«Μπλόκο» στην άμεση φορολόγηση των απαλλοτριούμενων ακινήτων

«Μπλόκο» στην αξίωση της πολιτείας για άμεση φορολόγηση των απαλλοτριούμενων ακινήτων, βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας, με «πιλοτική δίκη».

 

Το Β’ τμήμα ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του ν. 3842/10 που επέβαλε άμεση καταβολή φόρου κληρονομιάς σε υπό απαλλοτρίωση ακίνητα

 

Το Β’ τμήμα ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του ν. 3842/10 που επέβαλε άμεση καταβολή φόρου κληρονομιάς σε υπό απαλλοτρίωση ακίνητα, μολονότι αυτά παραμένουν επί χρόνια δεσμευμένα (αφού οι δήμοι και άλλοι κρατικοί φορείς δεν έχουν χρήματα για να ολοκληρώσουν ρυμοτομικά σχέδια κ.λπ.) χωρίς να μπορεί ο ιδιοκτήτης να τα αξιοποιήσει. Ετσι, όμως, επέρχεται υπέρμετρη επιβάρυνση της ιδιοκτησίας, κατά παράβαση του Συντάγματος.

 

Λόγω της αντισυνταγματικότητας και της σπουδαιότητας του ζητήματος το Β’ τμήμα παρέπεμψε την υπόθεση στην Ολομέλεια ΣτΕ που πρόσφατα «χτύπησε καμπανάκι» ότι στα απαλλοτριούμενα (λόγω ρυμοτομίας) ακίνητα πρέπει να εφαρμόζονται πολύ χαμηλοί συντελεστές φορολόγησης που να αποδίδουν την πραγματική επίδραση που έχει η απαλλοτρίωση στην αξία του ακινήτου. Παράλληλα δέχθηκε ότι είναι αντισυνταγματική η φορολόγηση ακινήτων που παραμένουν δεσμευμένα, λόγω της σημασίας που έχουν για αρχαιολογικές έρευνες.

 

Eπί 90 χρόνια

Με βάση τη νομοθεσία που εφαρμοζόταν σχεδόν επί 90 χρόνια (παρά τις αλλεπάλληλες τροποποιήσεις) προβλεπόταν πάντα η μετάθεση του χρόνου καταβολής φόρου κληρονομιάς στα απαλλοτριούμενα ακίνητα, ακριβώς επειδή δεσμεύονταν επί χρόνια με προοπτική να γίνουν χώροι πρασίνου, πλατείες, κοινωφελή κτίρια, σχολεία κ.λπ., ήταν συνήθως απρόσοδα και γι’ αυτό η φορολόγησή τους γινόταν με τη συντέλεση της απαλλοτρίωσης.

 

Εντούτοις με τον ν. 3842/10 κλήθηκαν όλοι οι μέχρι τότε κληρονόμοι απαλλοτριούμενων ακινήτων να υποβάλουν εντός έτους δήλωση για να φορολογηθούν άμεσα τα δεσμευμένα ακίνητα και να πληρώσουν φόρο κληρονομιάς με μειωτικό συντελεστή 0,80 ή 0,75 κατά το σύστημα αντικειμενικών αξιών.

 

Το Β’ τμήμα με μείζονα σύνθεση υπό τον αντιπρόεδρο Φ. Αρναούτογλου έκρινε (4447/14) αντισυνταγματική την άμεση αυτή φορολόγηση ακινήτων που έχουν πολεοδομικά βάρη και περιορισμούς, όπως είναι όσα απαλλοτριώνονται λόγω ρυμοτομίας αλλά μένουν χρόνια δεσμευμένα χωρίς να ολοκληρώνεται η απαλλοτρίωση.

 

Στη συγκεκριμένη υπόθεση το ΣτΕ «μπλόκαρε» ως αντισυνταγματική την αξίωση ΔΟΥ στην Ηπειρο να καταβάλει άμεσα η κληρονόμος δύο ρυμοτομούμενων και απαλλοτριούμενων ακινήτων (τα οποία παρέμεναν από το 1992 δεσμευμένα, χαρακτηρισμένα ως κοινόχρηστος χώρος πρασίνου) φόρο κληρονομιάς (από το 1998) ύψους 163.162€ προσαυξημένο κατά 93.818€.

 

Πηγή: Έθνος