Τεχνική βλάβη ή αντίποινα για τη Sony το 9ωρο offline στη Β.Κορέα;
Έπειτα από εννέα ώρες διαδικτυακής παράλυσης επανήλθαν οι συνδέσεις στην Βόρεια Κορέα, η οποία βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ με επίκεντρο τις κυβερνο-επιθέσεις στη Sony Pictures.
Σύμφωνα με την εταιρεία ασφάλειας της Πληροφορικής Dyn, με έδρα το Νιου Χαμσάιρ, ο λόγος για το offline, στην Β.Κορέα παραμένει άγνωστος, ωστόσο μπορεί να προκλήθηκε από τεχνικές δυσλειτουργίες σε επίθεση χάκερ.
Ορισμένοι αμερικανοί αξιωματούχοι προσκείμενοι στις έρευνες της κυβερνο-επίθεσης στη Sony Pictures δήλωσαν ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν εμπλέκεται σε οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια κατά της Πιονγκγιάνγκ.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα είχε προειδοποιήσει την Παρασκευή ότι θα «απαντήσει» στην σοβαρή επίθεση χάκερ στη Sony -για την οποία κατηγόρησε τη Βόρεια Κορέα- «σε τόπο, χρόνο και τρόπο που θα επιλέξουμε».
Η Dyn ανέφερε ότι οι συνδέσεις στο διαδίκτυο της Βόρειας Κορέας ήταν ασταθείς τη Δευτέρα και λίγο αργότερα όλη η χώρα ήταν εντελώς εκτός σύνδεσης.
«Αυτό που θέλουμε τώρα να διαπιστώσουμε είναι κατά πόσο σταθερή είναι η νέα σύνδεση. Το ερώτημα για τις επόμενες λίγες ώρες είναι αν θα επιστρέψει στις ασταθείς διακυμάνσεις, όπως πριν από την διακοπή», δήλωσε στο Reuters, ο Τζίμι Κάουι, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας της εταιρείας.
Την ίδια ώρα, η Νότια Κορέα, που παραμένει τεχνικά σε πόλεμο με τη Βόρεια, τόνισε ότι δεν θα μπορούσε να αποκλείσει εμπλοκή του απομονωμένου γείτονά της σε κυβερνοεπίθεση στα συστήματα της εταιρείας που διαχειρίζεται το δικό της πυρηνικό εργοστάσιο.
Οπως ανέφερε εκλάπησαν μόνο μη κρίσιμα δεδομένα και οι λειτουργίες δεν κινδυνεύουν, αλλά ζήτησε τη βοήθεια των ΗΠΑ για να ερευνήσει την υπόθεση.
Η Ουάσινγκτον πάντως ανακοίνωσε χθες ότι η Βόρεια Κορέα θα πρέπει να παραδεχθεί την ευθύνη της και να αποζημιώσει τα στούντιο της Sony.
Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Βόρεια Κορέα για την επίθεση κατά της Sony Pictures, η οποία ματαίωσε τη χριστουγεννιάτικη πρεμιέρα της ταινίας «Interview», μίας κωμωδίας με θέμα σχέδιο της CIA για τη δολοφονία του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ-Ουν.
Η κυβερνοεπίθεση, η οποία αποκαλύφθηκε στο τέλος Νοεμβρίου από τη Sony παρέλυσε τα πληροφορικά συστήματα της εταιρείας και συνοδεύθηκε από την διαδικτυακή μετάδοση πέντε ταινιών των οποίων δεν αρχίσει η προβολή, την αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων 47.000 εργαζομένων της εταιρείας, εμπιστευτικού χαρακτήρα εγγράφων, όπως το σενάριο της επόμενης ταινίας Τζέιμς Μποντ, και σειράς email με ενοχλητικό περιεχόμενο για τα μέλη της διεύθυνσης της Sony.
Το FBI απέδωσε την κυβερνοεπίθεση στη Βόρεια Κορέα, η οποία αρνείται κάθε εμπλοκή. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε ομάδα χάκερς με την ονομασία «Φρουροί της Ειρήνης».
Η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας έχει μακρύ ιστορικό αρνήσεων ευθυνών, δήλωσε η Μαρί Χαρφ, ενώ σε ερώτηση σχετικά με τις απειλές που διατυπώνει η Πιονγκγιάνγκ απάντησε: «Συμβουλεύουμε τη Βόρεια Κορέα να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να απόσχει στο στάδιο αυτό από κάθε απειλητική ενέργεια».
Αρνείται εμπλοκή η Κίνα
Η Ουάσινγκτον ζήτησε από την Κίνα να ελέγξει τις πειρατικές ενέργειες της Πιονγκγιάνγκ. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι είχε συνομιλία για το θέμα αυτό με τον κινέζο ομόλογό του Γουάνγκ Γι.
Ως μοναδικός πάροχος του Ιντερνετ, θα ήταν εύκολο για την Κίνα να διακόψει την πρόσβαση της Βόρειας Κορέας στο Διαδίκτυο, δηλώνουν ειδικοί του τομέα της Πληροφορικής.
Ωστόσο, σήμερα η Κίνα χαρακτήρισε ανεύθυνες τις πληροφορίες ενεπλάκη στην διακοπή των συνδέσεων της, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Χουά Τσουνγίνγκ προχώρησε στις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων. Η Κίνα επικοινώνησε με την Ουάσινγκτον και την Πιονγκγιάνγκ σχετικά με την κυβερνοεπίθεση κατά της Sony Pictures, πρόσθεσε.
Η Ουάσινγκτον επέρριψε την ευθύνη για την επίθεση στη Βόρεια Κορέα και ζήτησε από το Πεκίνο να ελέγξει τις πειρατικές ενέργειες της Πιονγκγιάνγκ. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι είχε συνομιλία για το θέμα αυτό με τον κινέζο ομόλογό του Γουάνγκ Γι.