Πρώτη στάση για Πρόεδρο με 161 έως 167 «ναι»
Περισσότερα από τριάντα τηλεοπτικά δίκτυα από ολόκληρο τον κόσμο βρίσκονται στην Αθήνα για να καλύψουν την πρώτη ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή. Ανάλογο διεθνές ενδιαφέρον δεν έχει εκδηλωθεί άλλη φορά στα ελληνικά χρονικά.
Η απογευματινή πρώτη ψηφοφορία θα είναι ενδεικτική της δυναμικής που μπορεί -ή δεν μπορεί- να αναπτύξει η υποψηφιότητα του Στ. Δήμα. Με βάση τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν απόψε θα διαμορφωθούν οι πολιτικές εξελίξεις των επόμενων ημερών εν όψει της τρίτης και τελικής ψηφοφορίας στις 29 Δεκεμβρίου, όταν θα κριθεί αν θα πραγματοποιηθούν ή όχι εκλογές στις 25 Ιανουαρίου, 1 ή 8 Φεβρουαρίου.
Μέχρι στιγμής η εικόνα διαμορφώνεται ως εξής: Ση. Λυκούδης, Χ. Αηδόνης, Γ. Ψαριανός, Κ. Μάρκου, Γ. Νιαβρής και Π. Μελάς θα υπερψηφίσουν, Κ. Γιοβανόπουλος, Γ. Κασαπίδης και Γ. Κουράκος πιθανότατα, Μ. Ιατρίδη και Β. Πολύδωρος «παίζουν», ενώ ανοιχτά είναι όλα τα ενδεχόμενα για τους ανεξάρτητους προερχόμενους από τπ Χρυσή Αυγή, Χ. Αλεξόπουλο και Στ. Μπούκουρα.
Έτσι, η κυβέρνηση προσβλέπει σε 161 έως 167 «ναι» και θεωρεί μια τέτοια επίδοση ως πρόκριμα για να σπάσει στη δεύτερη ψηφοφορία (23 Δεκεμβρίου) το ψυχολογικό όριο των 170 «ναι» και να υποστηρίξει στη συνέχεια ότι είναι πιθανή η εκλογή του κ. Δήμα. Με ενδιαφέρον θα καταμετρηθούν τυχόν απουσίες από τη σημερινή ψηφοφορία ως δηλωτικές αμφιθυμίας.
Στο μέτωπο του «όχι» (που θα εκφραστεί με το «παρών» στην ψηφοφορία) περιλαμβάνονται -με βάση τις δημόσιες δηλώσεις τους- οι Χρ. Παταγάνα, Ρ. Μακρή, Θ. Τζάκρη, Θ. Παραστατίδης, Π. Μουτσινάς, Οδ. Βουδούρης, Μ. Μπόλαρπς, Μ. Ανδρουλάκης, Π. Ταισόπουλος, Β. Καπερνάρος.
Διεργασίες
Ο ανεξάρτητος βουλευτής Β. Οικονόμου, ο οποίος προανήγγειλε «παρών» στην πρώτη ψηφοφορία με το σκεπτικό ότι έτσι θα πιέσει προς την κατεύθυνση της εθνικής συνεννόησης, άφησε να εννοηθεί ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία για να ανακινηθεί το ζήτημα της συναίνεσης στην προεδρική εκλογή με καθορισμό ημερομηνίας εκλογών μέσα στο 2015.
Τη θέση αυτή συμμερίζονται τρεις βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ. (Ν. Φούντα, Θ. Ψύρρας, Ν.
Τσούκαλης) και πολλοί ανεξάρτητοι, ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος πυροδότησε τα σχετικά σενάρια, ζητώντας «να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιτευχθεί η συναινετική εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας», τονίζοντας πως «υπάρχουν και τώρα πολλά περιθώρια».
«Βεβαίως, συνέχισε, η κύρια ευθύνη ανήκει στα κόμματα του δημοκρατικού τόξου. Η λύση πρέπει να δοθεί μέσα από τη συναίνεση των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου. Βεβαίως, υπάρχει και ο ατομικός ρόλος του βουλευτή, λόγω του μεγάλου αριθμού ανεξάρτητων βουλευτών. Αλλά ακόμη δεν έχει περάσει π φάση της ευθύνης που έχουν τα κόμματα να ερμηνεύσουν σωστά τη βούληση και την αγωνία του ελληνικού λαού».
Σύμφωνα με πολλές ενδείξεις, υπάρχει η σκέψη στη Χαριλάου Τρικούπη να συνταχθεί το ΠΑΣΟΚ με τη θέση των βουλευτών που αναμένεται να προωθήσουν αυτή την ιδέα, της συναινετικής εκλογής Προέδρου με καθορισμό ημερομηνίας εκλογών. Με τον τρόπο αυτό το ΠΑΣΟΚ θα έρθει πιο κοντά σε βουλευτές που τους θέλει στη Δημοκρατική Παράταξη, ενώ, όπως πιστεύουν, θα εκθέσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, αν απορρίψει μια τέτοια πρόταση.
Αίσθηση, εξάλλου, προκάλεσε άλλος «χρησμός» του κ. Βενιζέλου, ο οποίος είπε ότι «δεν θα αφήσουμε και δεν θα αφήσω -και μιλώ προσωπικά, ειδικότερα εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης- να χαθούν τα επιτεύγματα της χώρας και οι θυσίες του ελληνικού λαού. Και κυρίως δεν θα αφήσω αυτό να γίνει προεκλογικά, καθ’ οδόν προς τη διαδικασία εκλογής του Προέδρου τπς Δημοκρατίας ή, αν αποτύχουμε, καθ’ οδόν προς τις εκλογές».
Δυσαναλογία
Ο ανεξάρτητος Μάρκος Μπόλαρης ανακοίνωσε χθες ότι δεν θα ψηφίσει για Πρόεδρο Δημοκρατίας, επειδή όπως λέει «η δυσαναλογία που υπάρχει ανάμεσα στο κοινό αίσθημα, το δημόσιο αίσθημα, την κοινή γνώμη από τη μια πλευρά και στην πολιτική που ασκείται είναι χαώδης και συνεπώς η πολιτική αυτή πρέπει να αλλάξει».
Την απόφασή της να ψηφίσει «όχι» στην εκλογή για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επανέλαβε και η βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ., Νίκη Φούντα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει άποψη, μόνο σε περίπτωση εθνικής συνεννόησης.
Ο Β. Οικονόμου επιλέγει «παρών», αλλά δήλωσε πως θα περιμένει τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της 18ης Δεκεμβρίου για να δει το κλείσιμο της αξιολόγησης και αναλόγως να πράξει στις επόμενες ψηφοφορίες. Αναποφάσιστος εμφανίστηκε ο ανεξάρτητος (προερχόμενος από την Ν.Δ.) Γιώργος Κασαπίδης, κυβέρνηση ειδικού σκοπού πρότεινε ο κ. Κουράκος, ενώ η κ. Μάρκου θα ψηφίσει θετικά.
Η θέση των Ανεξάρτητων Ελλήνων για μη ψήφιση Προέδρου της Δημοκρατίας επιβεβαιώθηκε ξανά σε νέα συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Στο μεταξύ, δημοσίευμα στην γαλλική εφημερίδα «Le Monde» υποστηρίζει ότι ο Αντώνης Σαμαράς μπορεί να έχει«έναν άσο κρυμμένο στο μανίκι του και να προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας, μετά το δεύτερο γύρο, νέο υποψήφιο, που θα ικανοποιεί τουλάχιστον τη ΔΗΜ.ΑΡ. Το πρόσωπο αυτό, μάλιστα, που ακούγεται για την τρίτη εκλογή, είναι η Μαρία Δαμανάκη».
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος