To GREXIT επιστρέφει στα σενάρια των διεθνων ΜΜΕ
Με μια ομοβροντία δημοσιευμάτων, εκθέσεων διεθνών οίκων αξιολόγησης και μεγάλων ξένων τραπεζών, η Ελλάδα επανήλθε και πάλι στον πυρήνα του «στροβίλου» που μπορεί σύντομα να εξελιχτεί σε ισοπεδωτικό τυφώνα.
Με τη διαφορά ότι, σε αντίθεση με το 2012, δεν είναι η λέξη «πανικός» αυτή που χαρακτηρίζει το κλίμα για την τύχη της υπόλοιπης Ευρωζώνης, αν όλα πάνε «στραβά» στην Ελλάδα. Σε πολύ σημαντικό βαθμό οι δράσεις της ΕΚΤ έχουν καταφέρει να στεγανοποιήσουν τον «θάλαμο καραντίνας», ώστε οι συνέπειες να περιοριστούν μόνο στον «ασθενή».
Τίτλοι όπως «Ημέρα της Κρίσης για την Ελλάδα», «Από τον θρίαμβο στην τραγωδία», «Είναι το αύριο αργά για την Ελλάδα;» «Επιστροφή του Grexit», ή «Mad as Hellas» (Τρελή όπως Ελλάδα) έδωσαν τον τόνο, με τον αναλυτή του Bloomberg να καλεί όλους να στρέψουν την προσοχή τους στην Ελλάδα, γιατί θα βγάλει σύντομα ειδήσεις παγκοσμίου βεληνεκούς.
Η αγωνία είναι πρώτα για το αν η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές και κυρίως για το πώς θα πορευθεί μια νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που ενδεχομένως θα προκύψει. Η πολιτική αβεβαιότητα είναι που σκοτώνει το οικονομικό κλίμα και αυτό δεν έχει σχέση τόσο με το ποια κυβέρνηση θα είναι στην εξουσία, αλλά με την πολιτική που θα ακολουθήσει.
Με το βλέμμα στην 28η Φεβρουαρίου
Τα διεθνή ΜΜΕ δείχνουν να αμφιταλαντεύονται εάν ο Αλέξης Τσίπρας μετατρέπεται σε «Τσάβες των Βαλκανίων» ή «λειαίνει τις θέσεις του για να καθησυχάσει δανειστές και επενδυτές». Κι αυτό μεγαλώνει την αβεβαιότητα, καθώς υπάρχει μια σταθερή ημερομηνία-κλειδί: Την 28η Φεβρουαρίου 2015, εάν δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές, η ΕΚΤ θα σταματήσει να δέχεται ελληνικά ομολόγα. Και αυτό στην πραγματική οικονομία σημαίνει «ξαφνικό θάνατο».
Η Wall Street Journal εκφράζει την εκτίμηση ότι η πρώτη δοκιμασία για μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει πριν από το τέλος του Φεβρουαρίου.
«Εάν τα κεντρικά στοιχεία της δημοσιονομικής και διαρθρωτικής πολιτικής τηρηθούν, τότε η συνεργασία (μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – πιστωτών) θα είναι δυνατή», δηλώνει στην εφημερίδα Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο όποιος αναρωτιέται «τι θα γίνει όταν το ευρωπαϊκό πρόγραμμα εκπνεύσει στις 28 Φεβρουαρίου. Εάν ο κ. Τσίπρας κερδίσει στις εκλογές και στη συνέχεια δεν θέλει ένα πρόγραμμα, τότε οι αγορές θα τρελαθούν. Θα είναι μια αρκετά δύσκολη περίοδος για την Ελλάδα…».
Η πολιτική αβεβαιότητα που μετατρέπεται σε γενική αποσταθεροποίηση της χώρας διαλύει την εικόνα βελτίωσης της κατάστασης στην Ευρωζώνη που προσπαθούσαν να δώσουν τόσο η Γερμανία όσο και η ΕΚΤ. Με τα τρομολαγνικά δημοσιεύματα περί Grexit περιπλέκεται η αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, όπως επεσήμανε ο αναλυτής του Reuters Τζέιμς Σαφτ.
Ο έμπειρος αναλυτής προβλέπει ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρήσει να διαπραγματευτεί, συνεπής με τις δεσμεύσεις του και απαιτώντας τη διαγραφή του χρέους, τότε «σε μια τέτοια διαπραγμάτευση το ρίσκο της χρεοκοπίας ή της εξόδου από το ευρώ είναι μια τακτική που χρησιμοποιείται…». Χωρίς το δίχτυ ασφαλείας της ΕΚΤ, οι αγορές θα δείξουν τα δόντια τους, αφήνοντας σε κενό αέρος τη χρηματοδότηση της Ελλάδας και δοκιμάζοντας τις αντοχές των άλλων ευάλωτων χωρών.
Η WSJ αναγνωρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να μαλακώσει τη στάση του και να μιλήσει για επαναδιαπραγμάτευση και όχι σκίσιμο του μνημονίου. Συμπληρώνει όμως ότι «παραμένει ένας αστάθμητος παράγοντας που προκαλεί ανησυχία».
Η Die Welt παίρνει τη σκυτάλη και φιλοξενεί δηλώσεις του Καρλ Βάινμπεργκ, επικεφαλής οικονομολόγου του Οίκου Αναλύσεων Highfrequency Economics, ο οποίος εκτιμά ότι εάν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ οι «κίνδυνοι επεκτείνονται στην Ευρωζώνη, γιατί, εφόσον οι Ελληνες χρεοκοπήσουν, κανείς δεν γνωρίζει εάν θα πρέπει να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των EFSF και ESM»…
Η JP Morgan σε έκθεσή της την Πέμπτη τονίζει ότι «δεν είναι ξεκάθαρο τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη κι αν ο Α. Τσίπρας δείχνει να χαλαρώνει τις θέσεις του. Το χάσμα είναι τεράστιο μεταξύ όσων θέλει να κάνει ο Τσίπρας και μεταξύ όσων επιθυμεί η Ευρωζώνη…».
Η Bank of America Merrill Lynch στην έκθεσή της την περασμένη εβδομάδα εκτιμά ότι, εάν η κυβέρνηση αποφύγει τις εκλογές, τότε θα ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του προγράμματος προσαρμογής και θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για ελάφρυνση του χρέους.
Ιδιαίτερη σημασία όμως έχει ότι η Εκθεση αναφέρει πως «μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει πολύ χρόνο για να επαναδιαπραγματευθεί με την τρόικα και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμφωνήσει στο πρόγραμμα που εφαρμόζεται για να το επαναδιαπραγματευθεί. Εάν δεν συμφωνήσει, τότε η Ελλάδα θα εισέλθει σε μια νέα περίοδο αβεβαιότητας και αστάθειας».
Επεκτείνονται οι κίνδυνοι
Η αντιμετώπιση μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το πρόκριμα για το μήνυμα που θα λάβει όχι μόνο η Πορτογαλία ή η ακροδεξιά επελαύνουσα αντιπολίτευση της Γαλλίας, αλλά κυρίως οι Podemos της Ισπανίας, που με βάση τις δημοσκοπήσεις θα είναι το πρώτο κόμμα στις βουλευτικές εκλογές του 2015. Αυτό φυσικά καθιστά ακόμη πιο δύσκολη τη θέση της Ελλάδας, καθώς το πραγματικό πολιτικό πρόβλημα στην Ευρωζώνη δημιουργείται από το ενδεχόμενο να βρεθούν μπροστά οι αντιμνημονιακές και αντιευρωπαϊκές δυνάμεις.
Περισσότερο από όλα όσα διαρρέουν έχουν σημασία εκείνα που γράφονται. Η Goldman Sachs προειδοποιεί ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να διακοπεί η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ. Και αφού ο διεθνής οίκος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ατυχήματος, επισημαίνει ότι «για την Ελλάδα η έξοδος από το ευρώ έχει μικρή πιθανότητα, εφόσον όμως η πλειοψηφία του ελληνικού λαού εξακολουθεί να προτιμά τη συμμετοχή της χώρας στην Ευρωζώνη και όλες οι μεγάλες πολιτικές δυνάμεις δηλώνουν ότι είναι ανεπιθύμητη μια τέτοια εξέλιξη».
Το αποκορύφωμα είναι το άρθρο του Τόνι Μπάρμπερ στους Financial Times με τίτλο «Ο Εκσυγχρονισμός παραμένει η μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα». Ενα σύνθημα που ακούσαμε πρώτη φορά το 2000. Δεκαπέντε χρόνια μετά μας το θυμίζει ο αρθρογράφος των FT που υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να συμβιβασθεί πρώτα με τους κυβερνητικούς εταίρους του και κυρίως με τους δανειστές της χώρας καθώς, όπως εκτιμά, «η διεθνής θέση της Ελλάδας είναι αρκετά ασθενής για να αποφύγει τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές της…».
Πηγή: Έθνος