Παράνομα τουριστικά καταλύματα βρίσκουν «στέγη» σε πλατφόρμες ενοικίασης

Η νέα τάση στον παγκόσμιο τουρισμό που ονομάζεται «οικονομία του διαμοιρασμού» (Sharing Economy) αλλά και η επιρροή της στο ελληνικό τουριστικό προϊόν, βρέθηκε στο επίκεντρο σημερινής ημερίδας που διοργάνωσε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, στη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκε και συγκεκριμένη μελέτη για το ζήτημα αυτό.

 

Στην παρέμβασή της, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, αφού σημείωσε, ότι το ΥΠΟΤ έχει προχωρήσει σε νομοθετικές παρεμβάσεις για το ζήτημα με τις ενοικιαζόμενες κατοικίες- βίλλες- διαμερίσματα, υπογράμμισε, ότι το υπουργείο θα παρεμβαίνει όποτε αυτό είναι απαραίτητο, προκειμένου να διασφαλίζει τη νομιμότητα.

 

Σημειώνεται ότι οι ξενοδόχοι έχουν εκφράσει έντονα τη διαμαρτυρία τους για το γεγονός, ότι στις διαδικτυακές πλατφόρμες (airbnb, Homeway κλπ) βρίσκουν καταφύγιο… παράνομα καταλύματα (χωρίς άδεια λειτουργίας) γεγονός που πλήττουν τη βιωσιμότητά τους αλλά και στερούν έσοδα από την ελληνική οικονομία. Με μια πρώτη εκτίμηση, οι απώλειες σε έσοδα κυμαίνονται σε πάνω από 1 δισ. ευρώ, όπως σημειώνει και ο πρόεδρος του ΞΕΕ Γιώργος Τσακίρης.

 

Μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών- Αττικής και Αργοσαρωνικού Αλέξανδρος Βασιλικός τονίζει, ότι το ζήτημα δεν είναι η νέα τάση που φαίνεται να διαμορφώνεται στην προσφορά των τουριστικών υπηρεσιών, αλλά το γεγονός, ότι υπάρχει παράνομη τουριστική εκμετάλλευση σε μεγάλη έκταση, ξεφεύγοντας από τα όρια του ενός ενοικιαζόμενου διαμερίσματος.

 

«Δεν στεκόμαστε απέναντι στις σύγχρονες τάσεις, εφαρμόζουμε το δίκαιο, προσαρμοζόμαστε στις εξελίξεις και προασπίζουμε το δημόσιο συμφέρον», τόνισε η υπουργός.

 

Η κ. Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε στη διαρκή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων με τα τουριστικά πράγματα και ανήγγειλε, ότι άμεσα θα υπάρξει νέο πλαίσιο πιστοποίησης των τουριστικών επιχειρήσεων.

 

Δίνοντας το στίγμα της πολιτικής του υπουργείου για το 2015 η κ. Κεφαλογιάννη τόνισε, ότι έμφαση θα δοθεί στον εκσυγχρονισμό των υποδομών, στον εμπλουτισμό του προϊόντος με εναλλακτικές μορφές τουρισμού, στην αύξηση της κατά κεφαλήν δαπάνης, στην ανάδειξη νέων προορισμών και θεματικών μορφών τουρισμού, στην τόνωση της απασχόλησης, στη στήριξη της επιχειρηματικότητας αλλά και στη διασπορά τουριστικού πλεονάσματος.

 

Σύμφωνα με την έκθεση που παρουσιάστηκε στην ημερίδα, η φοροδιαφυγή και η παροχή υπηρεσιών από μη αδειοδοτούμενες επιχειρήσεις έχουν απασχολήσει διαχρονικά την πολιτική ατζέντα για πολλούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου και του τουρισμού, πολύ πριν από την ανάπτυξη του Sharing Economy. Όπως διαπιστώνεται, στην Ελλάδα υπάρχουν σειρά από συναφείς πλατφόρμες που εμφανίζονται να διαθέτουν μεγάλα χαρτοφυλάκια καταχωρημένων ακινήτων στην Ελλάδα και να προχωρούν σε βραχυπρόθεσμες μισθώσεις.

 

Για παράδειγμα, η εταιρεία Flipkey που ανήκει στην TripAdvisor, προσφέρει αγορά υπηρεσιών ενοικίασης εξοχικών κατοικιών, που λειτουργεί χαρτοφυλάκιο με περισσότερες από 300.000 ενοικιαζόμενες κατοικίες σε όλο τον κόσμο και διαθέτει περισσότερα από 3.000 καταχωρημένα ακίνητα σε τουριστικές περιοχές στην Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν τον Οκτώβριο του 2014, σχεδόν το 45% των ακινήτων αυτών, βρίσκονται σε δημοφιλείς προορισμούς όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος και η Κρήτη.

 

Η εταιρεία Homeaway παρέχει υπηρεσίες ενοικίασης εξοχικών κατοικιών με περισσότερες από ένα εκατομμύριο ενεργές καταχωρήσεις σε 190 χώρες και περισσότερα από 6.500 καταχωρημένα ακίνητα σε τουριστικές περιοχές στην Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν τον Οκτώβριο του 2014, σχεδόν το 53% των ακινήτων αυτών βρίσκονται στη Κρήτη και τα νησιωτικά συμπλέγματα των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, ενώ στην πλειονότητά τους τα ακίνητα είναι κατοικίες και διαμερίσματα πολυτελείας.

 

Η Housetrip προσφέρει υπηρεσίες ενοικίασης εξοχικών κατοικιών, έχει χρηματοδοτηθεί με περισσότερα από 60 εκατ. δολάρια ΗΠΑ και διατηρεί επί του παρόντος χαρτοφυλάκιο με περισσότερες από 360.000 ενοικιαζόμενες κατοικίες σε όλο τον κόσμο. Η Housetrip διαθέτει περισσότερα από 1.500 καταχωρημένα ακίνητα σε τουριστικές περιοχές στην Ελλάδα, τα περισσότερα εκ των οποίων βρίσκονται και πάλι στην Κρήτη και τις Κυκλάδες.

 

Τέλος, η Airbnb ιδρύθηκε το 2008 και έχει καταφέρει σε διάστημα έξι χρόνων να διαθέτει περισσότερες από 800.000 καταχωρήσεις σε 34.000 πόλεις και 190 χώρες στην προσφορά καταλυμάτων σε όλο τον κόσμο. Επί του παρόντος, πάντως, οι κρατήσεις της πλατφόρμας κυμαίνονται κατά μέσο όρο σε 1 εκατομμύριο διανυκτερεύσεις κάθε μήνα. Η Airbnb στην Ελλάδα διαθέτει περίπου 11.800 καταχωρήσεις (κυρίως ολόκληροι χώροι και ιδιωτικά δωμάτια).

 

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος, όπως τονίστηκε, παρακολουθεί με μεθοδικό τρόπο τις τάσεις που προσδιορίζουν το ανταγωνιστικό πλαίσιο για τον ελληνικό τουρισμό, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή και σε ζητήματα που αποτελούν λόγους ανησυχίας για την εύρυθμη λειτουργία των ξενοδοχειακών και λοιπών τουριστικών επιχειρήσεων στο σύνολο της χώρας.