Η Ελλάδα χάνει τουρίστες και συνάλλαγμα από την υποτίμηση του ρωσικού νομίσματος
Χάνει Ρώσους τουρίστες και συνάλλαγμα η Ελλάδα. Η μεγάλη υποτίμηση του ρωσικού νομίσματος -κατά 50% από το περασμένο καλοκαίρι- «χτυπάει» και τον ελληνικό τουρισμό. Οι Ρώσοι θα πρέπει πλέον να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα για να επισκεφθούν τους αγαπημένους τους προορισμούς κυρίως σε Χαλκιδική, Κρήτη, και Ρόδο.
Από το 2010 οι αφίξεις των Ρώσων τουριστών κινούνταν ανοδικά, και το 2013 ήρθαν στην Ελλάδα 1.352.901 Ρώσοι τουρίστες -54,7% περισσότεροι σε σχέση με το 2012-, παράλληλα οι τουριστικές εισπράξεις από τη Ρωσία ήταν της τάξης του 1,339 δισ. ευρώ.
Φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία 9μηνου, οι αφίξεις από τη Ρωσία ήταν μειωμένες κατά 4% και διαμορφώθηκαν στα 1,163 εκατομμύρια τουρίστες, από 1,212 εκατομμύρια Ρώσους που είχαν επισκεφθεί την Ελλάδα το 9μηνο του 2013.
Ταυτόχρονα η πίεση στις τουριστικές εισπράξεις ήταν ακόμα μεγαλύτερη, καθώς υποχώρησαν κατά 10,9% και διαμορφώθηκαν σε 1,1 δισ. ευρώ, από 1,24 δισ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2013.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2013, οι Ρώσοι μένουν για διακοπές στην Ελλάδα 10 ημέρες και κατά μέσο όριο δαπανούν 1.100 ευρώ έκαστος. Η κάμψη στις αφίξεις από τη Ρωσία δεν επηρεάζει μόνο τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα -κυρίως πολυτελείς βίλες-, αλλά «χτυπάει» και πολλά άλλα επαγγέλματα.
Οι Ρώσοι χαρακτηρίζονται ανοιχτοχέρηδες τουρίστες, καθώς δαπανούν σημαντικά ποσά για φαγητό και διασκέδαση. Επίσης ιδιαίτερα σημαντική είναι η δαπάνη για ενοικιάσεις αυτοκινήτων, και μάλιστα στην κατηγορία luxury. Μεγάλη δε είναι η κατά κεφαλή δαπάνη και για αγορές (ένδυση, υπόδηση, αναμνηστικά κ.λπ.).
Επίσης θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό είναι εμφανείς στην πορεία των κρατήσεων, με τους φορείς του τουρισμού να εκφράζουν δημόσια την ανησυχία τους. Ηδη οι κρατήσεις εμφανίζουν κάμψη κατά 50%, ενώ το πλέον κρίσιμο ζήτημα είναι τι θα συμβεί τους πρώτους τρεις μήνες του 2015. Και αυτό επειδή μέχρι τέλος Μαρτίου κλείνεται το 50% των συνολικών κρατήσεων της κάθε χρονιάς, οπότε είναι προφανές ότι αν υπάρχει πολιτική αβεβαιότητα, ο ελληνικός τουρισμός θα δεχθεί βαρύ και δύσκολα αναστρέψιμο πλήγμα.
ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: «Καίγεται» και ο κλάδος της γούνας
Κατακρημνίζεται ο κλάδος της ελληνικής γουνοποιίας, λόγω της οικονομικής κρίσης που βιώνει η Ρωσία -βασικός προορισμός των γουναρικών προϊόντων της χώρας- και της υποτίμησης του ρουβλίου σε ποσοστό 45% από την αρχή του έτους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η αξία των συνολικών εξαγωγών του κλάδου για το 2014 αναμένεται να κινηθεί στο επίπεδο των 100 εκατομμυρίων ευρώ, κάνοντας «βουτιά» 75% σε σχέση με πέρυσι, όταν προσέγγισε τα 400 εκατομμύρια ευρώ. Οι γουνοποιητικές επιχειρήσεις στρέφουν το βλέμμα τους και προς την αγορά της Κίνας και προωθούν πρόγραμμα προβολής σ΄αυτήν του brand name «ελληνική γούνα», ευελπιστώντας πάντα στην αφύπνιση της «ρωσικής αρκούδας».
Το 98%-99% της ελληνικής παραγωγής γούνας, που απασχολεί με άμεσο ή έμμεσο τρόπο το 70% του πληθυσμού της Καστοριάς και της Σιάτιστας Κοζάνης, εξάγεται σε συνολικά 57 χώρες του εξωτερικού. Τα 380 από τα 400 εκατομμύρια του τζίρου αφορούν τις εξαγωγές που γίνονται μόνο προς τη Ρωσία.
«Φέτος, παρόλο που υπήρξε αύξηση των Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα, οι αγορές γουναρικών περιορίστηκαν στο ελάχιστο. Ο Ρώσος καταναλωτής έχει μια ψυχολογία συγκράτησης αγορών, λόγω της κατάστασης στη χώρα του», παρατήρησε μιλώντας στο «Εθνος» ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς, Φαίδων Γκιάτας, προσθέτοντας πως ανάλογου ποσοστού πτώση έχουν και οι παραγγελίες από τη Ρωσία.
Η πτώση της ζήτησης οδήγησε σε μεγάλη μείωση κατά 40%-50% των τιμών της πρώτης ύλης στις διεθνείς δημοπρασίες γουνοδερμάτων, γεγονός που συμπαρέσυρε και την τιμή του τελικού προϊόντος. Ωστόσο, αυτό δεν στάθηκε ικανό να αυξήσει εκ νέου τη ζήτηση, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου.
«Πολλές από τις περίπου 100 γουνοποιητικές επιχειρήσεις έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους ή υπολειτουργούν. Στις αποθήκες υπάρχουν στοκ γουναρικά από πρώτες ύλες που είχαν αγοραστεί με τις παλιές αυξημένες τιμές και παραμένουν απούλητα. Η κατάσταση έχει δημιουργήσει πρόβλημα ρευστότητας και αδυναμία αγοράς νέων πρώτων υλών. Μεγάλη πίεση έχουν και οι 104 επιχειρήσεις εκτροφής γουνοφόρων ζώων, που λειτουργούν στην περιοχή», επισήμανε ο κ. Γκιάτας.
Πηγή: Έθνος