Πώς να σταματήσετε τις αρνητικές σκέψεις
Οι κυνικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι απλά είναι ρεαλιστές αλλά η αλήθεια είναι πως όσο πιο κυνικά και όσο πιο αρνητικά σκεφτόμαστε, τόσο πιο πολύ παραιτούμαστε από κάθε προσπάθεια να καταφέρουμε κάτι.
Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η άποψή μας για την κατάσταση της υγείας μας μπορεί να μας επηρεάσει πολύ περισσότερο τα χρόνια που θα ζήσουμε από την πραγματική κατάσταση της υγείας μας. Με λίγα λόγια αν πιστεύουμε ότι δεν είμαστε καλά ή παραπονιόμαστε ότι δεν είμαστε καλά, τότε είναι πιθανό να μην κάνουμε τίποτα για να αλλάξουμε την κατάσταση. Η αρνητική συμπεριφορά δεν κάνει καλό ούτε στην υγεία μας ούτε στην ψυχολογία μας για αυτό καλό είναι να βρούμε τρόπους να είμαστε πιο αισιόδοξοι καθημερινά.
1.Μην κάνετε ακραίες σκέψεις: Η ζωή δεν είναι ούτε μαύρη ούτε άσπρη για αυτό μην σκέφτεστε ακραία κάθε φορά που τα πράγματα δυσκολεύουν. Για παράδειγμα εάν δεν είστε έτοιμες για μια παρουσίαση στη δουλειά μην σκέφτεστε να την ‘αποτελειώσετε’ αλλά βρείτε τρόπους να την κάνετε όσο καλύτερα γίνεται. Το ‘όλα ή τίποτα’ σαν σκέψη δεν είναι μόνο ανώριμη αλλά μπορεί να διακινδυνεύσει τις σχέσεις σας αλλά και τη δουλειά σας.
2. Μην υπέρ-γενικεύετε: Όταν συμβαίνει κάτι κακό-σε εμάς ή κάποιους άλλους- συνήθως φανταζόμαστε ότι όλα διαλύονται σαν συγκοινωνούντα δοχεία. Κάθε φορά λοιπόν που κάτι δεν πηγαίνει καλά σταματήστε να υπέρ-γενικεύετε με σκέψεις ‘πάντα μου συμβαίνουν κακά πράγματα’, ‘τίποτα δεν μου πάει καλά’, αλλά δείτε το σαν μεμονωμένο γεγονός.
3.Μην υποτιμάτε τα θετικά: Οι αρνητικές σκέψεις μας εμποδίζουν να αναγνωρίζουμε τα θετικά όταν συμβαίνουν. Η ανασφάλεια και οι φοβίες δεν μας αφήνουν να βρούμε τις σωστές ισορροπίες και να χαρούμε τα καλά πράγματα της καθημερινότητάς μας.
4. Μην κάνετε υποθέσεις: Είναι πολύ εύκολο να κάνουμε αρνητικές σκέψεις κάθε φορά που αισθανόμαστε αβεβαιότητα με κάτι. Σταματήσετε να κάνετε υποθέσεις ή να φτιάχνετε φανταστικές ιστορίες με το μυαλό σας που έχουν κακό τέλος. Ο μόνος τρόπος να το αντιμετωπίσετε είναι να ζείτε το ‘τώρα’ και να νιώθετε αυτοπεποίθηση.
5.Μην είστε υπερβολικά υπεύθυνη και φτιάχνετε κανόνες: Δεν υπάρχουν συνταγές για την ευτυχία για αυτό σταματήστε να αισθανόσαστε ηττημένη κάθε φορά που κάτι δεν πάει καλά. Οι κανόνες ‘εάν με σεβόταν, θα έκανε αυτό’, ‘εάν ήμουν καλή επαγγελματίας δεν θα έκανα αυτό’ κ.α. σας περιορίζουν. Σταματήστε να είστε σκληρή με τον εαυτό σας και να αναλαμβάνετε πολλές ευθύνες καθημερινά.