Το 20,4% των νέων εκτός αγοράς εργασίας
Μεγάλος απών ανέκαθεν από την ελληνική εκπαίδευση ήταν ο επαγγελματικός προσανατολισμός των μαθητών και η έλλειψη κουλτούρας ενημέρωσης για τα περί εργασίας ή μισθωτής σκλαβιάς, όπως έχει πλέον καταντήσει.
Δυστυχώς, τα αποτελέσματα αυτής της κατάστασης τα βιώνουμε, όχι μόνο, όσοι στη μέση ή σε μεγάολη ηλικία έμειναν άνεργοι και δεν γνωρίζουν επαγγελματικά κάποια άλλη τέχνη για να εξασκήσουν και θα πρέπει ή να καθίσουν εκ νέου στα θρανία ή να καταφύγουν σε άλλες λύσεις επιβίωσης, αλλά και οι μαθητές που δεν ενημερώνονται επαρκώς γύρω από τη ζούγκλα που επικρατεί στον εργασιακό χώρο.
Οπως και να έχει, αυτή η εξέλιξη δεν ωφελεί κανέναν.
Αμαθεια, αδιαφορία, αβεβαιότητα
Το 20,4% (ή ένας στους πέντε) των νέων ηλικίας 15 έως 24 ετών βρίσκεται εκτός αγοράς εργασίας και εκτός συστήματος εκπαίδευσης ή κατάρτισης, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει σχετική έκθεση της Επιτροπής Απασχόλησης της Κομισιόν που δημοσιεύτηκε στις 28 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες με βάση τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας (Εurostat).
Ανήκουν, δηλαδή, αυτοί οι νέοι, στην πληθυσμιακή ομάδα με την… κωδική ονομασία “ΝΕΕΤ”, δηλαδή «Χωρίς εκπαίδευση, εργασία ή κατάρτιση» (“Not in Education, in Employment or Training”).
Η απογραφή του πληθυσμού στην Ελλάδα το 2011 δείχνει πως το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί περίπου σε 450.000 άτομα, με το μεγαλύτερο μέρος αυτών –μάλιστα- να ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 15 – 19 ετών και το μικρότερο σε εκείνη των 20-24 ετών.
Το μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση των “NEET” ανέρχεται σε 13% και 12,8% στην ευρωζωνη. Την θλιβερή αυτή πρωτιά μοιράζεται λίγο – πολύ η Ελλάδα, μαζί με την Ιταλία και τη Βουλγαρία. Στην Ιταλία, την τρίτη ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης, οι ΝΕΕΤs ανέρχονται στο 22,2% των νέων 15-24 ετών, ενώ στην Βουλγαρία ανέρχονται στο 21,6%. Τα χαμηλότερα ποσοστά των NEETs συναντώνται στο Λουξεμβούργο (5%), την Ολλανδία (5,1%) και στη Γερμανία (6,3%), δηλαδή δύο φορές κάτω από το μέσο όρο στην ΕΕ και την Ευρωζώνη.
Πάντως, κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ (12,9%) και της ευρωζώνης (13,8%) βρίσκεται το ποσοστό όσων στην Ελλάδα εγκαταλείπουν το σχολείο (10,3%). Από εκεί και πέρα, όμως, αρχίζει η… κατρακύλα:
Πρωτιά στην ΕΕ σε μακροχρόνια ανέργους
Οι μακροχρόνια άνεργοι στην Ελλάδα φτάνουν το 18,5% του εργατικού δυναμικού έναντι μόλις 6% στην ευρωζώνη. Αξίζει να επισημανθεί πως το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων στην Ελλάδα είναι τριπλάσιο σε σχέση με το αντίστοιχο στην ευρωζώνη (18,5% έναντι 6%), ενώ το ποσοστό των ανέργων γενικά είναι λίγο παραπάνω από διπλάσιο (25,9% έναντι 11,5%).
To ποσοστό ανεργίας στους νέους 15 -24 ετών στην Ελλάδα ανέρχεται στο 49,3% έναντι 23,5% στην ευρωζώνη.
Η ανεργία στην Ελλάδα ανέρχεται στο 25,9% έναντι του 11,5% στην ευρωζώνη.
Η απασχόληση στην Ελλάδα στις ηλικίες 20 -64 ετών ανέρχεται στο 52,9% έναντι 67,7% στην ευρωζώνη, αν και ο ενεργός πληθυσμός στην Ελλάδα κινείται κοντά στο ευρωπαϊκό μέσο όρο(72,7% έναντι 76,7%).
Η ψυχρή λογική των αριθμών αποκαλύπτει ότι το Μνημόνιο δεν έφερε ανάπτυξη αλλά ανεργία, πείνα και φτώχεια στους μη «προνομιούχους» Ελληνες και Ελληνίδες που δεν έχουν μπάρμπα στην Κορώνη.
Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr