Αεροδρόμια: Για 40 χρόνια στην κοινοπραξία FRAPORT – Κοπελούζου
Με 1,234 δισ. ευρώ εφάπαξ και ετήσιο μίσθωμα 22,9 εκατ. ευρώ, αναπροσαρμοζόμενο ετησίως με τον πληθωρισμό, η κοινοπραξία του γερμανικού ομίλου Fraport Ag και της Slentel Ltd, συμφερόντων Κοπελούζου, ανακηρύχθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ ως προτιμητέος επενδυτής για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας.
Οι επενδύσεις που αναμένεται να υλοποιηθούν ανέρχονται σε περίπου 330 εκατ. ευρώ σε χρονικό ορίζοντα τεσσάρων ετών, ενώ για όλη τη διάρκεια της παραχώρησης σε περίπου 1,4 δισ. ευρώ.
Τα ποσά αυτά είναι επιπλέον του εφάπαξ τιμήματος και του ετήσιου εγγυημένου καταβλητέου μισθώματος. Οι ιδιώτες θα αναλάβουν τη λειτουργία, διαχείριση και εκμετάλλευση 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας για 40 χρόνια, με δυνατότητα παράτασης για άλλα δέκα χρόνια.
Στις δύο ομάδες που έχουν συγκροτηθεί περιλαμβάνονται τα μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας, πλην της Αθήνας και του Ηρακλείου. Η πρώτη ομάδα αποτελείται από τους αερολιμένες Θεσσαλονίκης, Χανίων, Κέρκυρας, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς, Ακτίου και Καβάλας. Στη δεύτερη ομάδα έχουν ενταχθεί οι αερολιμένες Ρόδου, Κω, Σκιάθου, Μυκόνου, Σαντορίνης, Σάμου και Μυτιλήνης.
ΠΡΟΣΦΟΡΑ-ΕΚΠΛΗΞΗ
Χθές αποσφραγίστηκαν οι οικονομικές προσφορές, που υποβλήθηκαν στις 10 Οκτωβρίου από τα επενδυτικά σχήματα CASA (Corporation America S.A.), ΜΕΓΚΑ Α.Ε., FRAPORT AG – SLENTEL Ltd και VINCI Airports S.A.S. και AKTOR Παραχωρήσεις A.E. για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης των περιφερειακών αεροδρομίων (ομάδες Α και Β). Στη συνέχεια, με το άνοιγμα των φακέλων, το ΤΑΙΠΕΔ διαπίστωσε ότι η FRAPORT AC – SLENTEL Ltd υπέβαλε την υψηλότερη προσφορά και ανακηρύχθηκε προτιμητέος επενδυτής, σύμφωνα με τους όρους της πρόσκλησης υποβολής προσφορών.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ, ο προτιμητέος επενδυτής προσέφερε:
• για την ομάδα Α 609 εκατ. ευρώ εφάπαξ τίμημα και 11,3 εκατ. ευρώ ετήσιο εγγυημένο καταβλητέο μίσθωμα, αναπροσαρμοζόμενο ετησίως με τον πληθωρισμό • για την ομάδα Β 625 εκατ. ευρώ και 11,6 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, «το ποσό που προσέφερε η κοινοπραξία ήταν σημαντικά υψηλότερο τόσο από την ανεξάρτητη αποτίμηση όσο και από την αμέσως επόμενη προσφορά».
«ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΕΙΔΑΝ ΘΕΤΙΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ»
«Οι υψηλές προσφορές των επενδυτών προεξοφλούν τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και του τουρισμού και είναι μια απόδειξη ότι υπάρχουν σημαντικά διεθνή κεφάλαια που δεσμεύονται να επενδύσουν μακροπρόθεσμα στην Ελλάδα», αναφέρει μεταξύ άλλων σε δήλωση ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Πασχάλης Μπουχώρης, με αφορμή την ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων.
Σε δήλωση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μπουχώρης αναφέρει επίσης: «Η ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων με προσφορά που ανήλθε σε 1,234 δισ. ευρώ εφάπαξ τίμημα και 22,9 εκατ. ευρώ ετήσιο μίσθωμα αποτελεί μια αναγνώριση της δουλειάς του ΤΑΙΠΕΔ, που κατάφερε σε ένα δύσκολο επενδυτικό περιβάλλον και σε συνθήκες πλήρους διαφάνειας να προσελκύσει όχι μόνο κορυφαίους επενδυτικούς ομίλους αλλά και ένα τίμημα που ξεπερνάει τις προσδοκίες της αγοράς. Πρόκειται για κατ’ εξοχήν αναπτυξιακό έργο, αφού οι επενδύσεις σε όλη τη διάρκεια της παραχώρησης εκτιμώνται σε 1,4 δισ. ευρώ. Διασφαλίζονται ιδιωτικές παραγωγικές επενδύσεις που θα μεταμορφώσουν τα 14 αεροδρόμια. Τονίζεται ότι δεν πωλούνται τα αεροδρόμια αλλά παραχωρείται η λειτουργία τους για 40 χρόνια μέσα σε ένα αυστηρό πλαίσιο διαρκούς ελέγχου από το δημόσιο».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «σημαντική ήταν η συμβολή όλων των φορέων της πολιτείας καθώς και της τουριστικής βιομηχανίας στην ευρύτατη διαβούλευση που προηγήθηκε. Από την παραχώρηση ωφελούνται οι επιβάτες μέσω καλύτερων υπηρεσιών αλλά και προκαθορισμένων ορίων χρεώσεων, που συγκρίνονται ευνοϊκά με αντίστοιχα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, αλλά βέβαια και οι τοπικές οικονομίες, αφού τα αεροδρόμια θα υποδέχονται περισσότερους επισκέπτες.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη, σε όρους τιμήματος, αποκρατικοποίηση που έχει πραγματοποιήσει το ΤΑΙΠΕΔ. Το έργο αυτό βρίσκει το Ταμείο σε φάση κορύφωσης του προγράμματος του και εδραιώνει την προοπτική επίτευξης των στόχων αποκρατικοποιήσεων, αφού με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, που αναμένεται εντός του πρώτου τριμήνου του 2015, τα συνολικά έσοδα αποκρατικοποιήσεων θα έχουν ήδη υπερβεί τα 6,7 δισ. ευρώ».
Πηγή: Μακεδονία