Ποιοι είναι οι βουλευτές που θα οδηγήσουν σε Πρόεδρο ή Εκλογές
Όλα για όλα θα παιχθούν μέσα στις επόμενες πέντε ημέρες, εν όψει της τρίτης και κρισιμότερης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ή τις πρόωρες εκλογές. Τα επιτελεία των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, θέτουν με ευθύτητα τα διλήμματα στους βουλευτές. Καθοριστική θα είναι η στάση των ανεξάρτητων βουλευτών αλλά και στελεχών της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ για το αν θα υπάρξει η πλειοψηφία των 180 ή κάλπες.
Όλα για όλα θα παιχτούν μέσα στις επόμενες πέντε ημέρες και εν όψει της τρίτης και κρισιμότερης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ή τις πρόωρες εκλογές, με τα επιτελεία των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, να θέτουν με ευθύτητα τα διλήμματα στους βουλευτές.
Στο Μέγαρο Μαξίμου, τακτικοί συνομιλητές του πρωθυπουργού δεν έκρυβαν χθες την ικανοποίησή τους για το αποτέλεσμα της δεύτερης ψηφοφορίας και για τη συγκέντρωση των 168 θετικών ψήφων, αλλά παραδέχονται ότι ο δρόμος για την πλειοψηφία των 180 είναι δύσκολος και… ανηφορικός και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί.
Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος αναμένεται να κάνει νέα δημόσια παρέμβαση μέσα στο Σαββατοκύριακο χωρίς όμως να προσθέσει κάτι στα όσα έχει ήδη πει ως προς την ανάγκη συναινετικής εκλογής, επικεντρώνει πλέον το ενδιαφέρον του στους ανεξάρτητους βουλευτές αλλά και σε στελέχη της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ.
Σύμφωνα με τα όσα συζητούνται μεταξύ των συνεργατών του πρωθυπουργού, οι προσπάθειες ξεκινούν ουσιαστικά από οκτώ βουλευτές.
Συγκεκριμένα τους ανεξάρτητους κ. Πολύδωρα, Καπερνάρο, Ανδρουλάκη και Τατσόπουλο, την κυρία Φούντα, τον βουλευτή της ΔΗΜΑΡ κ. Ψύρρα, αλλά και τους βουλευτές των ΑΝΕΛ κυρία Μ. Κόλλια, η οποία απουσίασε από τη χθεσινή ψηφοφορία, και τον κ. Μ. Ουζουνίδη, που πήρε χθες δημόσια αποστάσεις από τα γεγονότα με τον κ. Χαϊκάλη.
Όπως τονίζουν τακτικοί συνομιλητές του κ. Σαμαρά, εάν και οι οκτώ ψηφίσουν υπέρ της υποψηφιότητας Δήμα, τότε οι Θετικές ψήφοι Θα φτάσουν τις 175 και αμέσως δημιουργείται μια ξεχωριστή δυναμική, που μπορεί να επηρεάσει και άλλα στελέχη των δύο κομμάτων της ήσσονος αντιπολίτευσης και πιθανότατα της ΔΗΜΑΡ, που ούτως ή άλλως αντιμετωπίζει σοβαρά εσωκομματικά προβλήματα.
«Είναι μια μάχη που θα κριθεί στο νήμα», τόνιζαν βουλευτές της ΝΔ, σχολιάζοντας το χθεσινό αποτέλεσμα αλλά και τις προσπάθειες που καταβάλλονται από το Μέγαρο Μαξίμου σε αυτή την τελική ευθεία.
Το μήνυμα Σαμαρά Συνεργάτης του κ. Σαμαρά αποτύπωνε το κλίμα που επικρατεί στο πρωθυπουργικό γραφείο, λέγοντας ότι «έχουν γίνει βήματα για να σπάσει n τρομοκρατία της αντίπαλης πλευράς, και είναι οι βουλευτές τώρα που θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους». Τέλος, ο συνεργάτης απέκλειε κατηγορηματικά μέσα στις επόμενες κινήσεις να είναι η αλλαγή υποψήφιου Προέδρου.
Σε επίπεδο στρατηγικής, ο κ. Σαμαράς αναμένεται να «σκληρύνει» τη στάση του έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και τα επόμενα 24ωρα θα επαναφέρει την πρότασή του για συναινετική εκλογή, που θα στηρίζεται σε δύο πυλώνες: Στον ορισμό ημερομηνίας εκλογών μέχρι το τέλος του Ί 5, αλλά και στη διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος, εφόσον -φυσικά εκλεγεί τώρα Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Έμφαση θα δώσει και στους κινδύνους που ελλοχεύουν για την πορεία της χώρας εξαιτίας των πρόωρων εκλογών, κάτι άλλωστε που επεσήμανε και στη χθεσινή του δήλωση, μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος.
Συγκεκριμένα, αφού επεσήμανε ότι «παρά τις όποιες διαφορές μας και παρά την τρομοκρατία και τη λάσπη του δίδυμου Τσίπρα – Καμμένου και άλλοι βουλευτές ψήφισαν τον Σταύρο Δήμα για Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας», πρόσθεσε: «Ευελπιστώ στην τρίτη ψηφοφορία να αποφύγουμε τον εθνικό κίνδυνο, την εθνική περιπέτεια. Όμως, n τρίτη ψηφοφορία δεν θα είναι ψηφοφορία με το “παρών”. Εκεί δεν θα υπάρχει “παρών”, Θα υπάρχει ονοματεπώνυμο. Και ο κάθε βουλευτής θα τεθεί ενώπιος ενωπίω με την αγωνία των Ελλήνων και με το συμφέρον της πατρίδας. Εκεί δεν θα υπάρχει “παρών”. Εκεί ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του και την ευθύνη της ψήφου του, ως προς τις συνέπειες που θα έχει n ψήφος αυτή πάνω στη σταθερότητα, την ομαλότητα και το μέλλον της πατρίδας. Στην τρίτη, λοιπόν, ψηφοφορία “παρών” δεν θα υπάρχει», κατέληξε.
Εθνική συνεννόηση ζητά ο ΣΕΒ
Εθνική συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων πάνω σε τέσσερις άξονες που αφορούν την οικονομία ζητά ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, με αφορμή τις πολιτικές εξελίξεις. Ο ΣΕΒ τονίζει με σχετική του ανακοίνωση:
«τα κόμματα οφείλουν να κατανοήσουν ότι οι επιχειρήσεις και οι αγορές έχουν ανάγκη από στέρεο έδαφος για να σχεδιάσουν και να επενδύσουν. Ζητούμε από τα κόμματα να συμφωνήσουν στα βασικά στοιχεία μιας εθνικής στρατηγικής για την οικονομία», λέει ο ΣΕΒ.
Οι τέσσερις άξονες, για τους οποίους οι εργοδότες τονίζουν την ανάγκη της εθνικής συνεννόησης, είναι:
■ Εθνική επιτροπή υψηλών προδιαγραφών για τη διαπραγμάτευση του δημόσιου χρέους.
■ Συμφωνία για Συνταγματική Αναθεώρηση στην επόμενη Βουλή.
■ Δέσμευση των πολιτικών δυνάμεων στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.
■ Αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πολιτικών για την ανάπτυξη της οικονομίας με βάση την ιδιωτική πρωτοβουλία.
Δεν αποκλείει να ψηφίσει τον Στ. Δήμα – Αποσπάσεις και γρίφος από Ουζουνίδη
Κι άλλος βουλευτής των ΑΝΕΛ, ο Μαρίνος Ουζουνίδης από τον Εβρο, παίρνει αποστάσεις από την ηγεσία του κόμματος, και αν και ψήφισε χτες «παρών», δηλώνει ότι στην τρίτη ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου θα κάνει ό,τι τον φωτίσει ο Θεός, λέγοντας ότι «η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου -και στον Έβρο- δεν θέλει εκλογές». Τις δηλώσεις αυτές έκα νε ο βουλευτής πριν από τη χτεσινή ψηφοφορία στη Βουλή, μ ιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Status Radio 9» της Αλεξανδρούπολης.
Ο Μ. Ουζουνίδης πήρε αποστάσεις και από τους χειρισμούς του Π.Κομμένου για την υπόθεση του Παύλου Χαϊκάλη. «Μη νομίσετε ότι μ αρέσει αυτή n ιστορία του κ. χαϊκάλη», είπε προσθέτοντας ότι για ένα θέμα που έχει οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη δεν μπορεί να πηγαίνει ο κ. χαϊκάλης πρώτα στον Λαζόπουλο και να μην ενημερώνονται καν οι βουλευτές των ΛΝΕΛ. Οσο για το τι θα κάνει στην τρίτη ψηφοφορία, είπε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να έχει τη δική του άποψη και ότι στη Βουλή τον έστειλαν ο Θεός και ο λαός του Έβρου και θα κάνει ό,τι τον φωτίσει ο Θεός.
Πηγή: Έθνος