ΕΚΑΒ: Πάνω από 1000 τα περιστατικά χρηστών ουσιών σε ένα χρόνο στη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα από 1000 περιστατικά χρηστών παράνομων ουσιών, σε κωματώδη ή ημικωματώδη κατάσταση, εκ των οποίων ένα ποσοστό 3% κατέληξε, διαχειρίστηκε το ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης σε όλη τη διάρκεια του 2013 σύμφωνα με στοιχεία αναδρομικής μελέτης η οποία θα παρουσιαστεί στο 25ο Ιατρικό Συνέδριο Ενόπλων Δυνάμεων.

 

Η χρήση παράνομων ουσιών παραμένει σοβαρό πρόβλημα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει η μελέτη των Ειδικών Κινητών Μονάδων Επείγουσας Προνοσοκομειακής Ιατρικής του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης για την εκπόνηση της οποίας συνεργάστηκαν οι: Ολυμπία Νικολαΐδου, Θεόδωρος Ασλανίδης, Χριστίνα Καραμπελίδου, Αγγελική Τσιούπα, Κοσμάς Ηλιάδης, Χρυσή Ματσικούδη.

Στην τελική καταγραφή των κλήσεων για χρήστες παράνομων ουσιών που διαχειρίστηκε το ΕΚΑΒ το 2013, συμπεριλήφθηκαν 1028 περιστατικά τα οποία αποτελούσαν το 1,7% του συνόλου των επειγόντων περιστατικών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης το 84% των περιστατικών ήταν άνδρες και το 16% γυναίκες. Το 46% συνέβη στη Δυτική Θεσσαλονίκη και το 49% συνέβαινε κατά τις ώρες 15:00-23:00. Η ηλικία των περισσότερων χρηστών (55%) ήταν μικρότερη των 35 ετών. Το 65% των περιστατικών ήταν σε κωματώδη κατάσταση, ενώ το υπόλοιπο 35% σε ημικωματώδη.

 

Στο 87% των περιπτώσεων ενημερώθηκε και η αστυνομία, ενώ όσον αφορά το αποτέλεσμα της κλήσης, μόνο το 33% των περιστατικών διακομίστηκε σε νοσοκομείο, ενώ στα υπόλοιπα υπήρξε είτε άρνηση (53%), είτε ακύρωση της κλήσης (5%). Σε ένα ποσοστό 9% δεν ανευρέθη ασθενής.

Το μέσο που εμπλέχθηκε στην πρώτη ανταπόκριση ήταν απλό ασθενοφόρο (41%) ή διασωστική μοτοσυκλέτα (59%), ενώ στην αντιμετώπιση τελικά η εμπλοκή συμπεριλάμβανε: απλό ασθενοφόρο (68%), διασωστική μοτοσυκλέτα (29%) και κινητή μονάδα (3%). Υπήρξαν 31 θάνατοι (3% επί του συνόλου).

Εξηγώντας γιατί διακομίστηκε μόνο το 33% στο νοσοκομείο, εκείνων που βρέθηκαν σε κωματώδη ή ημικωματώδη κατάσταση, η διευθύντρια του ΕΚΑΒ Χρυσή Ματσικούδη ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι στις περισσότερες τα περιστατικά αυτά αντιμετωπίζονται με την χορήγηση αντίδοτου. “Συνήθως τα άτομα αυτά δυσκολεύονται να αναπνεύσουν και με την χορήγηση αντιδότου συνέρχονται αμέσως και γι αυτό δεν χρειάζεται να διακομιστούν στο νοσοκομείο” πρόσθεσε η κ Ματσικούδη ενώ παράλληλα ανέφερε ότι η εικόνα για τις κλήσεις που δέχεται το ΕΚΑΒ για τέτοια περιστατικά είναι και φέτος παρόμοια με το 2013 αλλά συγκεκριμένα στοιχεία θα υπάρξουν στο τέλος του έτους.