Stratfor: Ξανά στο επίκεντρο της κρίσης η Ελλάδα το 2015

Για επιστροφή της Ελλάδας στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής κρίσης από τον επόμενο χρόνο, κάνει λόγο σε ανάλυσή του το αμερικανικό ινστιτούτο γεωπολιτικών αναλύσεων Stratfor, αναφερόμενο στην πολιτική αστάθεια που ενδέχεται να προκύψει όταν έρθει η ώρα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία αν δεν καταστεί εφικτή, θα οδηγήσει την χώρα σε πρόωρες εκλογές και ξανά σε αβεβαιότητα. Όπως επισημαίνεται στην ανάλυση, το 2015 θα είναι χρονιά με ανατροπές στο πολιτικό τοπίο πολλών ευρωπαϊκών χωρών.

 

«Η ευρωπαϊκή οικονομική κρίση αργά, αλλά σταθερά, διαβρώνει τα πολιτικά συστήματα πολλών χωρών της (γηραιάς) ηπείρου. Αναδύονται νέοι παίχτες που απειλούν τους παραδοσιακούς. Συμμαχίες και συμβάντα που φαινόταν αδιανόητα μόλις πριν από λίγα χρόνια, τώρα συζητούνται ανοιχτά σε όλη την Ευρώπη…Βασικά μέλη της ΕΕ, όπως η Σουηδία, η Ισπανία, η Βρετανία και πιθανώς η Ελλάδα θα έχουν εκλογές το 2015. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτές οι χώρες θα δουν αποτελέσματα που κανείς δεν θα τα θεωρούσε πιθανά το 2008», επισημαίνει στην εισαγωγή του το Stratfor, συγκρίνοντας τις πολιτικές εξελίξεις στην χώρα μας με αυτές σε άλλα κράτη όπως η Ισπανία:

 

«Η Ελλάδα αποτελεί ένα παράδειγμα για το πώς θα μπορούσε να είναι η ισπανική πολιτική σκηνή στο μέλλον. Όπως και η Ισπανία, η Ελλάδα είχε ένα σχετικά σταθερό δικομματικό σύστημα στο οποιο η κεντροδεξιά και η κεντροαριστερά μοιράζονταν ανά περιόδους την εξουσία. Ωστόσο η οικονομική κρίση προκάλεσε ταχεία άνοδο του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ, που είναι αντίθετος στα μέτρα λιτότητας της ΕΕ τα οποία στηρίζουν τα μεγάλα κόμματα. Το 2012, χρειάστηκαν δύο εκλογικές αναμετρήσεις για τα κόμματα εξουσίας να μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού και να κρατήσουν μακριά τον ΣΥΡΙΖΑ, μια πολιτική συμμαχία που παλιότερα, πριν την κρίση, θα φαινόταν αδιανόητη» σημειώνει το Stratfor σε ανάλυσή του με τίτλο: «Ευρώπη, όταν το αδιανόητο γίνεται δυνατό» και προσθέτει:

 

«Ωστόσο η Ελλάδα είναι πιθανό να επιστρέψει στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής κρίσης τον επόμενο χρόνο, όταν το κοινουβούλιο επιχειρήσει να εκλέξει νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αν δεν το πετύχει, θα πρέπει να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Με τον ΣΥΡΙΖΑ να έρχεται πρώτος στις δημοσκοπήσεις, αυτή την φορά θα είναι πιο δύσκολο να τον κρατήσουν μακριά από την εξουσία. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποσχεθεί αναδιάρθρωση του χρέους, μια κίνηση που θα προκαλέσει νευρικότητα στις αγορές και αβεβαιότητα στην ευρωζώνη σε μια περίοδο που η Ευρώπη θεώρησε ότι πέρασε σε φάση σταθερότητας.

 

Όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υποσχέθηκε να επέμβει στις χρηματαγορές πριν από σχεδόν δύο χρόνια, η ΕΕ έπαψε να έχει αυτή την αίσθηση του επείγοντος που την διακατείχε στα αρχικά στάδια της κρίσης. Η ΕΕ και ιδιαίτερα η Γερμανία, επέλεξε σύνεση αντί για δράση. Αν η Ελλάδα προκαλέσει εκ νέου χρηματοπιστωτική αναστάτωση στην Ευρώπη, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συζητήσουν όλα τα θέματα που αποφεύγουν μέχρι στιγμής» καταλήγει στην ανάλυσή του για την χώρα μας το Stratfor.

 

Αλλαγή πολιτικού σκηνικού και στην Ισπανία

To ινστιτούτο αναφέρεται και στις πολιτικές εξελίξεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ισπανία, όπου θα διεξαχθούν εκλογές στο τέλος του 2015 και «ο αντίκτυπος στο πολιτικό σύστημα θα είναι μεγάλος», σύμφωνα με την ανάλυση, «καθώς η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση και μια σειρά από σκάνδαλα διαφθοράς στα οποία εμπλέκεται το κυβερνών κόμμα, έδωσαν μεγάλη ώθηση στο αριστερό κόμμα διαμαρτυρίας Podemos που συστάθηκε λιγότερο από ένα χρόνο πριν και ζητά…αναδιάρθρωση του ισπανικού χρέους. Οι δημοσκοπήσεις του δίνουν γύρω στο 28%, ποσοστό μεγαλύτερο από το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα και το σοσιαλιστικό PSOE.

 

Πριν την κρίση, το άθροισμα των ποσοστών που συγκέντρωναν τα κόμματα εξουσίας της Ισπανίας, κυμαίνονταν στο 70%-80%. Οι εκλογές του 2015 θα είναι ίσως η πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία της χώρας που συνδυαστικά το ποσοστό τους θα πέσει κάτω από το 50%. Η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως άβολη για το PSOE που έχει μετακινηθεί προς τα αριστερά για να προσελκύσει ψηφοφόρους του Podemos. Το κόμμα θα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να ρισκάρει να χάσει ψηφοφόρους από την αριστερά, συμμαχώντας με το Λαϊκό Κόμμα, ή να χάσει τους μετριοπαθείς, συμμαχώντας με το Podemos» επισημαίνει το Stratfor.