ΑΠΘ: Ξανά σε εκλογές
Διοικητική αναταραχή και νέο κύκλο εσωστρέφειας πυροδοτεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία ακυρώνονται ουσιαστικά οι πρυτανικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου.
Μετά την απόφαση αυτή από την περασμένη Πέμπτη το πανεπιστήμιο παραμένει ακέφαλο, αφού ο Περικλής Μήτκας έπαψε να ασκεί τα καθήκοντα του, ενώ μέσα στις επόμενες εβδομάδες πρέπει να αρχίσουν εκ νέου οι διεργασίες για την προκήρυξη νέων πρυτανικών εκλογών.
Υπενθυμίζεται ότι στο ΣτΕ είχε προσφύγει ο καθηγητής Ανδρέας Γιαννακουδάκης, ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του Συμβουλίου Ιδρύματος, με το οποίο είχαν οριστεί οι τρεις υποψήφιοι στις πρυτανικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου. Το ακριβές σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες ένας από τους λόγους της ακύρωσης της απόφασης του Σ.Ι. είναι ότι η σύνθεσή του δεν ήταν νόμιμη, καθώς σε εκείνη τη συνεδρίαση θα έπρεπε να είχε κληθεί και ο τότε πρύτανης Γιάννης Μυλόπουλος, κάτι το οποίο η ηγεσία του Σ.Ι. δεν έπραξε.
ΠΟΙΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΝΕΙ
Το πρώτο ζήτημα που αναφύεται μετά την απόφαση του ΣτΕ είναι ποιος θα ασκεί καθήκοντα πρύτανη, έως ότου εκλεγεί νέος. Σύμφωνα με πληροφορίες για το θέμα αυτό υπήρξε την Πέμπτη προφορική επαφή της διοίκησης του ΑΠΘ με το υπουργείο Παιδείας και η κατεύθυνση που δόθηκε είναι ο ρόλος αυτός να ανατεθεί στον αναπληρωτή πρύτανη Θόδωρο Λαόπουλο. Ωστόσο το πανεπιστήμιο έχει υποβάλει και γραπτό ερώτημα προς το υπουργείο, προκειμένου να υπάρξει οριστική, επίσημη γνωμοδότηση επ’ αυτού. Πάντως στη σύνοδο των πρυτάνεων, η οποία διεξήχθη το προηγούμενο διήμερο, το ΑΠΘ εκπροσώπησαν οι τέσσερις αναπληρωτές πρυτάνεις.
Διαφορετική γνώμη εξέφρασε ο τέως πρύτανης. Σε δηλώσεις του (“Στο Κόκκινο”) ο κ. Μυλόπουλος είπε πως μετά την απόφαση του ΣτΕ το πανεπιστήμιο επιστρέφει ουσιαστικά στη διοικητική κατάσταση στην οποία βρισκόταν το Μάιο. Εν ολίγοις θεωρεί ότι πρέπει να αναλάβει ξανά καθήκοντα πρύτανη έως τη διενέργεια των νέων πρυτανικών εκλογών. Κατήγγειλε μάλιστα πως “ετοιμάζουν νομική γνωμοδότηση, ώστε να κάνει άλλος τον πρύτανη ενάντια στην απόφαση του ΣτΕ. Σε εκφυλισμούς των θεσμών εγώ δεν θα συμμετάσχω”, τόνισε.
ΕΓΚΥΡΕΣ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
Ένα από τα ερωτήματα που προέκυψαν μετά την απόφαση του ΣτΕ αφορούσε την εγκυρότητα των διοικητικών πράξεων τις οποίες έχει υπογράψει ο κ. Μήτκας από την 1η Σεπτεμβρίου, οπότε ανέλαβε καθήκοντα, μέχρι και την περασμένη Πέμπτη. Σύμφωνα με τον κ. Μήτκα το κύρος όλων αυτών των διοικητικών πράξεων δεν αμφισβητείται, καθώς υπάρχει επ’ αυτού σχετική νομολογία.
Αντιθέτως προκαλούνται δυσλειτουργίες ως προς την οικονομική διαχείριση στο εξής, σε μία περίοδο μάλιστα όπου κλείνει και το οικονομικό έτος. Επίσης την περίοδο αυτή εξελίσσονται διαγωνισμοί με κυριότερους αυτούς για την καθαριότητα και τη σίτιση των φοιτητών. Η απόφαση του ΣτΕ αναμένεται να καθυστερήσει την ολοκλήρωση αυτών των διαγωνισμών ή ενδεχομένως να επιτρέψει σε κάποιους από τους διαγωνιζόμενους που θα αποκλειστούν να προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια ζητώντας την ακύρωσή τους.
ΟΙ ΝΕΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Την επανάληψη των πρυτανικών εκλογών βάσει του ισχύοντος νόμου θα τη διαχειριστεί το Σ.Ι. Όπως εξηγεί ο αναπληρωτής πρόεδρος του Σ.Ι. Βασίλης Ταρλατζής, “οι διαδικασίες αυτές θα κινηθούν, μόλις παραλάβουμε την απόφαση του ΣτΕ”. Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι νέες εκλογές θα γίνουν πιθανότατα τον Ιανουάριο ή το αργότερο το Φεβρουάριο. Το ερώτημα είναι εάν σε αυτές τις εκλογές εκτός του κ. Μήτκα θα συμμετάσχουν και άλλοι.
Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές του Ιουνίου το αξίωμα του πρύτανη είχαν διεκδικήσει και οι Στέργιος Λογοθετίδης και Γιάννης Παπαδογιάννης, ενώ είχαν αποκλειστεί από το Σ.Ι. οι υποψηφιότητες του κ. Γιαννακουδάκη και του κ. Παντή. Οι τελευταίοι δύο με δηλώσεις τους ζητούν την παραίτηση του Σ.Ι. και εξαρτούν από αυτό την περαιτέρω στάση τους. Ο κ. Λογοθετίδης δήλωσε στη “ΜτΚ” ότι θα λάβει τις αποφάσεις του μέσα στις προσεχείς ημέρες, ενώ ο κ. Παπαδογιάννης απέφυγε οποιαδήποτε δήλωση.
Την εκ νέου υποψηφιότητά του υπαινίχθηκε μέσω γραπτής δήλωσής του ο κ.
Μήτκας. Αφού εξηγεί ότι ο ίδιος δεν είχε “ούτε ανάμειξη ούτε λόγο” στην επίμαχη συνεδρίαση της 20ής Μάιου του Σ.Ι., τονίζει ότι “το ταξίδι που ξεκινήσαμε το καλοκαίρι δεν τελειώνει εδώ και φυσικά δεν αποτελεί παρένθεση…”.
Ευθύνες
Να παραιτηθούν Χάντερ και Ταρλατξής Την παραίτηση του Συμβουλίου Ιδρύματος ζητούν με δηλώσεις τους ο Ανδρέας Παννακουδάκης, ο Γιάννης Μυλόπουλος, ο τέως αντιπρύτανης Γιάννης Παντής αλλά και πολλοί καθηγητές με αναρτήσεις τους στο “Διάλογο” του πανεπιστημίου. Τα περισσότερα πυρά συγκεντρώνουν ο πρόεδρος του Σ.Ι. Ρίτσαρντ Χάντερ και ο αναπληρωτής πρόεδρος Βασίλης Ταρλατζής.
Ο κ. Μυλόπουλος είπε ότι τα μέλη του Σ.Ι. “έχουν εξευτελίσει τους θεσμούς, οδήγησαν το ΑΠΘ σε τραγωδία και τώρα έχουν τρικυμία εν κρανίω” και ζήτησε να ασκηθεί πειθαρχικός έλεγχος, “διότι υπάρχουν προσωπικές ευθύνες στον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκε αυτή η ιστορία”.
Ο κ. Γιαννακουδάκης χαρακτηρίζει προσχεδιασμένο τον αποκλεισμό του από τις εκλογές και κατηγορεί την ηγεσία του Σ.Ι. ότι έχει μετατρέψει το πανεπιστήμιο “σε παραμάγαζο ιδιωτικών συμφερόντων”. Τονίζει ότι πρέπει να ελεγχθούν για τυχόν πειθαρχικές ευθύνες και τους καλεί να παραιτηθούν. Ανάλογη θέση εξέφρασε και ο κ. Παντής, λέγοντας πως “το Σ.Ι. οφείλει να λογοδοτήσει, να αναλάβει τις ευθύνες του και να παραιτηθεί”. Ο τέως αντιπρύτανης επιτίθεται ονομαστικά κατά του κ. Ταρλατζή, τον οποίο κατηγόρησε ότι “είναι άνθρωπος της Νέας Δημοκρατίας και είναι αυτός που κρύβεται πίσω από τη μεθόδευση της διαδικασίας, ώστε να εκλεγούν οι πρυτανικές αρχές που ήθελε η παράταξη του”.
Αρνείται ότι συντρέχουν λόγοι παραίτησης ο αναπληρωτής πρόεδρος του Σ.Ι. Β. Ταρλατζής. Σημειώνει πως όσα λένε οι επικριτές του “είναι άποψη τους, είναι σεβαστές οι απόψεις”. Εκφράζει τη λύπη του για τις εξελίξεις, τονίζοντας όμως πως “δεν υπήρξε πρόθεση ούτε σκοπιμότητα. Υπήρξε ερμηνεία του νόμου, που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά. Εκ του αποτελέσματος κρίθηκε ότι δεν ήταν σωστή”.
Πηγή: Μακεδονία της Κυριακής