Οι τράπεζες προσφέρουν ελληνικές επιχειρήσεις σε ξένα funds

Τον ασκό του Αιόλου ανοίγει η Τράπεζα Πειραιώς για να καρπωθούν ξένα funds ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς η διοίκηση της τράπεζας συμφώνησε να προχωρήσει στη μεταβίβαση ενός χαρτοφυλακίου δανείων αλλά και μετοχών εταιρειών, αξίας 1,2 δισ. ευρώ, στο αμερικανικό private equity fund KKR.

Όπως ανέφεραν οι πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Αυγή», το μεγαλύτερο μέρος του εν λόγω χαρτοφυλακίου αφορά «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, αλλά και ενήμερα ένα βήμα πριν κοκκινίσουν, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς.

 

Όπως ανέφεραν οι ίδιοι αναλυτές, το εν λόγω fund θα αποκτήσει τη δυνατότητα να ασκήσει έντονη πίεση στους ιδιοκτήτες και τους μετόχους των εν λόγω επιχειρήσεων να αποπληρώσουν τα χρέη τους και, αν αυτό δεν γίνει, τότε το επόμενο στάδιο θα είναι να μετοχοποιήσει τις οφειλές, ήτοι να μπει στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας.

 

Τα «ψιλά» γράμματα της συμφωνίας

Την ίδια ώρα μέρος των προβληματικών δανείων δύναται να εκχωρηθεί και σε άλλα fund ή ακόμη και θυγατρικές της Πειραιώς, σύμφωνα πάντα με παράγοντες της αγοράς, τα οποία θα είναι σε θέση να ακολουθήσουν την ίδια διαδικασία, κάτι το οποίο συνεπάγεται πως οι διοικήσεις ελληνικών επιχειρήσεων ενδέχεται να περάσουν στα «χέρια» ξένων επενδυτικών κεφαλαίων.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες η συμφωνία προβλέπει πως κεφάλαια ύψους 750 εκατ. ευρώ (από το σύνολο της αξίας του 1,2 δισ. ευρώ) αναμένεται να εισρεύσουν στο ταμείο της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ για το εναπομείναν ποσό, έως το 1,2 δισ. ευρώ, η Πειραιώς θα λάβει το μεγαλύτερο μέρος.
Επίσης, το KKR θα συνεισφέρει άμεσα στο επενδυτικό σχήμα, το οποίο θα πραγματοποιήσει την ενεργό διαχείριση του πακέτου, φρέσκα κεφάλαια 300 εκατ. ευρώ προκειμένου να επιτευχθεί η ενεργητική διαχείριση.

Διαχειρίστρια του χαρτοφυλακίου θα είναι η KKR Credit, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς θα αναλάβει την τραπεζική εξυπηρέτηση/Οπως ανέφεραν έγκυροι αναλυτές, αν το κεφάλαιο των 300 εκατ. ευρώ χρησιμοποιηθεί από τις εταιρείες, τότε αυτόματα το εν λόγω fund θα αποκτήσει μετοχές αυτών μπαίνοντας από άλλη «πόρτα».

 

Στο πακέτο των περιουσιακών στοιχείων ύψους 1,2 δισ. ευρώ μεταξύ των επιμέρους κλάδων περιλαμβάνονται, με βάση πληροφορίες, δάνεια και μετοχές εταιρειών από την ακτοπλοΐα, την υγεία, τον τουρισμό, τα τρόφιμα ακόμη και τις ιχθυοκαλλιέργειες.

 

Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, η συγκεκριμένη συμφωνία ανοίγει τον δρόμο, και για άλλες ίδιου τύπου συμφωνίες από τις υπόλοιπες ελληνικές συστημικές τράπεζες και εντάσσεται στην προσπάθεια ανάκτησης των προβληματικών δανείων και βελτίωσης της κερδοφορίας τους, κάτι το οποίο φαίνεται ότι έπραξε και η Πειραιώς, με σκοπό να βελτιώσει τον ισολογισμό της.

 

Ούτως ή άλλως, πέραν της επιτακτικής ανάγκης για την ενεργό διαχείριση των δανείων, οι τράπεζες προσβλέπουν και στα φορολογικά οφέλη που συνοδεύουν τη διαδικασία, όπως αυτά περιγράφονται με σαφή τρόπο στην πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση.

 

Είναι άλλωστε γνωστό στην αγορά πως σε συζητήσεις με ξένα fund και private equities για τη συνδιαχείριση δανειακών χαρτοφυλακίων βρίσκονται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, εδώ και αρκετό καιρό, τόσο ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας όσο και η Eurobank. Και στις δύο περιπτώσεις τα ξένα fund φέρονται να έχουν εξετάσει τα εν λόγω χαρτοφυλάκια.

 

Οι τακτικές αυτές των τραπεζών ουσιαστικά οδηγούν στην παράδοση νευραλγικών τομέων της ελληνικής οικονομίας σε ξένα funds Που ειδικεύονται στην αγορά «καμένης γης» και ευκαιριών, όπως έκαναν κάποτε οι λαδέμποροι επί Κατοχής. 

 

Στην ίδια κατεύθυνση άλλωστε, τόσο η Πειραιώς, όσο και οι υπόλοιπες τράπεζες επιδιώκουν να τιτλοποιήσουν στεγαστικά δάνεια, χαρίζοντάς τα ουσιαστικά σε ξένες εταιρίες, γνωστές ως vulture funds, που σημαίνει στην ελληνική ταμεία αρπακτικών, κάτι που αναμένεται να φουντώσει την ήδη συσσωρευμένη αγανάκτηση των δανειοληπτών με τις τράπεζες. 

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr