Συμψηφισμός οφειλών με επιδοτήσεις

Σε άμεση εφαρμογή μπαίνει το κυβερνητικό σχέδιο για συμψηφισμό οφειλών αγροτών προς τον ΟΓΑ. Στο «στόχαστρο» μπαίνουν επιστροφές ΦΠΑ και ειδικού φόρου πετρελαίου, αλλά και αγροτικές επιδοτήσεις που θα μπουν στους λογαριασμούς των δικαιούχων τον ερχόμενο Δεκέμβριο με σκοπό την κάλυψη ασφαλιστικών χρεών της τάξης των 70-80 εκατομμυρίων ευρώ.

 

Συνολικά, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των αγροτών στον ΟΓΑ ανέρχονται σε 730 εκατ. ευρώ, ωστόσο από τα ποσά αυτά αναμένεται να παρακρατηθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που ανέρχονται στο ύψος μίας ετήσιας εισφοράς. Από αυτήν τη διαδικασία, που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά, αναμένεται ανάλογα με το ύψος της ενίσχυσης που λαμβάνει κάθε παραγωγός από την ενιαία ενίσχυση να μεταβιβαστούν τελικά στα ταμεία του ΟΓΑ μέχρι το τέλος του έτους περί τα 70-80 εκατομμύρια ευρώ, ποσό κρίσιμο για την κάλυψη του ανοίγματος του προϋπολογισμού του ασφαλιστικού οργανισμού.

 

Το μέτρο του συμψηφισμού σε αυτήν τη φάση αφορά περί τους 110.000 αγρότες και στη λίστα δεν περιλαμβάνονται μόνο αναξιοπαθούντες, αλλά και μεγαλοαγρότες που συστηματικά δεν πληρώνουν τις οφειλές στον ασφαλιστικό τους φορέα.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συμψηφισμός οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και συγκεκριμένα προς τον ΟΓΑ μέσω του ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) θα ξεκινήσει με τις απαιτήσεις αγροτών που προέρχονται από υποχρεώσεις του κράτους, όπως είναι ο ΦΠΑ και ο ειδικός φόρος πετρελαίου, και στη συνέχεια, εφόσον δεν καλυφθεί ο στόχος που αντιστοιχεί στις ασφαλιστικές εισφορές ενός έτους, θα συμψηφιστεί το υπόλοιπο ποσό με αγροτικές επιδοτήσεις.

 

Πέραν της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης ύψους 900 εκατ. ευρώ που δόθηκε την περασμένη εβδομάδα, οι αγρότες μέχρι τα τέλη του έτους έχουν να λαμβάνουν ποσά ύψους 2 δισ. ευρώ περίπου. Τα χρήματα αυτά αφορούν σε εξόφληση για τις άμεσες ενισχύσεις (1,1 δισ. ευρώ), εξισωτική αποζημίωση (100 εκατ. ευρώ), επιστροφή φόρου πετρελαίου (60 εκατ. ευρώ), επιστροφή ΦΠΑ (140 εκατ. ευρώ), συνδεδεμένη ενίσχυση βάμβακος (170 εκατ. ευρώ), ολοκληρωμένη διαχείριση τεύτλων για την περίοδο 2012-2013 (40 εκατ. ευρώ), επιδοτήσεις για βιολογικά προϊόντα (60 εκατ. ευρώ), πρόγραμμα εγκατάστασης για νέους αγρότες (130 εκατ. ευρώ) και επενδυτικά προγράμματα, όπως σχέδια βελτίωσης, Leader και μικρά δημόσια έργα (100 εκατ. ευρώ).

 

Πηγή: Έθνος