλλάχ, τον αγγελιοφόρο του και τους πιστούς”, απείλησε ο Χάριτ αλ-Ναντάχι.

Διασυνδέσεις μεταξύ των δραστών των επιθέσεων

Ο Σερίφ Κουασί, ένας από τους δολοφόνους στο Charlie Hebdo μαζί με τον αδελφό του, είχε δηλώσει λίγο πριν από τον θάνατό του στο γαλλικό ειδησεογραφικό δίκτυο BFMTV ότι η αποστολή αυτή τους είχε ανατεθεί από την Αλ-Κάιντα στην Υεμένη.

Ο δράστης της ομηρείας στο εβραϊκό παντοπωλείο, ο Αμεντί Κουλιμπαλί, είχε δηλώσει στο ίδιο τηλεοπτικό δίκτυο ότι είχε “συγχρονίσει” τη δράση του μαζί με αυτή των αδελφών Κουασί και ότι ανήκε στη τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Αστυνομικές πηγές είχαν αναφέρει χθες πριν από την επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας ότι τρεις άνδρες είχαν “διασυνδέσεις”.

Η ομηρεία έληξε λίγο πριν από τις 18:00 ώρα Ελλάδας, βορειοανατολικά του Παρισιού, με τις επίλεκτες μονάδες της χωροφυλακής να σκοτώνουν τους Σαΐντ και Σερίφ Κουασί, 34 και 32 ετών, δύο Γαλλους αλγερινής καταγωγής, οι οποίοι είχαν οχυρωθεί σε ένα τυπογραφείο. Ένας εργαζόμενος που είχε κρυφτεί στο δεύτερο όροφο δεν εντοπίστηκε από τα δύο αδέλφια.

Οι δράστες της επίθεσης σκοτώθηκαν την ώρα που έβγαιναν από το κτίριο, κι ενώ είχαν παγιδευτεί, πυροβολώντας κατά της αστυνομίας, διευκρίνισε η δικαιοσύνη. Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε κατά την επιχείρηση.

Σχεδόν ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκε έφοδος στο παντοπωλείο, ανατολικά του Παρισιού, όπου ο 32χρονος Κουλιμπαλί, ένας κακοποιός που είχε ασπαστεί το ριζοσπαστικό Ισλάμ στη φυλακή, κρατούσε ομήρους.

 

Ο ίδιος είχε σκοτώσει την Πέμπτη την αστυνομικό και τραυματίσει έναν δημοτικό υπάλληλο πραγματοποιώντας επίθεση με πυρά στο Μονρούζ, νότια της πρωτεύουσας. Έπειτα από εκρήξεις, δεκάδες αστυνομικοί εισέβαλαν στο Hyper Cacher σκοτώνοντας τον Κουλιμπαλί και απελευθερώνοντας τους ομήρους, ανάμεσά τους ένα βρέφος.

Υπήρξαν κενά

Ο Κουλιμπαλί είχε δηλώσει νωρίτερα στο BFMΤV ότι κρατούσε 17 ομήρους, ανάμεσά τους οκτώ γυναίκες και ένα παιδί. “Υπάρχουν τέσσερις νεκροί”, είχε προσθέσει.

Αυτοί οι τέσσερις νεκροί όμηροι “κατά τα φαινόμενα” σκοτώθηκαν από τον Κουλιμπαλί κατά την είσοδό του στο παντοπωλείο, σύμφωνα με την δικαιοσύνη. Επτά άνθρωποι, ανάμεσά τους τρεις αστυνομικοί, τραυματίστηκαν.

Οι γαλλικές αρχές ήρθαν αντιμέτωπες με μια πρωτοφανή κατάσταση στη σύγχρονη ιστορία της χώρας: δύο ομηρείες σε απόσταση 50 χιλιομέτρων η μια από την άλλη, με δράστες βαριά οπλισμένους άνδρες και πολύ αποφασισμένους.

“Υπάρχουν κενά, είναι σίγουρο. Όταν υπάρχουν 17 νεκροί, σημαίνει ότι υπήρξαν κενά”, παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς.

Μεγάλη διαδήλωση

Η καταδίωξη των Σερίφ και Σαΐντ Κουασί εισήλθε χθες το πρωί στην τελική της φάση, έπειτα από εκτενείς έρευνες στη βόρεια Γαλλία που πραγματοποιούνταν από την Τετάρτη.

Οι αδελφοί Κουασί βρίσκονταν εδώ και χρόνια στη μαύρη λίστα των τρομοκρατών που έχει καταρτίσει η Ουάσινγκτον. Ο Σαΐντ είχε εκπαιδευτεί κυρίως στο χειρισμό όπλων στην Υεμένη το 2011. Τα ονόματά τους περιλαμβάνονταν στo “No Fly List”, τον κατάλογο που απαγορεύει σε όσους αναφέρονται σε αυτόν να ταξιδεύουν αεροπορικώς από και προς τις ΗΠΑ.

Στη Γαλλία που παραμένει σε σοκ, μαζική διαδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στις 16:00 ώρα Ελλάδος με τη συμμετοχή του προέδρου Ολάντ και πολλών ευρωπαίων ηγετών, ανάμεσά τους ο Βρετανός Ντέιβιντ Κάμερον, η Γερμανίδα Άγγελα Μέρκελ, ο Ιταλός Ματέο Ρέντσι, ο Ισπανός Μαριάνο Ραχόι.

Την ίδια ώρα, συγκεντρώσεις στη μνήμη των θυμάτων θα πραγματοποιηθούν στον Καναδά και τις ΗΠΑ.

Σύνοδος για την τρομοκρατία θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι την Κυριακή, με τη συμμετοχή δώδεκα ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών και του αμερικανού ομολόγου τους.

Στο πλαίσιο αυτό, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπογράμμισε χθες την επίταση του κινδύνου επιθέσεων εναντίον αμερικανών πολιτών και συμφερόντων ανά τον κόσμο από εξτρεμιστικές οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα ή το ΙΚ.

Χθες, ημέρα προσευχής για τους μουσουλμάνους, τελετές μνήμης οργανώθηκαν για τα θύματα της επίθεσης στο Charlie Hebdo σε όλα τα τζαμιά στη Γαλλία.