Μήνυμα από Νέα Υόρκη στέλνουν ξένοι επενδυτές
Μπροστά του είχε μόνο μία λευκή κόλλα Α4. Πίσω του, την εντυπωσιακή θέα στους ουρανοξύστες της Νέας Υόρκης.
Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής άκουγε με υπομονή τον συνομιλητή του να αναπτύσσει επιχειρήματα για τις ευκαιρίες στην Ελλάδα και τα «έξυπνα κεφάλαια» που επενδύουν στη χώρα. Τελικά, γύρισε τη σελίδα αποκαλύπτοντας τις σκέψεις του: το χαρτί περιείχε τα κόμματα του ελληνικού Κοινοβουλίου με τον αριθμό των εδρών τους και όλους τους ανεξάρτητους βουλευτές ονομαστικά.
Αυτό που τον απασχολούσε δεν ήταν η αργή πρόοδος των μεταρρυθμίσεων και των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, αλλά το αν θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή ή θα γίνουν πρόωρες εκλογές.
Η ίδια ανησυχία ήταν διάχυτη στο 16ο ετήσιo Capital Link Invest in Greece Forum τη Δευτέρα στο ιστορικό Metropolitan Club της αμερικανικής μητρόπολης. Ο ένας μετά τον άλλον οι επενδυτές που μιλούσαν εμφανίζονταν επιφυλακτικοί να τοποθετηθούν στην Ελλάδα εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας. Και αυτό, παρά τη συμμετοχή δεκάδων επενδυτικών ταμείων στο συνέδριο, τις 150 ιδιωτικές συναντήσεις που είχαν με εκπροσώπους εταιρειών και της κυβέρνησης και τις σημαντικές ευκαιρίες που δήλωναν ότι «βλέπουν» στα ελληνικά ομόλογα, στο χρηματιστήριο και στην πραγματική οικονομία.
Μεγάλοι επενδυτές έχουν παγώσει τα επενδυτικά τους σχέδια στην Ελλάδα μέχρι να απομακρυνθεί ο πολιτικός κίνδυνος. Κάποιοι κωλυσιεργούν, χρησιμοποιώντας το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες για να επιτύχουν ευνοϊκότερους όρους. Λιγότεροι, κυρίως τα βραχυπρόθεσμα κεφάλαια υψηλού ρίσκου, βλέπουν την αβεβαιότητα ως ευκαιρία να τοποθετηθούν στη χώρα. Οπως το έθεσε χαρακτηριστικά ο Τζέισον Νιου της Blackstone, «αν το αποτέλεσμα των εκλογών είναι θετικό, η Ελλάδα θα είναι χρυσωρυχείο. Αν είναι αρνητικό… θα είναι το αντίθετο». Το τι σημαίνει «θετικό εκλογικό αποτέλεσμα» για τους επενδυτές προδίδουν οι ερωτήσεις τους στο περιθώριο του φόρουμ.
Αυτές επικεντρώνονταν στο αν η κυβέρνηση συνασπισμού θα επιβιώσει, αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει αυτοδυναμία και ποια θα είναι η πολιτική του μετά τις εκλογές. Νεαρός εκπρόσωπος της Alden Global δοκίμαζε τις πολιτικές γνώσεις των Ελλήνων συνομιλητών του ρωτώντας ακόμη και για τις εξελίξεις στο κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Ισως η πιο ξεκάθαρη θέση ήταν του ιδρυτή της Paulson & Co. Τζον Πόλσον, ο οποίος εμφανίστηκε στην έναρξη του συνεδρίου και δήλωσε ότι έχει σταματήσει τις επενδύσεις του στη χώρα εν αναμονή του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών. Οπως τόνισε, «η Ελλάδα βρίσκεται στην αρχή μιας εξαιρετικής ανατροπής. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι πολιτική σταθερότητα». Το μήνυμά του ήταν σαφές: Οταν επιτευχθεί η σταθερότητα, θα συνεχίσουμε τις επενδύσεις μας. Μέχρι τότε, θα απέχουμε.
Χαρακτηριστική είναι επίσης η προειδοποίηση που μετέφερε πρόσφατα Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής ο οποίος επείσθη να τοποθετηθεί στη χώρα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό: «Αν μας φοβίσετε τώρα», είπε, «θα είναι μάταιος κόπος να μας ξανακαλέσετε σε δύο χρόνια». Πιο χαμηλά στις τάξεις της Wall Street, νεαρά στελέχη ελληνικής καταγωγής σημείωναν στα πηγαδάκια του συνεδρίου ότι η εμμονή τους με την Ελλάδα θέτει σε κίνδυνο τη θέση τους, καθώς μία αποτυχημένη επένδυση μπορεί να συγχωρεθεί μία φορά, αλλά όχι και δεύτερη.
«Είμαστε παγκόσμια εταιρεία και πρέπει να δικαιολογούμε τις αποφάσεις μας στο διοικητικό μας συμβούλιο», εξηγούσε στέλεχος της Calamos Investments στο βραδινό δείπνο, όπου βραβεύθηκε ο Τζορτζ Λογοθέτης της Libra Group για την κοινωνική προσφορά του.
Κι ενώ διάφορα κεφάλαια δείχνουν ενδιαφέρον για τον τουρισμό, τον κλάδο τροφίμων, τη ναυτιλία και την ενέργεια, χαρακτηριστική είναι η εκτίμηση του κ. Νιου της Blackstone ότι, ανεξαρτήτως κλάδου, η δημιουργία αποδόσεων θα είναι δύσκολη όσο διαρκεί η πολιτική αστάθεια, καθώς κρύβει την ενδογενή αξία των επιχειρήσεων. Αλλά και πιο μακροπρόθεσμα, είναι ανησυχητικό ότι επανέρχεται ένα μεγάλο «αν»: όπως λέει στην «Κ», «η Ελλάδα αποτελεί πολύ ενδιαφέρουσα ευκαιρία για τους επενδυτές μακροπρόθεσμα, εφόσον παραμείνει στην Ευρωζώνη».
Η φωνή από το υπερπέραν…
Ο συντονιστής του πρώτου πάνελ, δημοσιογράφος του Bloomberg Πιμ Κοξ, προκάλεσε χαμόγελα όταν σχολίασε την προβληματική τηλεφωνική σύνδεση με τον επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ελλάδα Ρισί Γκογιάλ, που μίλησε στο συνέδριο από την Ουάσιγκτον. Οταν ακούστηκε με κάποια καθυστέρηση το πρώτο «hello» του κ. Γκογιάλ, ο χαιρετισμός του ήταν σαν να ερχόταν από το υπερπέραν.
«Η φωνή του…», αναφώνησε ο κ. Κοξ, χωρίς να ολοκληρώσει την φράση του. Η ματιά του όμως στράφηκε στον ουρανό υπονοώντας τον Θεό, προς γενική θυμηδία. Ο κ. Γκογιάλ δεν άκουσε την εισαγωγή που επιχείρησε να κάνει ο Αμερικανός δημοσιογράφος και ξεκίνησε την παρέμβασή του.
Ο κ. Κοξ τελικά σταμάτησε την προσπάθεια, αλλά όχι πριν σχολιάσει ότι κάπως έτσι ήταν και το σοβιετικό ραδιόφωνο. Το δε σχόλιό του ότι «όταν το ΔΝΤ μιλάει κανείς άλλος δεν μπορεί να μιλήσει, διότι δεν ακούει» προκάλεσε το γέλιο σε πολλούς πικραμένους παρισταμένους. Η φυσική απουσία του κ. Γκογιάλ αποδόθηκε από τον διοργανωτή του συνεδρίου Νικόλα Μπορνόζη σε φόρτο εργασίας, καθώς μελετούσε τις προτάσεις που είχε λάβει από την ελληνική πλευρά το Σαββατοκύριακο. Μία λίγο διαφορετική εκτίμηση, όμως, είναι ότι θέλησε να αποφύγει μία οποιαδήποτε συζήτηση με τον παρευρισκόμενο υφυπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα προτού η τρόικα διαμορφώσει τη θέση της απέναντι στις κυβερνητικές προτάσεις.
Πηγή: Καθημερινή