Μανιάτης: Εντονο ενδιαφέρον επενδυτών για τους υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα

Κι άλλες ξένες εταιρίες, μετά την ExxonMobil και την Total, αγόρασαν πακέτα σεισμικών δεδομένων από τα 20 θαλάσσια οικόπεδα για το διαγωνισμό των ερευνών υδρογονανθράκων, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης στη διάρκεια ομιλίας του στο συνέδριο του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου με θέμα “η ώρα της ελληνικής οικονομίας”.

 

Ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών για τα σεισμικά δεδομένα μας γεμίζει αισιοδοξία, ενώ επανέλαβε πως “η Ελλάδα αποτελεί έναν νέο τόπο τροφοσίας της Ε.Ε. με υδρογονάνθρακες”.

Εξάλλου, ο υπουργός ΠΕΚΑ στην ομιλία του υπογράμμισε πως η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι νέες πηγές ενεργειακής προμήθειας της Ε.Ε. και όπως είπε χαρακτηριστικά: “Για πρώτη φορά κοιτάζουμε τους γείτονες και τους εταίρους μας στα μάτια τους”.

 

Έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά και στη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών και αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλου με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, υποστηρίζοντας ότι υπήρχε κλίμα συναίνεσης στα εθνικά θέματα και αυτό είναι ένα μήνυμα προς τους γείτονες αλλά και τους επενδυτές.

 

Ο κ. Μανιάτης έκανε επίσης γνωστό ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνουν από τις Βρυξέλλες επίσημες ανακοινώσεις για τον αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου East Med Ισραήλ-Κύπρου- Ελλάδας – Ιταλία, τονίζοντας πως είναι τεχνικά και οικονομικός βιώσιμος αγωγός.

 

Αναφέρθηκε στους άλλους δύο αγωγούς που συμμετέχει η Ελλάδα και είναι ο TAP και ο κεντρικός διάδρομος Β.Ελλάδας – Βουλγαρίας – Ρουμανίας – Ουγγαρίας με σκοπό τον εφοδιασμό της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.

 

Τέλος ο υπουργός ΠΕΚΑ κράτησε αποστάσεις από τις ανακοινώσεις της Ρωσίας και της Τουρκίας για νέο αγωγό που θα καταλήγει στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ενώ σχετικά με τις επιπτώσεις των τιμών του πετρελαίου στις επενδύσεις για τους υδρογονάνθρακες σημείωσε ότι πρόκειται για μακροπρόθεσμες επενδύσεις.

 

Αρ. Ζερβός

 

Στην ίδια εκδήλωση ο πρόεδρος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός αναφέρθηκε στο θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, λέγοντας ότι τις προσεχείς εβδομάδες οι υποψήφιοι επενδυτές θα κληθούν να υποβάλλουν τις δεσμευτικές τους προσφορές για το 66% του Διαχειριστή, ενώ έκανε κι έναν απολογισμό των επενδύσεων της ΔΕΗ καθώς και των ενεργειών του για τη μείωση του λειτουργικού κόστους της επιχείρησης.

 

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο θέμα των επικείμενων αποφάσεων για το ρυθμιστικό πλαίσιο της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας λέγοντας πως “χρειαζόμαστε ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που θα οδηγεί στην απελευθέρωση της αγοράς αλλά με δίκαιους κανόνες”.

 

Γ. Περιστέρης

 

Στα προβλήματα της αγοράς των ΑΠΕ αναφέρθηκε ο επικεφαλής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης λέγοντας ότι “η αγορά χρειάζεται εξορθολογισμό”. Και παρέθεσε δύο στοιχεία:

 

1. Υπάρχουν καθυστερήσεις και αστοχίες στον ενεργειακό σχεδιασμό για τις ΑΠΕ.

 

2. Η μη εισπραξιμότητα λογαριασμών λόγω της κρίσης έχει επιπτώσεις στη ΔΕΗ αλλά και στη συνέχεια και στην εγχώρια αγορά, αφού καθυστερούν οι πληρωμές των παραγωγών.

 

Ο ίδιος είπε ότι πρέπει να δώσουμε προσοχή στα εγχώρια καύσιμα που είναι ο λιγνίτης και οι ΑΠΕ.

 

Υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη υλοποίησης των ηλεκτρικών διασυνδέσεων με τα νησιά. Το κόστος των ντιζελοκίνητων μονάδων παραγωγής ρεύματος που πληρώνουν οι καταναλωτές είναι 800 εκατ. ευρώ.

 

Μ. Ρήγας

Τον προβληματισμό του για το μέλλον των επενδύσεων στον τομέα των υδρογονανθράκων λόγω της πτώσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου εξέφρασε ο διευθλυνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas Μαθιός Ρήγας.

 

Όπως είπε χαρακτηριστικά για κάθε πτώση της τιμής κατά ένα δολάριο μειώνονται κατά 1% και οι επενδύσεις, υπενθυμίζοντας ότι τις τελευταίες εβδομάδες οι τιμές έχουν υποχωρήσει κατά 40%. Ο κ. Ρήγας αναφερόμενος στις έρευνες που έχει αναλάβει η εταιρία του συμμετέχοντας σε κοινοπραξίες στις περιοχές των Ιωαννίνων και του Κατακόλλου είπε ότι “υπάρχουν μπροστά τρία με πέντε χρόνια ερευνών πριν ανακοινωθούν με βεβαιότητα το ύψος των αποθεμάτων πετρελαίου”.

 

Πηγή: Έθνος