Διαπραγματεύσεις για νέα συλλογική σύμβαση ζητεί η ΓΣΕΕ
Πρόσκληση για την έναρξη μιας νέας, δύσκολης διαπραγμάτευσης ώστε να υπογραφεί Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας απηύθυνε χθες, η ΓΣΕΕ προς τους εργοδοτικούς φορείς. Η Συνομοσπονδία ζητεί να επανέλθει ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα για όλους τους εργαζομένους στα 751,39 ευρώ και το κατώτατο ημερομίσθιο στα 33,57 ευρώ, με προσαύξηση των τριετιών και επαναφορά του εύρους της μετενέργειας.
Η ισχύουσα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που αφορά θεσμικά και μόνο θέματα, καθώς οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα καθορίστηκαν με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου από την κυβέρνηση, έληξε τυπικά χθες, τελευταία μέρα του χρόνου, και από σήμερα ισχύει η τρίμηνη μετενέργειά της. Μέσα σε αυτό το διάστημα, και με τις εκλογές να μεσολαβούν, ΓΣΕΕ και εργοδοτικοί φορείς (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΣΕΤΕ) θα πρέπει ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις και να συμφωνήσουν σε μια νέα Σύμβαση.
Στην επιστολή της ΓΣΕΕ προς τους εργοδότες τονίζεται ότι η Συνομοσπονδία επιθυμεί να ισχύσει από 1.1.15 η επεκτασιμότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) ως είχε, η καθολικότητα ισχύος του συνόλου των όρων, οικονομικών και θεσμικών, της ΕΓΣΣΕ, η επαναφορά του εύρους της μετενέργειας όλων των όρων των ΣΣΕ, καθώς και να ενσωματωθεί η πρόσφατη Συμφωνία της Γενεύης για διατήρηση του υφιστάμενου πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις, την ανταπεργία και τον συνδικαλιστικό νόμο.
Αν και η ΓΣΕΕ στην πρόσκλησή της τονίζει ότι οι κοινωνικοί εταίροι είχαν προβλέψει από το 2012 τις δραματικές συνέπειες για την κοινωνία και την οικονομία από τη μείωση των κατώτατων μισθών και του επιπέδου προστασίας των συλλογικών συμβάσεων, οι πολιτικές εξελίξεις αναμένεται να θέσουν στον πάγο τις όποιες συζητήσεις, τουλάχιστον μέχρι την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης και την αποσαφήνιση της οικονομικής πολιτικής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλευρά των εργοδοτών συζητείται η πρόταση για παράταση της ισχύουσας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για έναν ακόμη χρόνο, κάτι που σημαίνει ότι οι κατώτατοι μισθοί θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα. Η ΓΣΕΕ δεν φαίνεται να αποδέχεται κάτι τέτοιο, τουλάχιστον κατά την έναρξη των συζητήσεων και χαρακτηρίζει «προσβλητική την απειλή για μαζική διαρροή μελών από τις εργοδοτικές οργανώσεις, αν συμφωνηθούν μισθολογικοί όροι πάνω από τους νομοθετικώς καθορισθέντες».