Economist: Ελλάδα φύγε, αν πρέπει
Στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και το ενδεχόμενο μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ αναφέρεται σήμερα το περιοδικό Economist σε άρθρο του με τίτλο «Γερμανία και Ελλάδα: Φύγε αν πρέπει», όπου παρατίθενται όλες τις απόψεις που εκτέθηκαν δημοσίως τις τελευταίες ημέρες και αφορούσαν την Ελλάδα και την πιθανότητα εξόδου από το ευρώ.
«Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, οι περισσότεροι πιστεύουν πως η ισχύς της διαπραγμάτευσης θα είναι στα χέρια της γερμανίδας καγκελαρίου Angela Merkel», αναφέρεται στην αρχή του δημοσιεύματος. «Μια μικρή μειοψηφία, που επικεντρώνεται στην συντηρητική ηγεσία της γερμανικής κυβέρνησης», λέει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, «επιμένει να αναμασά παραμύθια και ιστορίες για Grexit».
«Έτσι φάνηκε όταν γερμανοί αξιωματούχοι διέρρευσαν στο Der Spiegel την εκτίμησή τους ότι ένα Grexit όχι μόνο θα ήταν ανεκτό, αλλά μπορεί να έκανε ισχυρότερο το ευρώ. Άλλες προβληματικές χώρες έχουν αντέξει την κρίση (Πορτογαλία, Ιρλανδία) ή κάνουν πρόοδο (Ισπανία). Η ευρωζώνη διαθέτει πλέον ταμείο διάσωσης και τραπεζική ένωση. Οι γερμανικές τράπεζες και ασφαλιστικές έχουν μειώσει την έκθεσή τους, αναφέρει το άρθρο το οποίο συνοδεύεται από μια χαρακτηριστική φωτογραφία, όπου η Άνγκελα Μέρκελ δείχνει με το δάχτυλο στον Αντώνη Σαμαρά κάτι αδιευκρίνιστο. Η φωτογραφία συνοδεύεται από τη λεζάντα: «Η Μέρκελ δείχνει το δρόμο στον Σαμαρά».
Στις 5 Ιανουαρίου, ο εκπρόσωπος της κ. Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, επέμεινε πως η γερμανική πολιτική δεν έχει αλλάξει: εξακολουθεί να στοχεύει στη διατήρηση της ευρωζώνης. Ωστόσο, όλες οι πλευρές πλέον συζητούν ένα Grexit. Κάποιοι από τη CDU) της Καγκελαρίου υποστηρίζουν πως το να υποκύψουν στην Ελλάδα θα ενθάρρυνε και άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, να εξεγερθούν κατά των περικοπών δαπανών και των μεταρρυθμίσεων. Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, λέει πως η Γερμανία δεν πρέπει να «εκβιαστεί».
Άλλοι Σοσιαλδημοκράτες αντέδρασαν, λέγοντας πως «δεν θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε σαν δάσκαλος» στους Έλληνες. Η όλη συζήτηση είναι «ανεύθυνη», προειδοποίησε από την πλευρά της η επικεφαλής των Πρασίνων, Σιμόνε Πέτερ.
«Όμως η πολιτική περιορίζει το περιθώριό της για ελιγμούς», εκτιμά το περιοδικό. «Μια αλλαγή είναι η άνοδος του νέου αντιευρωπαϊκού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία. Τα πήγαν καλά στις περυσινές εκλογές, όμως τώρα σπαράσσεται από διάφορες διαμάχες. Η όποια ήπια στάση έναντι της Ελλάδας θα τροφοδοτήσει την στήριξη υπέρ της Εναλλακτικής για τη Γερμανία στις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στο Αμβούργο τον Φεβρουάριο. Η κοινή γνώμη παραμένει επιφυλακτική. Η Bild λέει πως αν η Ελλάδα δεν μπορεί να παίξει σύμφωνα με τους κανόνες, η Γερμανία θα πρέπει να βγάλει την «κόκκινη κάρτα».
Αυτό είναι το τεντωμένο σκοινί πάνω στο οποίο θα πρέπει να περπατήσει η Μέρκελ μετά την 25η Ιανουαρίου. Μέχρι τότε, είναι πιθανό να παραμείνει σιωπηλή, καθώς ακόμα και η Αυστρία, η οποία συνήθως είναι τόσο αυστηρή για το ευρώ όσο και η Γερμανία, συνιστά προσοχή. Ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Σέλινγκ, δήλωσε σε γερμανική εφημερίδα ότι είναι ανάρμοστο να γίνονται «παρεμβάσεις στις προεκλογικές εκστρατείες άλλων χωρών». Και αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που μπορεί να δούμε τη Μέρκελ να κάνει.