Το Κυπριακό στο επίκεντρο
Η αποκλιμάκωση της κυπριακής κρίσης, που έχει προκληθεί εξαιτίας του «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ, βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης που είχαν ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και ο Τούρκος ομόλογός του Αχμέτ Νταβούτογλου. Παρόντων των δύο υπουργών Εξωτερικών, των κ. Ευ. Βενιζέλου και Μ. Τσαβούσογλου, η ελληνική πλευρά κατέστησε με ιδιαίτερη έμφαση σαφές ότι το Κυπριακό αποτελεί το κλειδί για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά και για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Μετά το πέρας της συζήτησης ακολούθησε νέα συνάντηση ανάμεσα στους δύο ΥΠΕΞ, η οποία είχε διάρκεια 20 λεπτών. Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Αντ. Σαμαράς είχε αμέσως μετά τη συνάντηση με τον κ. Νταβούτογλου τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Αναστασιάδη.
Οπως δήλωσε ο πρωθυπουργός στον χαιρετισμό του στο ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ, μετά τη συνάντηση με τον κ. Νταβούτογλου ενημέρωσε τον Κύπριο πρόεδρο για τις συζητήσεις που έγιναν με τον κ. Νταβούτογλου και του μετέφερε τους χαιρετισμούς του. Ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε αισιόδοξος για την περαιτέρω βελτίωση των διμερών οικονομικών σχέσεων, τόνισε όμως ότι η καλή γειτονία αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη όλων των πτυχών των διμερών σχέσεων. Από την πλευρά του, ο κ. Νταβούτογλου χαρακτήρισε τη συνάντηση πολύ σημαντική, ενώ αναφέρθηκε σε κοινή εκμετάλλευση του φυσικού αερίου της Κύπρου από τις δύο κοινότητες και μεταφορά του στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας.
Πηγές του υπ. Εξωτερικών εξέφραζαν χθες συγκρατημένη αισιοδοξία για την κατάληξη της προσπάθειας για αποκλιμάκωση, και μιλούσαν για μια ρεαλιστική προσέγγιση και από τις δύο πλευρές. Σήμερα θα υπάρξει κοινό ανακοινωθέν των δύο πρωθυπουργών, όπως ενημέρωσαν τουρκικές πηγές και επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ κ. Κ. Κούτρας. Επίσης, η ελληνική πλευρά εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία ως προς τα σημεία σύγκλισης ανάμεσα στους κ. Βενιζέλο και Τσαβούσογλου, τα οποία αφορούν τους χειρισμούς για το πώς θα επιστρέψουν οι δύο πλευρές στην Κύπρο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά και τους χειρισμούς σε σχέση με τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας. Για τον σκοπό αυτό θα υπάρξει σήμερα το πρωί συνάντηση ανάμεσα στον Γ.Γ. του ΥΠΕΞ, πρέσβη κ. Μητσιάλη, και τον μόνιμο Τούρκο ΥΦΥΠΕΞ, Φ. Σινιρλιόγλου, και ενδέχεται να γίνουν ανακοινώσεις σχετικά στη σημερινή συνέντευξη Τύπου.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν εκτεταμένα και τα σημαντικότερα ζητήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Εγινε επισκόπηση της πορείας των διερευνητικών επαφών για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, των θαλάσσιων ζωνών και της ΑΟΖ, αλλά και συζήτηση για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Επίσης συζητήθηκε η θέση των δύο κρατών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αλλά και οι προοπτικές της Ε.Ε. και η θέση της Τουρκίας απέναντι σε αυτές. Συζητήθηκαν επιπλέον ζητήματα μειονοτήτων, όπου η ελληνική πλευρά απέρριψε την έννοια της αμοιβαιότητας.
Χθες το απόγευμα, διοργανώθηκε ένα επιχειρηματικό φόρουμ ανάμεσα σε Ελληνες και Τούρκους επιχειρηματίες, στο οποίο υπήρξαν πολλές σημαντικές συμμετοχές και από τις δύο πλευρές. Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε πολύ ενθαρρυντική την εξέλιξη των διμερών οικονομικών σχέσεων τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντας ότι η Τουρκία έχει γίνει ο πρώτος εξαγωγικός μας προορισμός και ότι το διμερές εμπόριο έχει φτάσει τα 4,8 δισ. Προηγουμένως, ο κ. Νταβούτογλου είχε γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια. «Είμαστε γείτονες και θα παραμείνουμε γείτονες και γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε καλοί γείτονες», τόνισε ο κ. Παπούλιας. Η «γεωγραφία δεν αλλάζει, έχετε απόλυτο δίκιο», απάντησε ο κ. Νταβούτογλου, ο οποίος τον κάλεσε να επισκεφθεί την Αγκυρα. Σήμερα θα πραγματοποιηθούν οι υπουργικές συναντήσεις και θα συνεδριάσει από κοινού το συμβούλιο των υπουργών υπό τους δύο πρωθυπουργούς. Το απόγευμα, στο αεροδρόμιο, ο κ. Νταβούτογλου θα συναντηθεί με τον κ. Τσίπρα.
Πηγή: Καθημερινή