Διχάζει η διαταγή αναγκαστικής σίτισης
Παρατείνεται το αδιέξοδο στην υπόθεση Ρωμανού, ενώ μέρα με τη μέρα εντείνονται οι αντιδράσεις αλλά και οι διεργασίες για την εξεύρεση λύσης.
Σήμερα αναμένεται η συνάντηση των γονιών του νεαρού κρατουμένου με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, όμως ο Νίκος Ρωμανός συνεχίζει την απεργία πείνας που ξεκίνησε πριν από 28 ημέρες και εξετάζει το ενδεχόμενο να ξεκινήσει και απεργία δίψας σε περίπτωση που ψηφιστεί η τροπολογία για την εξ αποστάσεως παρακολούθηση μαθημάτων.
Σε ιδιόχειρο σημείωμά του, το οποίο κοινοποίησε μέσω του δικηγόρου του, ο 21χρονος απεργός πείνας εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του με την προγραμματισμένη συνάντηση χαρακτηρίζοντάς την ως ενέργεια που στέκεται απέναντι στον αγώνα και τις αρχές του:
«Δηλώνω σε όλους τους τόνους ότι το αίτημα των γονιών μου να συναντήσουν τον Σαμαρά είναι κάτι που με βρίσκει εντελώς αντίθετο. Προφανώς κατανοώ την αγωνία τους, αφού κινδυνεύει να χαθεί το παιδί τους. Ομως ο Σαμαράς έχει πλήρη γνώση των γεγονότων και δεν χρειάζεται κανένα πυροσβεστικό ραντεβού για καταστάσεις που γνωρίζει ο Σαμαράς και επικροτεί».
Η κατάσταση της υγείας του χαρακτηρίζεται σταθερή. Η χθεσινή αξονική τομογραφία δεν έδειξε σοβαρές αλλοιώσεις, όμως οι γιατροί βρίσκονται σε ετοιμότητα, καθώς ο νεαρός έχει χάσει 15 κιλά και βρίσκεται σε πολύ κρίσιμο στάδιο.
Παρ’ όλα αυτά, οι γιατροί καθιστούν σαφές ότι η εντολή του εισαγγελέα για αναγκαστική σίτιση τους βρίσκει αντίθετους και επισημαίνουν ότι δεν είναι δυνατό να καλούνται οι ίδιοι να επιλύσουν τα πολιτικά προβλήματα που προκαλούνται από απεργίες πείνας.
«Υπάρχουν επιστημονικά και δεοντολογικά τεκμηριωμένες ενστάσεις της ιατρικής κοινότητας στην πρακτική αυτή. Είμαστε λοιπόν αναγκασμένοι να διευκρινίσουμε για πολλοστή φορά πως κανένας γιατρός δεν δικαιούται, σύμφωνα και με τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας, να ενεργεί αντίθετα προς τη βούληση του ασθενούς», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών, Δημήτρης Βαρνάβας. Εισαγγελικοί κύκλοι σημειώνουν ότι η νομοθεσία προβλέπει ότι οι ιατροί έχουν υποχρέωση να διενεργήσουν ιατρικές πράξεις για να διασφαλίσουν τη ζωή ενός ασθενούς, ακόμη και σε περιπτώσεις απεργίας πείνας και πως όταν ο απεργός πείνας φτάνει σε οριακό σημείο για τη ζωή του, τότε η κατάστασή του ισοδυναμεί ουσιαστικά με απόπειρα αυτοκτονίας.
Η συγκεκριμένη περίπτωση είναι η μοναδική κατά την οποία δεν απαιτείται συναίνεση του απεργού για να προχωρήσουν οι γιατροί στις αναγκαίες ιατρικές ενέργειες. Αλλιώς μπορεί να διωχθούν για έκθεση σε κίνδυνο.
Παρέμβαση για το θέμα έκανε χθες και ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος, μιλώντας στη Βουλή, ανέφερε πως «αν πάθει κάτι ο Ρωμανός, το κρίμα στον λαιμό όσων ολιγώρησαν. Δώσαμε όλες τις δυνατότητες σε έγκλειστους να δίνουν Πανελλαδικές. Κάποιοι μπήκαν στα ΑΕΙ. Πρέπει να τους δώσουμε τη δυνατότητα να σπουδάσουν. Οσοι κατακρίνουν αυτήν τη θέση να σκεφτούν πως στην αγκαλιά του παιδιού αυτού σε ηλικία 16 ετών πέθανε δολοφονημένος ο συνομήλικος φίλος του».
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου γνωστοποίησε ότι πέραν της τροπολογίας για εξ αποστάσεως παρακολούθηση θα προστεθεί και η λύση με τα βραχιολάκια όταν αρχίσει να εφαρμόζεται το σύστημα.
Το βράδυ από το βήμα της Βουλής απηύθυνε μάλιστα έκκληση προς τον Νίκο Ρωμανό λέγοντας: «Οποια κι αν είναι η στόχευσή του για το μέλλον, όποια κι αν είναι τα όνειρά του, ακόμη κι αν αυτό είναι να περάσει την υπόλοιπη ζωή του μισώντας το κράτος και το σύστημα, ακόμη και εμένα προσωπικά, αυτό μπορεί να το πράξει μόνο ζωντανός και υγιής κι εύχομαι από καρδιάς να σταματήσει την απεργία πείνας».
Πηγή: Έθνος