Τελευταία ευκαιρία για «αιώνιους» φοιτητές
Ενεργό ρόλο στον ορισμό εισακτέων, ευέλικτη διαχείριση των οικονομικών τους και επιστροφή των διοικητικών υπαλλήλων που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα ζητούν οι πρυτάνεις.
Την τελευταία τους ευκαιρία να λάβουν το πτυχίο τους έχουν οι «αιώνιοι» φοιτητές με δυνατότητα διπλής εξεταστικής τον Φεβρουάριο.
Ο υπουργός Παιδείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος κατά την παρουσία του στη Σύνοδο των πρυτάνεων που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες ανακοίνωσε ότι, με νέα ρύθμιση που θα καταθέσει στη Βουλή, η εξεταστική Φεβρουαρίου θα είναι διπλή.
Με βάση την ευνοϊκή τροπολογία που ψηφίστηκε τον Σεπτέμβρη, οι «αιώνιοι» φοιτητές (όσοι γράφτηκαν σε σχολές πριν από το 2003) που συμμετείχαν σε εξεταστικές των προηγούμενων ετών (20122013) δεν έχασαν τη φοιτητική ιδιότητά τους και, επιπλέον, με τη νέα ρύθμιση τους δίνεται η δυνατότητα να δώσουν τα μαθήματα και του χειμερινού και του εαρινού εξαμήνου στην επερχόμενη εξεταστική. Το δικαίωμα αυτό διευρύνεται και δίνεται και σε όσους βρίσκονται επί πτυχίω, ακόμα κι αν δεν έχουν ξεπεράσει τα προβλεπόμενα έτη φοίτησης.
Αιτήματα πρυτάνεων
Ενεργό ρόλο στον ορισμό εισακτέων, ευέλικτη διαχείριση των οικονομικών τους αλλά και επιστροφή των διοικητικών υπαλλήλων που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα είναι μερικά από τα αιτήματα των πρυτάνεων.
Οι διοικήσεις των πανεπιστημίων, επικαλούμενες τόσο τη μελέτη της ΑΔΙΠ όσο και τη μελέτη του υπουργείου από εξωτερικό σύμβουλο, ζήτησαν την άμεση ανάκληση όλων των σχετικών αποφάσεων. Ο κ. Λοβέρδος έριξε ακόμα μια φορά το μπαλάκι στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, επισημαίνοντας ότι: «Για το θέμα των διαθεσιμοτήτων, είπαμε πως δεν έχει αλλάξει τίποτα. Περιμένουμε την υπογραφή από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ως αποδοχή των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης και της απόφασης του Ιουνίου».
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο προκηρύχθηκαν 600 θέσεις, οι οποίες βέβαια δεν καλύπτουν το σύνολο των διοικητικών υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και οι οποίοι ξεπερνούν τους 1.000.
Σχετικά με το θέμα του αριθμού των εισακτέων, το οποίο έχει μεγεθυνθεί από το επιπλέον βάρος που σηκώνουν τα κεντρικά Ιδρύματα λόγω των μετεγγραφών, η Σύνοδος επέμεινε στη θέση της για τριμερή συμφωνία μεταξύ πανεπιστημίων, ΑΔΙΠ (Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας) και υπουργείου Παιδείας.
Αρκετοί πρυτάνεις εμμένουν και στη διαφορά μεταξύ εισακτέων και εισαγομένων, καθώς ο αρχικός αριθμός που ανακοινώνεται από το υπουργείο αυξάνεται -κατακόρυφα πολλές φορές στη συνέχεια, όπως έγινε φέτος με τις μετεγγραφές, που επιβάρυναν ορισμένα τμήματα ακόμα και με το διπλάσιο αριθμό πρωτοετών από αυτόν που τους είχε οριστεί.
Παράλληλα ζήτησε απλοποίηση στις διαδικασίες εκτέλεσης των προϋπολογισμών προτείνοντας τη δημιουργία επιτροπής απο εκπροσώπους των υπουργείων Παιδείας, Οικονομικών και Ανάπτυξης, η οποία σε συνεργασία με τους πρυτάνεις θα δώσει λύση στα παραπάνω ζητήματα.
Για τα ζητήματα της καθαριότητας και της φύλαξης ζήτησαν τη μεταφορά πόρων από τους τακτικούς προϋπολογισμούς στις Εταιρίες Διαχείρισης και Αξιοποίησης Περιουσίας των Ιδρυμάτων, ώστε να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν τις σχετικές συμβάσεις.
Ο «κουρεμένος» τακτικός προϋπολογισμός (σ.σ: μέσα σε 4 χρόνια έχει μειωθεί κατά 40%) συνεχίζει να είναι το φλέγον ζήτημα για όλα τα Ιδρύματα. Η Σύνοδος ζήτησε πρόσθετους πόρους, ενώ σε προηγούμενη έκτακτη συνεδρίαση σε ομόφωνο ψήφισμα είχε τονίσει ότι αν δεν υπάρξουν επιπλέον κονδύλια τα πανεπιστήμια πολύ πιθανόν να μην μπορέσουν να λειτουργήσουν μέσα στο 2015.
Επίθεση στο υπ. Παιδείας Καταστροφές σε γραφεία, τζαμαρίες και εξοπλισμό προκάλεσαν άγνωστοι που εισέβαλαν χθες το απόγευμα στο υπουργείο Παιδείας προκαλώντας σημαντικές φθορές. Η Αστυνομία προχώρησε σε 8 προσαγωγές ατόμων νεαρής ηλικίας.
Το υπουργείο σε ανακοίνωσή του χαρακτήρισε τους εισβολείς «μια μικρή ομάδα “δημοκρατών”» προειδοποιώντας ότι «όσοι προσπαθούν να τρομοκρατήσουν την ελληνική κοινωνία να γνωρίζουν πως ο αγώνας τους είναι μάταιος». Επιπλέον κάλεσε τις αρμόδιες αρχές να προχωρήσουν άμεσα στον καταλογισμό κάθε μορφής ευθυνών.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος