Ζώνη πρασίνου: Αστικός ελαιώνας δίπλα στα βυζαντινά τείχη

Τη χαμένη αίγλη της ανακτά σταδιακά η περικάστρια ζώνη της Θεσσαλονίκης μετά την ολοκλήρωση σειράς παρεμβάσεων, που έγιναν με σκοπό η άλλοτε υποβαθμισμένη περιοχή να παρουσιαστεί μπροστά στα μάτια των επισκεπτών της εξωραϊσμένη και πράσινη.

 

Ο απέραντος σκουπιδότοπος και το άναρχο πάρκιγκ, όπως είχε καταντήσει η περιοχή τις τελευταίες δεκαετίες, αποτελούν παρελθόν. Πλέον έχουν δώσει τη θέση τους σε μία εκτεταμένη ζώνη πρασίνου και σε έναν αστικό ελαιώνα, ο οποίος δημιουργήθηκε με τη συνδρομή εθελοντών και δωρητών.

 

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θανάση Παππά ο αστικός ελαιώνας στη ζώνη πλάι από τα βυζαντινά τείχη διαμορφώθηκε έπειτα από χορηγία που έγινε προς το δήμο Θεσσαλονίκης. Τα πρώτα 30 ελαιόδεντρα φυτεύτηκαν από μέλη της ομάδας «Prasinisthes« μέσα στο περασμένο Σαββατοκύριακο.

ΠΡΑΣΙΝΟ ΔΙΠΛΑ ΣΤΑ ΤΕΙΧΗ

 

Οι συντονισμένες προσπάθειες του δήμου Θεσσαλονίκης για την ανάδειξη της περιοχής πλάι των βυζαντινών τειχών, η οποία μέχρι πρότινος παρουσίαζε θλιβερή εικόνα, άρχισαν πριν από περίπου δύο χρόνια με τον καθαρισμό του χώρου από μπάζα και κάθε λογής σκουπίδια αλλά και με την κατεδάφιση μισογκρεμισμένων κτισμάτων, τα οποία είχαν μετατραπεί σε εστίες μόλυνσης.

Τα κτίσματα αυτά ανήκουν στην κατηγορία των λεγόμενων καστρόπληκτων, των σπιτιών δηλαδή που στέγασαν τους μικρασιάτες πρόσφυγες που έφτασαν στη Θεσσαλονίκη με την ανταλλαγή των πληθυσμών. Στην πορεία των χρόνων τα περισσότερα από αυτά τα χαμόσπιτα εγκαταλείφθηκαν και μετατράπηκαν σε ετοιμόρροπα και ρυπογόνα παραπήγματα, που κρίθηκε ότι δεν ήταν δυνατό να συνυπάρξουν με τα βυζαντινά τείχη.
 


Ο δήμος Θεσσαλονίκης αποφάσισε να διατηρήσει δεκατρία από τα προσφυγικά κτίσματα των καστρόπληκτων ως υπόμνηση της πιο πρόσφατης ιστορίας της πόλης


 

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο δήμος Θεσσαλονίκης αποφάσισε να διατηρήσει δεκατρία από αυτά τα παλιά προσφυγικά κτίσματα ως υπόμνηση της πιο πρόσφατης ιστορίας της πόλης. Τα κτίσματα αυτά βρίσκονται στην Επταπυργίου και στην Παλαμίδου, στην εσωτερική ζώνη του βόρειου τμήματος των βυζαντινών τειχών της Άνω Πόλης.

 

Τρία κτίσματα που αποφασίστηκε να διατηρηθούν ως χαρακτηριστικά δείγματα των προσφυγικών κατοικιών που αναπτύχθηκαν σε επαφή με τα τείχη στις αρχές του 20ού αιώνα βρίσκονται στο κομμάτι όπου ήδη έχουν επέμβει τα συνεργεία του δήμου Θεσσαλονίκης.

«Ένα πρώτο κομμάτι δίπλα από τα τείχη έχει ήδη αλλάξει μορφή. Θα συνεχίσουμε τις παρεμβάσεις και στα υπόλοιπα τμήματα στο πλαίσιο μελέτης που έχει εκπονηθεί από τις υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης. Η μελέτη αυτή μεταξύ άλλων προβλέπει την ανάδειξη του μνημείου με τη δημιουργία κατά μήκος των τειχών μιας εκτεταμένης ζώνης πρασίνου, πλάτους έως και 20 μέτρων, αλλά και τη διαμόρφωση περιπάτων και διαδρομών, ώστε οι επισκέπτες του χώρου να μπορούν να περπατούν πλησίον των τειχών», υπογράμμισε ο κ. Παππάς.

 

Πηγή: Μακεδονία