500 εκατ. δολάρια για την μάχη κατά του Έμπολα ζήτησε η UNICEF
To ποσό των 500 εκατομμυρίων δολαρίων ζήτησε, την Παρασκευή, στη Γενεύη το Ταμείο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά (UNICEF), προκειμένου να συνεχίσει τη μάχη που δίνει εναντίον της εξάπλωσης του ιού Έμπολα στη δυτική Αφρική και να βοηθήσει χιλιάδες ορφανά.
Από το ποσό αυτό, η UNICEF επισήμανε ότι έχει ήδη λάβει 200 εκατομμύρια δολάρια (160 εκατομμύρια ευρώ) και ότι τα 300 εκατομμύρια που απομένουν είναι απαραίτητα για την κάλυψη των αναγκών το επόμενο εξάμηνο.
Αυτός ο διευρυμένος προϋπολογισμός αναμένεται να επιτρέψει μεταξύ άλλων την παροχή υπηρεσιών προστασίας σε πολλά από τα 10.000 παιδιά που έχουν χάσει τον ένα ή και τους δύο γονείς τους εξαιτίας του φονικού ιού, δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου του Ταμείου Σάρα Κρόου.
«Αυτό (το ποσό) θα επιτρέψει να αποκαταστήσουμε τους οικογενειακούς δεσμούς, να εντοπίσουμε και να επανενώσουμε τα παιδιά με άλλους συγγενείς τους» τόνισε η ίδια.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Κρόου πρόσθεσε επίσης ότι τα πρόσθετα κεφάλαια θα επιτρέψουν στην UNICEF, σε περίπτωση ανάγκης, να μεταφέρει τα παιδιά που έχουν έλθει σε επαφή με ασθενείς που έχουν προσβληθεί από Έμπολα στα κέντρα προληπτικής φροντίδας προκειμένου να τεθούν υπό παρακολούθηση κατά τη διάρκεια της περιόδου επώασης των 21 ημερών του ιού.
Τα χρήματα αυτά θα βοηθήσουν επιπλέον την οργάνωση να συμβάλει στις προσπάθειες για την καταπολέμηση των δύο βασικών παραγόντων εξάπλωσης του ιού, δηλαδή την έλλειψη της πρώιμης απομόνωσης των ασθενών και των ενταφιασμών των θυμάτων σε ασφαλείς συνθήκες, επισήμανε η ίδια.
Τα επιπλέον κεφάλαια θα επιτρέψουν στην UNICEF να ενισχύσει τα συστήματα νοσηλείας που ήταν ήδη εύθραυστα πριν από το ξέσπασμα της επιδημίας το Δεκέμβριο του 2013.
Τις ανακοινώσεις αυτές έκανε η οργάνωση έπειτα από μία διεθνή σύνοδο που ολοκληρώθηκε χθες στην έδρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Γενεύη με στόχο να βρεθούν τα μέσα για την ανοικοδόμηση των υποδομών υγείας στις χώρες που έχουν πληγεί από την επιδημία του ιού που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό.
Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (PAM) από την πλευρά του διευκρίνισε ότι έχει προσφέρει επισιτιστική βοήθεια σε περισσότερους από 2 εκατομμύρια ανθρώπους από τον Απρίλιο στις πληγείσες χώρες.
«Μόνο το μήνα Νοέμβριο, το PAM έστειλε περισσότερους από 10.000 τόνους τροφίμων σε περισσότερους από 500.000 ανθρώπους» στις 3 χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο, τη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία, τη Γουινέα, δήλωσε η εκπρόσωπός του Ελίζαμπεθ Μπιρς.