«180» VS «121»: Πήραν φωτιά τα τηλέφωνα με τους ανεξάρτητους βουλευτές

Άναψαν τα τηλέφωνα και οι επικοινωνίες των κομματικών επιτελείων με τους 24 ανεξάρτητους βουλευτές, που αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα κλειδιά για την προεδρική εκλογή, της οποίας η πρώτη ψηφοφορία ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση για τη 17η Δεκεμβρίου.

 

Τα πολιτικά σενάρια που κυκλοφορούσαν για την ψήφο των ανεξάρτητων βουλευτών είναι έτοιμα να γίνουν πραγματικότητα σε λίγες ημέρες, όταν οι βουλευτές θα δηλώσουν τη θετική ή αρνητική ψήφο τους στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθορίζοντας σε μεγάλο βαθμό την πορεία της χώρας. Οι ανεξάρτητοι βουλευτές το τελευταίο χρονικό διάστημα στην πλειοψηφία τους με δηλώσεις και τοποθετήσεις έχουν προϊδεάσει για τη στάση που θα κρατήσουν στην προεδρική εκλογή.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αριθμούν 155 βουλευτές και υπολείπονται ακόμα 25 για να συμπληρωθεί ο μαγικός αριθμός των 180, με τον οποίο εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

 

Υπέρ της εκλογής

Με το «ναι» στην προεδρική εκλογή «φλερτάρουν» 13 ανεξάρτητοι βουλευτές. Κατά των πρόωρων εκλογών και υπέρ της ψήφισης Προέδρου της Δημοκρατίας έχουν τοποθετηθεί 4 βουλευτές και συγκεκριμένα οι Σπ. Λυκούδης, Κατερίνα Μάρκου και Γρ. Ψαριανός, που προέρχονται από τη ΔΗΜΑΡ, καθώς και ο Χρ. Αηδόνης, ο οποίος έχει δηλώσει ότι αποτελεί παράγοντα σταθερότητας.

 

Πιο κοντά στο «ναι» στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας βρίσκονται ακόμα 9 ανεξάρτητοι βουλευτές, εκ των οποίων ο Β. Οικονόμου, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα καθορίσει την τελική στάση του από το όνομα του υποψηφίου, ο Γ. Κασαπίδης και ο Κ. Γιοβανόπουλος, ο οποίος από το βήμα της Βουλής ζήτησε να μην τον βρίζουν από τον ΣΥΡΙΖΑ εάν ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

 

Θετικός στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας είναι και ο Π. Μελάς, ο οποίος αποχώρησε από τους ΑΝΕΛ. Με θετική ψήφο, υπό την προϋπόθεση της εθνικής συναίνεσης, έχουν εμφανιστεί οι κ. Π. Μουτσινάς, Γ. Κουράκος και Γ. Νταβρής. Ο τελευταίος καταψήφισε τον προϋπολογισμό, δήλωσε όμως ότι ψηφίζει τα κονδύλια για τα υπουργεία Αμυνας και Εξωτερικών. Επίσης ο πρώην υπουργός Β. Πολύδωρας έχει ξεκαθαρίσει ότι εάν βρεθούν 179, θα είναι ο 180ός, αφήνοντας να εννοηθεί ότι διατίθεται να ψηφίσει «ναι». Τέλος ο Β. Καπερνάρος, με την επίθεση που πραγματοποίησε προς τον ΣΥΡΙΖΑ, στην ομιλία του στη Βουλή, για τις κατηγορίες περί αποστασίας, έδειξε πως σκοπεύει να ψηφίσει θετικά στην προεδρική εκλογή.

 

Κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ

Με το στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει ταχθεί κατά της ψήφισης Προέδρου της Δημοκρατίας, με στόχο την πρόκληση πρόωρων εκλογών, βρίσκονται πολύ κοντά 8 ανεξάρτητοι βουλευτές. Οι επικεφαλής της κίνησης «Κοινωνία Πρώτα», Οδ. Βουδούρης, ο οποίος προέρχεται από τη ΔΗΜΑΡ, και Θ. Παραστατίδης, που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, συναντήθηκαν πρόσφατα με τον Αλ. Τσίπρα και συμφώνησαν ότι δεν θα δώσουν την ψήφο τους για Πρόεδρο της Δημοκρατίας πριν ανακοινωθούν οι ημερομηνίες ψηφοφορίας. Η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Θ. Τζάκρη, συναντήθηκε και αυτή με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και συντάχθηκε μαζί του εν όψει της προεδρικής εκλογής.

 

«Οχι» στον Πρόεδρο αναμένεται να ψηφίσει και η Ραχήλ Μακρή, η οποία ανεξαρτητοποιήθηκε από τους ΑΝΕΛ, αλλά και ο Π. Τατσόπουλος, ο οποίος έχει επισημάνει πως θα ακολουθήσει τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, αφού εκλέχθηκε με τις γραμμές του.

 

Ο Μίμης Ανδρουλάκης απάντησε με ένα τριπλό «όχι» μέσω των κοινωνικών δικτύων στην απόφαση της κυβέρνησης να ανακοινώσει την πρώτη διαδικασία εκλογής για τις 17 Δεκέμβρη. Στην ίδια γραμμή αναμένεται να κινηθεί και ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μ. Μπόλαρης, καθώς και η προερχόμενη από τους ΑΝΕΛ, Χρ. Γιαταγάνα, η οποία έχει συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Ερωτηματικά όμως προκάλεσε η απουσία της κ. Γιαταγάνα από την ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό και κοινοβουλευτικοί κύκλοι δεν αποκλείουν και αλλαγή της στάσης της στο Κοινοβούλιο.

 

Αναποφάσιστη είναι η ανεξάρτητη βουλευτής Μ. Ιατρίδη, καθώς και οι προερχόμενοι από τη Χρυσή Αυγή, Στ. Μπούκουρας, και Χρ. Αλεξόπουλος, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται να ψηφίσουν θετικά, προκειμένου να αποφευχθούν οι εκλογές.

 

Πηγή: Έθνος