Στα 3,5 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα 11μήνου
Πρωτογενές πλεόνασμα 3,5 δισ. ευρώ εμφάνισε ο κρατικός προϋπολογισμός της κεντρικής κυβέρνησης το διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου, μικρότερο του στόχου του προϋπολογισμού, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Όπως επεσήμανε ο κ.Σταϊκούρας, το πρωτογενές πλεόνασμα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 3,5 δισ. ευρώ ή στο 2,0% του ΑΕΠ, υψηλότερο κατά 660 εκατ. ευρώ από τον επικαιροποιημένο στόχο, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 2,8 δισ. ευρώ ή 1,5% του ΑΕΠ την αντίστοιχη περίοδο του 2013.
Μάλιστα, το μήνα Νοέμβριο, το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε στα 880 εκατ. ευρώ, έναντι 190 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.
Το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 1,9 δισ. ευρώ ή στο 1,0% του ΑΕΠ, έναντι επικαιροποιημένου στόχου για έλλειμμα 2,5 δισ. ευρώ ή 1,4% του ΑΕΠ.
Σημειώνεται ότι την αντίστοιχη περίοδο του 2013 το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού είχε διαμορφωθεί στα 3,2 δισ. ευρώ ή στο 1,7% του ΑΕΠ.
Μάλιστα, το μήνα Νοέμβριο, το ισοζύγιο ήταν πλεονασματικό, ύψους 590 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 200 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.
Τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώνονται χαμηλότερα έναντι του επικαιροποιημένου στόχου.
Κατά το ενδεκάμηνο του 2014, τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν στα 45,9 δισ. ευρώ, χαμηλότερα κατά περίπου 1,2 δισ. ευρώ έναντι του επικαιροποιημένου στόχου.
Αυτό οφείλεται, όπως επεσήμανε ο κ.Σταϊκούρας, στις υψηλότερες επιστροφές φόρων κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ, στην καθυστέρηση εισροής ορισμένων πόρων στο σκέλος των εσόδων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ, καθώς και στην υστέρηση, περίπου κατά 650 εκατ. ευρώ, των φορολογικών εσόδων, κυρίως των φόρων εισοδήματος, εξαιτίας και της αβεβαιότητας που προκλήθηκε για το εύρος εφαρμογής του νέου πλαισίου ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Αβεβαιότητα, η οποία άρθηκε με την πρόσφατη τροποποίηση του Νόμου. Έτσι, αναφέρεται ενδεικτικά ότι, μέχρι χθες, οι επικυρωμένες αιτήσεις ανήλθαν στις 73.878, το ύψος των ρυθμισμένων υποχρεώσεων περίπου στα 850 εκατ. ευρώ και οι εισπράξεις έναντι ρυθμισμένων υποχρεώσεων περίπου στα 34 εκατ. ευρώ. Σχετικά με τους άμεσους φόρους, τονίζεται ότι οι εισπράξεις του ΕΝΦΙΑ κινούνται εντός στόχων, καθώς κατά τους 3 πρώτους μήνες είσπραξής του, αυτές ανήλθαν περίπου στα 1,5 δισ. ευρώ, ενώ και οι εισπράξεις από ΦΠΑ και ΕΦΚ καυσίμων ανακάμπτουν και, ειδικά το μήνα Νοέμβριο, ανήλθαν στα 730 εκατ. ευρώ περίπου, υπερβαίνοντας τους στόχους. Όπως πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός, το κράτος αποπληρώνει με συνέπεια τις υποχρεώσεις του.
Οι επιστροφές φόρων αυξήθηκαν σημαντικά και ανήλθαν στα 3,1 δισ. ευρώ, έναντι 2,5 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2013, και έναντι επικαιροποιημένου στόχου για επιστροφές φόρων ύψους 2,9 δισ. ευρώ. Επίσης, σημειώνεται ότι, μόνο το μήνα Νοέμβριο, πραγματοποιήθηκαν από την ειδική πίστωση πληρωμές, ύψους 676 εκατ. ευρώ, για την τακτοποίηση υποχρεώσεων παρελθόντων ετών φορέων Γενικής Κυβέρνησης, ανεβάζοντας τις συνολικές πληρωμές για το ενδεκάμηνο του έτους στο 1 δισ. ευρώ, από 336 εκατ. ευρώ που ήταν στο δεκάμηνο. Ενισχύοντας, έτσι, ουσιαστικά την ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, όπως σημείωσε ο ίδιος.
Οι πρωτογενείς δαπάνες είναι σταθερά μειωμένες, τόσο έναντι του επικαιροποιημένου στόχου όσο και έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Διαμορφώθηκαν στα 37 δισ. ευρώ, περίπου 2,2 δισ. ευρώ χαμηλότερα από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, και 1,1 δισ. ευρώ καλύτερα από τον επικαιροποιημένο στόχο. Πρέπει να σημειωθεί ότι, κατά το ενδεκάμηνο του έτους, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, πραγματοποιήθηκαν αυξημένες δαπάνες, ύψους 490 εκατ. ευρώ για την καταβολή «κοινωνικού μερίσματος», 59 εκατ. ευρώ για επίδομα θέρμανσης (το επίδομα διαμορφώθηκε στα 160 εκατ. ευρώ από 102 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο) και 47 εκατ. ευρώ για την αναπροσαρμογή των τρεχουσών αποδοχών των εν ενεργεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, συμβάλλοντας, μεταξύ άλλων, και στην ανακοπή της πτωτικής πορείας της ιδιωτικής κατανάλωσης. Επίσης, οι δαπάνες τόκων είναι σημαντικά μειωμένες έναντι της περυσινής περιόδου, κατά 540 εκατ. ευρώ.
Ακόμη, οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων αυξήθηκαν σημαντικά. Διαμορφώθηκαν περίπου στα 4,6 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 15% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, συμβάλλοντας στην αύξηση του ιδιωτικού και δημόσιου κεφαλαίου της οικονομίας.
Συμπερασματικά, όπως τόνισε ο κ.Σταϊκούρας, “η χώρα, εν μέσω του ασφυκτικού πλαισίου που είχε τεθεί, με μεγάλες θυσίες νοικοκυριών και επιχειρήσεων, έχει σταθεροποιήσει τα δημόσια οικονομικά της και έχει δομήσει τις προϋποθέσεις για βιώσιμη δημοσιονομική πειθαρχία. Η πραγματική οικονομία της έχει εισέλθει σε διαδικασία οικονομικής μεγέθυνσης. Αυτές τις θετικές εξελίξεις έχουμε χρέος να τις καταστήσουμε διατηρήσιμες. Προϋπόθεση προς τούτο είναι η ελαχιστοποίηση των αβεβαιοτήτων και των κινδύνων. Η επιτυχής πορεία της χώρας, στο ρευστό και απαιτητικό παγκόσμιο περιβάλλον, απαιτεί τη συμβολή όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων. Πρωτίστως, οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας και οι πολιτικοί έχουμε χρέος να διασφαλίσουμε, τώρα και εις το διηνεκές, το αναγκαίο ευσταθές, ποιοτικό και αποτελεσματικό, πολιτικό πλαίσιο. Η ιστορία μας κρίνει όλους”.